Kaçak yapılara göz yuman belediye başkanına hapis cezası verilecek

Haber Giriş : 24 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin hazırladığı yasa tasarısı kaçak konutlardan belediye başkanlarını sorumlu tutacak. Başkanlara hapis ve para cezası geliyor. 28 Mart seçimleri öncesi adeta "Yangından mal kaçırır" gibi yapılan kaçak binalar, katlar ve gecekondular için hükümet düğmeye bastı. Seçimden sonra çıkartılacak yasa kapsamında, kaçak bina ve gecekonduların yapımından birinci derecede, bunlara göz yuman belediye başkanları ve meclis üyeleri sorumlu tutulacak. Paket kapsamında, gecekondu bölgeleri modern sitelere dönüştürülürken, bugüne kadar yapılan kaçak katlara kısmi af getirilecek.

EN AĞIR CEZA BAŞKANA
Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Belediye başkanları eğer yetkiye talip ise o yetkinin sorumluluğunu da taşımak zorundalar. İmar Yasası'nın denetiminden belediye başkanları sorumludur. Bu sorumluluğun bedelini de ödeyecekler" dedi. Hükümetin hazırladığı pakette şu düzenlemeler var:

* Kaçak katlara af: Ruhsata aykırı olarak yapılan kaçak katlara af getirilecek. Tapularını alamayan daire sahipleri belirlenen harcı ödeyip, tapusunu alacak.

* Gecekondular satılacak: Kentsel dönüşüm ve rehabilitasyonu mümkün olmayan bölgelerdeki gecekondular rayiç bedelleri üzerinden işgalcilere 24 ay eşit taksitle satılacak.

* Yapana da alana da hapis cezası: Yasanın yayınından sonra Hazine arazilerine izinsiz yapı yapanlar, yaptıranlar, satanlar, devir edenler, bilerek devir alanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, 25 milyar liradan 100 milyar liraya kadar para cezası ile cezalandırılacak.

* Modern siteler yükselecek: Şehirlerin görüntüsünü bozan kaçak konut ve gecekondular rehabilitasyona tabii tutulacak.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber