Daha fazla Türk firması olmalı

KPMG'nin Denetim Başkanı Murat Alsan, "Dünyada dört büyüklerin pazar payı yüzde 40 iken Türkiye'de yüzde 65 civarında. Sektörde rekabetin artması ve gelişim için daha çok Türk firması açılmalı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 25 Ocak 2016 08:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Daha fazla Türk firması olmalı

Denetleme ve danışmanlık sektörü 2016'ya birçok yenilikle giriyor. Dünyada danışmanlık deyince akla gelen 'dört büyükler' olarak adlandırılan firmalardan KPMG'nin Denetim Bölüm Başkanı Murat Alsan, Türkiye'de sektöre yeni firmaların ve özellikle Türkiye menşeli firmaların girmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin iç piyasasını, iş yapma kültürünü ve kendine has sorunları iyi bilen Türk firmalarının sayısının artışı ile birlikte sektöre rekabetin de geleceğini söyleyen Alsan, b u durumun sektörün geleceği açısından da olumlu olacağını belirtti.

'DÖRT BÜYÜK'ÜN PAYI % 65

Dünyada dört büyüklerin pazar payı ortalaması yüzde 40'lardayken Türkiye'de bu oran yüzde 65'lere kadar çıkıyor. Türkiye'de 2 bin müşterilerinin olduğunu belirten Alsan, "Hem global hem de Türkiye'de finansal hizmetler sektörünün de güçlü aktif büyüklüde üçte birini sigortacılık sektöründe yazılan poliçenin yüzde 50'sini yani yarısını denetliyoruz" dedi. Dünyada şu anda birçok büyük firmanın denetçiler konusunda rotasyona ve tazelenmeye gittiğini belirten Alsan, "Türkiye bunu 2009'da yaptı. Dünyada da geçtiğimiz yıl başladı. Yedi yıllık bir süre verildi ve üç yıllık bir soğuma modeli ile yapıldı Türkiye'de. Avrupa Birliği de bu rotasyona bir buçuk yıl önce olur verdi. Şu anda 20 yıl azami süre. Dünyada ise her yerde farklı bir rotasyon süresi belirlendi. Bizim Türkiye'de Avrupa Birliği standartları yönünde bir beklentimiz var" diye konuştu.

DENETİM KOMİTESİ ENSTİTÜSÜ AÇILDI

Yeni denetim standartlarının Avrupa'da yayımlandığını Türkiye'de de nisan ayında yayımlanacağını söyleyen KPMG Türkiye Denetim Şirket Ortağı Şirin Soysal, 2016 sonunda uygulamaya başlanacağını belirtti. KPMG Denetim Komitesi Enstitüsü kurduklarını belirten Soysal, "32 ülkede olan denetim komitesi, bilgi ve beceri kazandırmak amacıyla kurulmuş bir ağ. Birçok değişiklik var bizim sektörümüzde. Bunlar dışarıda açık bir şekilde tartışılacak. Örneğin artık denetimde konuların üst yönetimle nasıl ele alındığı açıklanacak. Denetçilerin hangi konularda tartıştığı ve neler yapıldığı kamuoyu ile paylaşılacak. 'Biz bu yolları izledik ve olumlu veya olumsuz sonuca vardık' denecek. Bu KAP'ta da yayınlanacak. Denetimin kalitesi de bu şekilde artmış olacak" şeklinde konuştu.

BARIŞ ERGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber