'Sırtlarını dayadıkları PKK elemanları öldüğü için bağırıyorlar'

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, 3 ayı aşkın zamandır HDP milletvekillerinin konuştuğunu belirterek, "Şehit polis ve askerlerimiz için bu kadar konuştunuz mu? Neden bağırıyorlar. Sırtlarını dayadıkları o PKK elemanları öldüğü için böyle bağırıyorlar. Ben 3 yıldır Hakkari koordinatörlüğü yapıyorum. Bu hafta Van'daydım.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Ocak 2016 21:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Sırtlarını dayadıkları PKK elemanları öldüğü için bağırıyorlar'

TBMM Genel Kurulu'nda, HDP'nin, "sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı yerlerde yaşam hakkı ihlallerinin" araştırılması önergesinin gündeme alınması önerisi kabul edilmedi.

Partisinin önerisi üzerine söz alan Siirt Milletvekili Besime Konca, Cizre'de yaşananlara dikkati çektiklerini, ancak konuyla ilgili kimseyle görüşemediklerini savundu. Konca, Siirt'te iki gündür mahallelerin abluka altında olduğunu öne sürerek, "Orada hendek veya barikat yoktur. Bu Meclis görevini yapmadığı için orada insanlar katlediliyor. Parlamento Allah'tan rahmet dileme yeri değildir. Sorunları çözme yeridir" diye konuştu.

- "Sırtlarını dayadıkları PKK elemanları öldüğü için bağırıyorlar"

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, 3 ayı aşkın zamandır HDP milletvekillerinin konuştuğunu belirterek, "Şehit polis ve askerlerimiz için bu kadar konuştunuz mu? Neden bağırıyorlar. Sırtlarını dayadıkları o PKK elemanları öldüğü için böyle bağırıyorlar. Ben 3 yıldır Hakkari koordinatörlüğü yapıyorum. Bu hafta Van'daydım. Bakanımız orada toplantı yaptı. Herkes geldi ama sizin milletvekilleriniz dağdan izin alamadığı için gelemedi. Adil Zozani'ye de Hakkari'de 'beraber gezelim' dedim ama yok, gelmedi. Bu konuda samimi değilsiniz. Samimi olsaydınız 1993 yılında sivil 33 askerimiz şehit edildiği zaman aynı hassasiyeti gösterirdiniz. Onları şehit eden PKK'nın yanında durdunuz ve burda sözcülüğünü yapıyorsunuz" dedi.

- "PKK uluslararası oyunun piyonu"

Aygün, devletin 3 yıldır şefkat elini gösterdiğini ve Çözüm Sürecini başlattığını hatırlatarak, "İnsanlara baskılar uyguladınız. 'Hakkını savunuyoruz' dediğiniz insanlardan haraç istediniz. Vermeyince arabalarını yaktınız, kendilerini kurşunladınız" diye konuştu.

"Kürt kardeşlerim sizin yüzünüzü gördüğü için arkanızda değil. Siz de bundan rahatsız oldunuz" diyen Aygün, terör örgütü PKK'nın uluslararası oyunun piyonu olduğunu, HDP'nin de bunun sözcülüğünü yaptığını söyledi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, şu anda yaşananların OHAL'i arattığını ileri sürerek, 90'lı yıllarda köylerin boşaltıldığını bugün ise ilçelerin ve illerin boşaltıldığını iddia etti. "Binlerce insan yapılan uygulamalarla katliama tabi tutuldu" diyen Baluken, sokağa çıkma yasağı uygulanan yerlerde cenazelerin günlerce yerlerde bekletildiğini savundu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ise kendilerinin AK Parti ile HDP arasında yaşanan tartışmalarda taraf olmak niyetinde olmadıklarını, HDP'li vekilin kendilerini suçladığını belirterek, "CHP'nin, legal ya da illegal hiçbir yapıdan talimat almayacağını, sadece halktan talimat alacağını ve bir hesap verecekse bunu sadece halka vereceğinin altını çizerim" dedi.

- "Özerklik ilan ettim bunu silahla yapacağım' diyemezsin"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Meclis'in 3 ayı aşkın süre terörle mücadele ve bu bağlamda insan hakları konularını tartıştığını kaydetti. "Hiçbir egemen ülkede bir güç çıkıp 'özerklik ilan ettim ve bunu silahla yapacağım' diyemez. Derse devlet ortaya çıkar ve o gücü oradan atar. AKP böyle bir sorunla, sadece güvenlikçi politikalarla baş edemez bunun da bilinmesi lazım" dedi.

Bekaroğlu, "2013 Nevruzunda 'Biz bölünmek istemiyoruz', bundan sonra silahla edinilecek bir hak yok, silahı bırakacağız' demiştiniz. Şimdi aynı noktada mısınız? Eğer bunları istemiyorsanız derhal silahları bırakın. O zaman göreceksiniz AKP bir tuzak kuruyorsa o tuzak açığa düşecektir" ifadesini kullandı.

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Cizre'de yaşam hakkının yerle bir edildiğini ileri sürerek, böylesi bir durumda başka bir meselenin konuşulamayacağını söyledi. Yaşananlara Meclis'in müdahil olması gerektiğini belirten Beştaş, "O yaralıları tedavi etmek devletin temel görevlerindendir. Ne olurlarsa olsunlar. Parlamentonun gündemi, ölümler dururken başka ne olabilir" dedi.

Beştaş, kürsüde, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ı telefon ile arayarak konuşmalarını Genel Kurul'da dinletmek istedi. Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri sıralara vurarak protesto etti. Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın da "Böyle bir usul yok. Kürsüden sadece siz hitap edebilirsiniz" dedi.

Beştaş'ın, "Benim sözümü kesemezsiniz" demesi üzerine Aydın, "Sizin sözünüzü kesemem, telefondakinin sözünü kesebilirim" karşılığını verdi.

Beştaş, AK Parti Antalya Milletvekili Gökcen Özdoğan Enç'e ise, "Cırtlak sesinle bağırmayı kes be" dedi.

- "Millet adına konuşurlar teröristler adına değil"

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, karar vericilerden olduklarını belirterek söz istedi. Elitaş, Meclis kürsüsünün milletin kürsüsü olduğunu "katillerin sözcüsünün" kürsüsü olmadığını belirterek, şunları vurguladı:

"Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçleri ile emniyet çalışanları bu milletin geleceğini engellemeye çalışanlara karşı mücadele edecek, siz burda katilleri savunacaksınız. Karne almak için gitmiş çocukların okullarına bahçelerine bomba konulacak, siz onları savunacaksınız. Kürt halkına zulmedeceksiniz, 'Kürtler adına konuşuyorum' diyeceksiniz. Hendekler kazacaksınız, çukurlar ortaya koyacaksınız sonra da 'Kürt halkını savunuyorum' diyeceksiniz. Kürtler sizden illallah ediyor. Siz Kürtler adına değil taşeron olduğunuz ülkeler adına konuşuyorsunuz. Siz Kürtleri savunmuyorsunuz. O milletvekili gelip burada konuşacak. Teröristlerle birlikte bir olup değil. İçtüzük ortadadır. Siz kalkıyorsunuz telefonla konuşturmaya çalışıyorsunuz. Milletvekilleri millet adına konuşurlar, teröristler adına değil."

Elitaş'ın konuşması sırasında HDP milletvekilleri sıralarına vurarak protesto etti.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Orada terörist yok. Orada siviller var. Dördü yaşamını yitirdi ve sizin bakanlarınız devreye girmesine rağmen ortaya çıkmış bir yaşam hakkı gasbı vardır. Sizin bulunduğunuz konum son derece kötü bir konumdur" ifadesini kullandı.

AK Parti Grup Başkanvekili İlknur İnceöz, hendeklerin kazıldığını ve sivil yurttaşların tehdit edilmesi üzerine başlayan bir sürecin olduğunu vurgulayarak, "Hep kardeş dili kullandık. Kardeş dili kullanmaya da devam edeceğiz. Vatandaşımızı terör örgütünün inisiyatifine bırakamazdık. Devlet olmanın gereği olarak terörle mücadeleyle ilgili haklı mücadelemizi başlattık. Bir milletvekilinin halka zulmedenlerin yanında olmaması gerekiyordu. Onun için size pes diyorum. Türk'ü, Kürt'ü, Laz'ı, Çerkez'i biz biriz ve birlikteyiz. Bizi bölmeye hiçbir güç yetmeyecektir" dedi.

Konuşmaların ardından HDP'nin önerisi kabul edilmedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber