Memur disiplin affında uygulanmayan madde

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 26 Ekim 2006 14:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

5525 no'lu Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerini Bazı Disiplin Cezalarının Affı Hakkında Kanun 04 Temmuz 2006 gün ve 26218 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Bu kanunun 1. maddesinde

?Disiplin cezaları affedilenlerin sicil dosyalarındaki bu disiplin cezalarına dair kayıtlar, ilgililerin müracaatı aranmaksızın hükümsüz kalır ve dosyalarından çıkarılır? hükmü yer almaktadır.?

Yine bu kanunla ilgili olarak 19 Temmuz 2006 ÇARŞAMBA tarihinde 26233 sayı ile Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından Resmi Gazetede yayınlattırılan Disiplin cezalarının affı ile ilgili genelge'nin (2006/1) 7 maddesi,

?Disiplin cezaları affedilenlerin, sicil ve özlük dosyaları ile değişik adlar altında tutulan bütün dosyalardaki bu disiplin cezalarına dair tüm kayıtlar ve yazışmalar ilgililerin müracaatı aranmaksızın ve yerlerine mezkur Kanun hükümleri gereğince çıkartıldığını açıklayıcı herhangi bir kayıt düşülmeksizin söz konusu dosyalardan çıkartılacaktır? demektedir.

Tüm bu kanuni hükümlere rağmen, birçok kamu kurum ve kuruluşu, disiplin cezaları affedilenlerin, sicil ve özlük dosyaları ile değişik adlar altında tutulan bütün dosyalardaki bu disiplin cezalarına dair tüm kayıtları ve yazışmaları dosyalardan çıkartmamakta, bu dosyalara sadece çıkartıldığını dair bir kayıt düşülmekte, disiplin cezaları ile ilgili tüm kayıtlar ve yazışmalar söz konusu dosyalarda saklanmaktadır.

Kanunen yapılması gereken bu işlemin yapılamaması neticesinde bu evraklar tekrar tekrar kullanılmak şartı ile kişiye olumsuz bir sicil verilmekte ya da bu kişiye karşı iş yerinde olumsuz bir hava oluşturulmaktadır. Disiplin cezaları ile ilgili tüm kayıtlar ve yazışmaların dosyalardan çıkarıldığını zanneden birçok memur bir başka bir yere tayin edildiğinde veya başka bir kuruma gittiğinde oradaki amirleri bu kayıtları bu kişi aleyhine kullanmaktadır. Hatta bazı kurumlar kanunun kapsamında olan disiplin cezalarının affını bile kabul etmeyerek bu cezaları asla ortadan kaldırmamaktırlar. Bundan dolayı disiplin affı ile cezasının silindiğini zanneden birçok memur, 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca kendisine verilen sicil ve özlük dosyalarını görme hakkı kullanarak gerekli dosyaları incelerse bu dosyalarından hiçbir şeyin çıkarılmadığını göreceklerdir.

Bir mağdur olarak bu durumundan memur arkadaşları haber etmenin sizin için önemli bir görev olduğunu zannediyorum.

Haberi yazan: Selçuk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber