Diyanet içinde tarikat bağı olanlar belirleniyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 25 Ekim 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başkan Yardımcısı Görmez, "1974'te tarikat üyeleri kuruma girdi. Şimdi sayıları çok azaldı. Kurumdaki bu akımlarla mücadele devam ediyor" dedi

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Mehmet Görmez, kurum personelinden kimlerin cemaat ve tarikat bağlantısı olduğu konusunda araştırma yürütüldüğünü belirtti.

"1974 yılında 'medrese' eğitimli imamların kadrolu olarak alınmasıyla cemaat ve tarikat üyeleri kuruma girdi" diyen Görmez şöyle konuştu:

Topluca kadro verildi

"1950'li 60'lı yıllarda lise mezunu din görevlisi bulmak çok zordu. En iyi eğitimli din görevlisi ilkokul mezunu düzeyindeydi. Genelde Anadolu'da bilge din adamlarının eğitiminden geçen, medreselerden çıkan din görevlileri vardı. Kurum bu medreselerden çıkanlardan yararlanıyordu. 1974'lü yıllarda bu medrese mezunlarına topluca kadro verildi. Böylece bazı akımların etkisinde olan din görevlileri de kuruma girmiş oldu."

1970'li yıllardan sonra imam hatip lisesi ile ilahiyat fakültesi mezunlarının Diyanet'e alınmasıyla durumun değiştiğini vurgulayan Görmez şöyle devam etti: "Bu okullardan mezun olanlar, itaatin aksine sorgulayıcı ve Batı bilgisini bilerek yetişti. Bahsedilen akımlarla bağlantısı olanlar emekli oldukça sayıları azaldı. Hele 1990'lı yıllarda sayıları çok azaldı. Kurum içindeki bu akımlarla mücadele de devam ediyor. Halen cemaatlerle bağlantılı olanların oranı parmakla sayılacak kadar, ancak bu oran gittikçe sıfırlanacak."

'Tarikatçılar yüzde 1'

Görmez, "Diyanet'te tarikat ve cemaat bağlantılarını belirlemek için araştırma, inceleme yapıyor musunuz? Bir istatistik var mı?" sorusuna da şu yanıtı verdi: "Elbette, geçmişte de yapılmış, şimdi de yapılıyor. Zaten kurumdaki lise mezunu istatistiklerine bakarsanız bize medrese kökenlilerin oranını verir. Tarikat ve cemaat etkisinde olan personelimizin oranı ancak yüzde 1 oranındadır, hatta o kadar bile değil."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber