Dink, Suikastta Paralel bağlantı kararı

Yargıtay, Hrant Dink suikastında ihmalle suçlanan 26 kamu görevlisi hakkındaki davayı, cinayet davasıyla birleştirdi. Paralel Yapı şüphelisi isimlerin cinayetle hukuki ve fiili ilişkisi, yargı kararına yansımış oldu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 27 Ocak 2016 06:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Dink, Suikastta Paralel bağlantı kararı

Yargıtay, emniyetteki Paralel yapılanmanın önde gelen isimlerinin, Hrant Dink cinayeti ile fiilen ve hukuken bağlantılı olduğunu gösteren kritik bir karara imza attı. Karara göre aralarında Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in de bulunduğu ve cinayette ihmali olmakla suçlanan 26 sanık, cinayet davasında birlikte yargılanacak.

UYUŞMAZLIK YARGITAY'DA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Hrant Dink'in öldürülmesinde görevlerini yerine getirmeyerek cinayeti engellemedikleri gerekçesiyle, aralarında Emniyet Genel Müdürlüğü eski İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ve eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın da bulunduğu 26 kamu görevlisi hakkında, "görevi ihmal" ve "görevi kötüye kullanma" suçlarından dava açmıştı. Terör suçlarına bakan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, bu sanıkların eylemleri ile cinayet davasının sanıkları Yasin Hayal, Ogün Samast ve Erhan Tuncel'in "adam öldürme" eylemleri arasında bağlantı bulunduğu gerekçesiyle iki dosyanın birleştirilmesine, davanın da ana davanın görüldüğü İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesine karar vermişti. İstanbul 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi ise, "Birleştirme kararı verirken bize danışmadın ve buradaki dava çok ilerledi, kamu görevlilerini artık siz yargılayın" diyerek İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin birleştirme kararına uymamıştı. İki mahkeme arasında görev uyuşmazlığı olunca dosya bu sorunun çözülmesi için Yargıtay'a gönderilmişti.


DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ

Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, cinayet davasının sanıkları ile kamu görevlisi sanıklar arasında hukuki ve fiili bağlantı olduğu gerekçesiyle iki dosyanın birleştirilmesine karar verdi. Daire, Ramazan Akyürek ve Ali Fuat Yılmazer'in de aralarında bulunduğu 26 sanıkla Yasin Hayal, tetikçi Ogün Samast ve Erhan Tuncel'in birlikte yargılanmalarına hükmetti. Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi, bütün sanıkların İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları gerektiğine de karar vererek dosyayı bu mahkemeye gönderdi.


BU ANLAMDA İLK KARAR...

Yargıtay'ın bu kararı, Paralel Yapı şüphelisi kamu görevlisi sanıklarla cinayet sanıkları arasındaki bağlantının varlığını ilk kez ortaya koyan yargı kararı olması açısından önem taşıyor.

DİNK CİNAYETİNDE, ŞÜPHELİ TELEFON TRAFİĞİ

Hrant Dink iddianamesi kapsamında, ihmalle suçlanan eski Emniyet İstihbarat Dairesi Başkanı Engin Dinç'in, suikastın diğer şüphelisi dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Metin Yıldız ile cinayetten birkaç saat önce telefon trafiği ortaya çıktı. İstanbul Terör ve Örgütlü Suçlar Savcılığı, o dönem Trabzon ve İstanbul'da görevli Jandarma İstihbarat görevlilerinin HTS kayıtlarını inceledi. Metin Yıldız ile "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi ve görevi kötüye kullanmak"tan 25 yıl hapsi istenen Engin Dinç'in, cinayetin işlendiği 19 Ocak 2007 günü, birisi saat 12.45'te olmak üzere cinayet öncesi 2 görüşme yaptıkları anlaşıldı. O dönem Afyon İstihbarat Müdürü olan Dinç'in neden Trabzon jandarmasını aradığı ayrı bir soru işareti... Telefon trafiğinin, Engin Dinç'in jandarmaya ilişkin soruşturmada şüpheli yapılacağı anlamına geldiği belirtildi.

ERSAN ATAR - VELİ SARIBOĞA - NAZİF KARAMAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber