IMF istedi hayat standardı jet hızıyla çıkarılacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 26 Ekim 2006 08:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir Vergisi Yasası'nın gecikeceğini söyleyen IMF heyeti vergide hayat standardını getirecek düzenlemeyi "Acilen çıkarın" dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile stand-by düzenlemesinin beşinci gözden geçirme çalışmaları kapsamında "gelir vergisi reformunun ikinci aşamasına ilişkin çalışmaların hızlandırılarak kısa sürede tamamlanması üzerinde mutabakat sağlanması" kararlaştırıldı. Varılan mutabakata göre hala yazım çalışmaları süren yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun geç yasalaşacağını ileri süren IMF Heyeti, yeni kanunun getireceği bir kaç düzenlemenin kanundan ayrılarak acilen çıkarılmasını istedi. IMF, özellikle vergi kaçağını azaltacak vergi güvenlik müessseleri'ni düzenleyen maddelerin yasanın çıkması beklenmeden acilen çıkarılmasını istedi. Edinilen bilgilere göre Maliye Bakanlığı da bu isteği kabul etti ve başta hayat standardı olmak üzere vergi dünyasına bir çok yeni kurum getiren vergi güvenlik müsesselerini düzenleyen maddeyi yasadan ayırarak bayram sonrası yasalaşması için Meclis'e getirme kararı aldı.

BAYRAMDAN SONRASI

Yeni Gelir Vergisi Kanunu'nun da temelini oluşturan ancak IMF'in isteğiyle yasadan önce çıkarılacak düzenlemeye göre kazanç karinesi-gider bildirimi ile Vergi İdaresi, hayat tarzına ve sahip olduğu kaynaklara nazaran düşük gelir beyan eden mükellefler için asgari bir matrah takdir edebilecek. Buradaki ölçütler, ikamet edilen konut veya ikinci konutun kira değeri, temizlikçi hariç evde eleman çalıştırılması, sahip olunan binek, deniz, hava taşıtı, binek veya yarış atı ile 450 cm3'den büyük motosiklet, özel kulüp üyelikleri ve turistik amaçlı yurt dışı seyahatler olarak belirlenecek. Vergi ile ilgili otokontrole yönelik çeşitli müesseselerin kaldırılarak yerine "Nereden Buldun''un getirilmesi, ancak daha sonra yerine yeni bir mekanizma konulmadan bunun da uygulama dışı bırakılması, vergi denetimlerinde sıkıntıya yol açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber