Polislere yönelik nefret suçlarına karşı eğitim uygulaması

Polis Akademisi Başkanlığı ile AGİT arasında, kolluk kuvvetlerine yönelik nefret suçlarına karşı eğitim uygulaması konusunda mutabakat imzalandı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ocak 2016 13:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polislere yönelik nefret suçlarına karşı eğitim uygulaması

Polis Akademisi Başkanlığı ile Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) arasında, "kolluk kuvvetlerine yönelik nefret suçlarına karşı eğitim uygulaması" konusunda mutabakat zaptı imzalandı.

AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Başkan Yardımcısı Beatriz Balbin, başkanlığın Anıttepe Kampüsü'nde düzenlenen imza töreninde, eğitim programının Türk emniyet kuvvetlerine çok faydalı olacağını söyledi.

Programın, nefrete dayalı suçları tespit etme ve bu konuları araştırma konusunda ilgili polis ve kolluk kuvvetlerine ek bilgiler ve beceriler katacağını umduğunu dile getiren Balbin, "Kolluk kuvvetleri hedeflenen toplum konusunda, ilk temas noktası olduğu için onların nefrete dayalı suçları önleme ve buna müdahale etmede bilgi ve becerileri arttığında, toplumla ilişkileri daha iyi bir hale gelecektir. Toplumun kolluk kuvvetlerine güveni artacaktır" diye konuştu.

AGİT olarak Türkiye'nin insan hakları ve bu tip konularda bağlılıklarını, taahhütlerini gördüklerini ve diğer ülkelerin de buna benzer çalışmalar yaptıklarını dile getiren Balbin, şöyle konuştu:

"Daha önce AGİT ülkeleriyle yapmış olduğumuz çalışmalardaki tecrübelerimize dayalı olarak şunu söyleyebiliriz ki bu program sayesinde eminiz kolluk kuvvetlerinin imajı daha etkili bir şekilde artacaktır. Aynı zamanda kolluk kuvvetlerinin kendi güvenliği de artacaktır. Programın bu tip suçların tespiti ve önlenmesine de yardımcı olacağını düşünüyoruz."

- "Daha güvenli bir dünya için çalışıyoruz"

Polis Akademisi Başkanı Yılmaz Çolak da başkanlık olarak daha güvenli bir dünya için tüm gayretleriyle çalıştıklarını vurguladı.

Çolak, "Türkiye'de polisimizin ihtiyaç duyduğu alanlarda ve toplum düzenini bozan her türlü eylemle daha etkin mücadele için bilimsel çalışmalar yapıyor, ulusal ve uluslararası eğitim faaliyetleri yürütüyoruz" diye konuştu.

Nefret suçlarının, son günlerde pek çok gelişmiş ülkenin de karşı karşıya kaldığı güvenlik sorunlarından birisi olduğunu ve bunun da Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini ifade eden Çolak, şöyle devam etti:

"Bir suçun bir kişiye duyulan nefret sebebiyle işlenmesi çok eski olsa bile 'nefret suçu' tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de yeni bir kavramdır. En basit tanımıyla, bir kişiye veya gruba karşı sırf ırk, din, cinsiyet ve cinsel yönelim, yaş, fiziksel ya da zihinsel engel, hatta desteklediği spor takımı gibi özellikler nedeniyle işlenen suçların bütününe denir. Nefret suçları evrensel insan hakları belgelerinde yasaklanan ayrımcılık ve nefret söylemiyle yakından ilişkilidir. Özellikle kültürel anlamda çeşitlilik arz eden toplumlar için adeta farklılıkların oluşturulduğu kültürel insan hakları mozaiğine vurulan bir darbedir."

Tüm emniyet personelinin nefret suçları konusunda eğitime tabi tutulacağını belirten Çolak, bu suçlarla mücadelede uluslararası işbirliğine derinden inandıklarını söyledi.

Konuşmaların ardından Balbin ve Çolak, mutabakat zaptını imzaladı.

Fatih Çakmak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber