İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

4 kişinin öldüğü feribot faciasına 1.4 milyon liralık tazminat

TEKİRDAĞ Limanı'nda 2012 yılında feribottan inen otomobilin denize düşmesi sonucu 4 kişinin hayatını kaybettiği kazayla ilgili Tekirdağ İdare Mahkemesi tarafından verilen 1 milyon 400 bin liralık tazminat cezası, Danıştay 10'ncu Dairesi tarafından onandı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 19 Ocak 2016 17:01, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
4 kişinin öldüğü feribot faciasına 1.4 milyon liralık tazminat

Kararda, Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 'ağır derecede hizmet kusuru' olduğu belirtildi.

Tekirdağ Limanı'nda 2012 yılında meydana gelen olayda, evlilik hazırlığı yapan Mustafa Gülhan ve Selvi Eriş'in anne ve babalarının bulunduğu otomobil, Bandırma'dan bindiklerin feribotun Tekirdağ Limanı'na yanaşmasının ardından inerken denize uçmuştu. Kazada Mustafa Gülhan ve Selvi Eriş çiftinin baba ve anneleri olan dünürler Ahmet Gülhan (51), eşi Zeynep Gülhan (45) ile Vecdet Eriş (53) ve eşi Aysel Eriş (49) hayatını kaybetmişti.

Hayatını kaybeden dünürlerin çocukları Esra, Hülya, Selvi ve Mustafa Gülhan ile Ümit ve Bilal Eriş, 4 Nisan 2013 tarihinde Tekirdağ İdare Mahkemesi'ne her biri için 500'er bin lira olmak üzere toplam 3 milyon liralık manevi tazminat davası açtı.

Dosyayı inceleyen Tekirdağ İdare Mahkemesi, kazada Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının 'ağır derecede hizmet kusuru' olduğunu karar vererek toplam 1 milyon 400 bin lira manevi tazminata hükmetti.

Tekirdağ İdare Mahkemesi kararında iskele üzerinde bariyer olmadığını, limanda gerekli yönlendirme işaretlerinin yer almadığını ve mevcut aydınlatmanın yetersiz olduğuna karar vererek "Bu haliyle liman, yük, yolcu ve araç için kullanıma müsait olmadığından Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş ile gerekli inceleme ve denetleme görevini yerine getirmeksizin hem yük, hem yolcu ve araç için kullanıma müsait olmayan limana 'Kıyı Tesisi İşletme İzin Belgesi' düzenleyen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının ağır derecede hizmet kusuru bulunduğu sonucuna varılmıştır" denildi.

BAKANLIK İTİRAZ ETTİ

Tazminat kararının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Türkiye Denizcilik İşletmeleri A.Ş Danıştay'a itiraz ederek Tekirdağ İdare Mahkemesi'nin kararını temyiz etti. İtirazı değerlendiren Danıştay 10'ncu Dairesi verilen tazminat kararının hukuka ve usullere uygun olduğunu ifade ederek kabul etmedi ve oybirliği ile Tekirdağ İdare Mahkemesi'nin kararını onadı.

6 YIL HAPİS CEZA ALMIŞTI

Liman faciasıyla ilgili ceza davasına bakan Tekirdağ 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi de taksirle ölüme neden olmak suçundan haklarında dava açılan sanıklarla ilgili kararını 2014 yılında vermişti. Tekirdağ 1'nci Ağır Ceza Mahkemesi bilirkişi raporuyla asli kusurlu bulunan Liman Müdürü Ali Markal hakkında 'taksirle ölüme neden olma' suçundan 6 yıl 8 ay hapis cezasına hükmederken, Tekirdağ Liman Başkanvekili Resul Kazancı, Müdür Yardımcısı Rahman Çoban, gemi 2'nci kaptanı Ertuğrul Çakır ile 3'üncü kaptan Rafet Pala'nın kazada direk kusurları bulunmadığı gerekçesi ile davadan beraatine karar vermişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber