'Tüketiciye 300 milyon lira geri ödedik'

Garanti Bankası Genel Müdürü Erbil, "Tüketici Hakem Heyeti kararlarından doğacak geri ödemelerin bu yıl da sürmesini maalesef bekliyoruz. Geçen yıl bu kapsamda 300 milyon lira tutarında ödeme yaptık" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Ocak 2016 21:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Tüketiciye 300 milyon lira geri ödedik'

Garanti Bankası Genel Müdürü Ali Fuat Erbil, "Tüketici Hakem Heyeti kararlarından doğacak geri ödemelerin bu yıl da süreceğini maalesef bekliyoruz. Geçen yıl bu kapsamda 300 milyon lira tutarında ödeme yaptık" dedi.

Erbil, bankacılık sektörü ve Garanti Bankası ile ilgili genel değerlendirme toplantısında soruları yanıtladı.

Tüketici Hakem Heyetlerinin aldığı kararlara ilişkin soru üzerine Erbil, "Tüketici Hakem Heyeti kararlarından doğacak geri ödemelerin bu yıl da devam edeceğini maalesef bekliyoruz. Geçen yıl 300 milyon lira tutarında bu kapsamda ödeme yaptık. Bu yıl da geçen yıldaki toplamın yüzde 80-90'ı kadar ödeyebiliriz" dedi.

"Gerek bakanlığımızın gerekse hükümetimizin bu konu hakkında bir tedbir alacağını düşünüyoruz" diyen Erbil şöyle devam etti:

"Karar mercileri 920 tane olan Hakem Heyetlerine teslim edildi. Dolayısıyla müşterilerimiz de gidip oradan talepte bulunuyor. Maalesef düzen mevcut mevzuata yönetmeliklere uygun olmadan yürütülüyor. Bu bize göre kanuna aykırı geliyor. 2014 düzenlemesi sonrası yapılan kredi sözleşmelerine ilişkin başvurular olumlu karşılanıyor. Bu da bize geliyor ve biz de dava açıyoruz. Örnek vereyim; 2015 yılında bir müşteri tüketici kredisi kullandı ve ondan komisyon almışız. Müşteri Hakem Heyetine gidiyor ve komisyon ücretinin geri ödenmesi için talepte bulunuyor. Hakem Heyeti alamaz diyor. Biz de dava açıyoruz. Burada ciddi israf var. Biz bundan memnun değiliz. Burada çıkar kademeleri oluştu. Hakem Heyetleri kuruluş amacından uzaklaşıyor. Zannediyorum tedbirler alınacak. Bu sene de geçen sene ödediğimiz 300 milyon liranın yüzde 80-90'ını kadarını ödeyebiliriz diye düşünüyorum."

Ali Fuat Erbil, "BDDK'nın tüketici kredileri ve kredi kartlarına ilişkin risk ağırlığı düzenlemesi bankacılık sektörünü nasıl etkileyecektir?" sorusuna karşılık da şunları kaydetti:

"Bunun direkt karlılığa etkisinin olduğunu söyleyemeyiz ama bu neyi doğuracaktır? Bizim sermaye yeterliliğimizi artıracak. Öte yandan kredi verme potansiyelimizi, kabiliyetimizi artıracaktır. Atılan adımın direkt yansıması sermaye yeterliliği üzerine olacaktır. Bankaların büyüme adına önünü açacaktır. Dolaylı olarak karlılığa etkisi olacaktır. Olumlu bir adım olarak görüyoruz" dedi.

Erbil, geçen yıl TL tüketici kredilerinin yüzde 9 civarında büyüdüğünü, bu yılki büyümenin yüzde 15 hatta yüzde 20 bandını zorlayabileceğini öngördüklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber