Banka promosyonları maaşlara yansıyacak

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Ekim 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Banka promosyonları 2007 yılından itibaren çalışanlara dağıtılacak ve onlar için kullanılacak. Bankaların, kamu çalışanlarının maaş ödemelerini kendilerinin yapmaları durumunda, her ay düzenli para transferi avantajı ve sağlanan önemli gelir karşılığında kurum yöneticilerine "banka promosyonu" adı altında ev, araba alınması, lüks tatil imkanları sağlanması ya da direkt para aktarılması uygulamasına 2007 yılında son verilecek. Bu yılki toplu görüşmelerde mutabakat zaptına da giren yeni düzenlemeye göre, banka promosyonlarının üçte ikisi çalışanların maaşlarına yansıtılacak, geri kalan ise yine çalışanlar lehine kurumun sosyal imkanları için harcanacak.

SENDİKALAR BASTIRIYOR

Öte yandan yeni düzenlemenin 2007 yılı beklenmeden hayata geçirilmesi için sendikalardan hükümete çağrı yapılıyor. Maliye Bakanlığı, kendi birimlerinde 2006 yılı başından itibaren banka promosyonlarının yöneticilere verilmeyip, bir kısmının çalışanın maaşına yansıtılması, kalanın da çalışanların sosyal imkanlarının iyileştirilmesi yönünde harcanmasını kararlaştırmış ve bunu uygulamaya başlamıştı.

Hükümetin bu konuda yapacağı düzenlemenin Maliye Bakanlığı'nın kendi birimlerinde yaptığı uygulamanın aynısı olacağı belirtilirken, ülkedeki değişik kurumlar isterlerse söz konusu uygulamaya şimdiden geçebilir.

ÇELİŞEN KURUMLAR VAR Ancak aynı bakanlık çatısı altında iki farklı genel müdürlüğün banka promosyonlarıyla ilgili birbiriyle çelişen kararları bulunuyor. Örneğin Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Mersin Valiliği'ne gönderdiği 05.01.2006 tarih ve 350 sayılı yazısında, "banka promosyonlarının devletin sosyal adalet anlayışı çerçevesinde değerlendirilerek, hastane personeline eşit olarak paylaştırılmasının uygun olacağı düşünülmektedir" derken, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 81 il valiliğine gönderdiği 11.02.2006 tarih ve 1795 sayılı yazısında ise, "aylıkların bankalar vasıtasıyla ödenmesinde, yapılacak sözleşmelerde bulundukları ilin mülki idare amirlerinin görüş ve onayına sunulması halinde bu tür olumsuzlukların ortadan kaldırılacağı düşünülmektedir" şeklinde görüş bildirilerek, tasarruf hakkının tamamen mülki amirlere verilmesini öngördü.

Memur-Sen Başkanı Aksu: 'Hemen uygulamaya geçilmeli'

Memur-Sen ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, toplu görüşmelerde mutabakat altına alınan önemli maddelerden birinin de banka promosyonlarının üçte ikisinin çalışanlara verilmesi, üçte birinin de çalışanlar lehine kullanılması olduğunu belirterek, "Bugün itibariyle memurlar mağdur durumdadır. Banka promosyonları bugüne kadar nereye gittiği belli olmayan, nasıl harcandığı bilinmeyen çok büyük bir kaynaktı. Bu itibarla bu dönemden sonra artık promosyonların gerçek hak sahibi olan memurlara verilmesi sağlanacaktır. Kurum amirlerinin bu paraları harcama yetkisi yoktur. Ahlaki olmayan bir takım söylentiler ortalıkta dolaşıyor. Bu da kamu çalışanı ve kamu yöneticisi bakımından çok olumsuz bir durum ortaya koymaktadır. 2007 yılı beklenmeden kurumların kendiliğinden şimdiden en adil ve şeffaf yöntem olan bu uygulamaya geçmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Mülki amirlere verilen trilyonların akıbeti belli değil

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün il valiliklerine gönderdiği yazıyı esas alan Kırşehir Valiliği ildeki kurumlara ait toplam 3 trilyon TL'ye el koydu. Bunun üzerine Sağlık-Sen Kırşehir Şube Başkanı Davut Tanrıkut, söz konusu banka promosyonlarının çalışanlara dağıtılması için valiliğe 28.09.2006 tarihli dilekçeyle yazılı müracaatta bulundu. Valilik, genel müdürlüğün 11.02.2006 tarihli yazısını gerekçe göstererek, banka promosyonlarının ilin mülki idare amirlerinin görüşü doğrultusunda kullanılacağını bildirdi.

Kanser Savaş Daire Başkanlığı'ndaki 2 yıllık banka promosyonlarının toplamı 10.5 milyar TL'yi buluyordu. Kurum çalışanları paranın çalışanlarına eşit olarak dağıtılmasını istemişlerdi. 20 yıldan beri kurum yöneticileri ve mülki amirlerin uhdesinde verilen banka promosyonlarının nereye ne şekilde harcandığı tam olarak bilinmiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber