PYD, Cenevre'ye 'davet edilmedi'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, PYD'nin davet edilmesi durumunda zirvenin boykot edeceğini söyledi.PYD Eş Başkanı Müslim ise, Cenevre'de yapılacak Suriye zirvesi için kendisine davet gelmediğini açıkladı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Ocak 2016 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
PYD, Cenevre'ye 'davet edilmedi'

Birleşmiş Milletler (BM), dün Cenevre'de cuma günü düzenlenecek ve ilk kez rejim ile muhalefeti bir araya getirecek Suriye zirvesine katılacak gruplara davetiyeleri gönderdi. BM'den yapılan yazılı açıklamada, hangi gruplara davetiye gittiği konusunda detay verilmedi. Davetin kabul edilmesinin ardından katılacak kişilerin isimlerinin açıklanacağı bildirildi.

'Boykot ederiz'

Ankara'nın "terör örgütü" olarak gördüğü ve PKK'nın Suriye'deki kolu olduğunu belirterek katılımına itiraz ettiği PYD'nin görüşmelerde yer alıp almayacağı merak konusu olmuştu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün NTV'ye verdiği röportajda, PYD'nin davet edilmesi durumunda zirvenin boykot edileceğini söyledi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim ise dün BM'nin davetiyeleri göndermesinden önce, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, davet edileceklerini ancak "henüz hangi pozisyonda olacaklarını bilmediklerini" söyledi.

Müslim, davetiyelerin gönderilmesinden sonra yaptığı açıklamada ise, kendisine davetiye gelmediğini, başka bir PYD temsilcisinin davet edilip edilmediğini ise bilmediğini söyledi. Müslim, "Tabii ki samimi şekilde (zirveye) katılmak istiyoruz, aynı zamanda katılmamamız durumunda Cenevre 3'ün de, bazı tarafların dışlandığı Cenevre 2 gibi çökeceğini düşünüyoruz. Karada büyük bir sayıdaki insanları temsil ediyoruz ve bizi dışlayarak siyasi çözüm adına kötü bir şey yapmış oluyorlar" dedi. Ancak Çoğulcu Toplum Hareketi Başkanı Randa Kassis ise, PYD lideri Salih Müslim'in Cenevre'ye davet edildiğini söyledi. Kassis, "Ben, Heysem Menna, Salih Müslim, İlham Ahmed ve (eski bakan) Kadri Cemil davet edildik. Bireysel olarak davet edildik" dedi. Menna ve Ahmed Suriye Demokratik Meclisi Eş Başkanları. PYD, bu meclisin en büyük bileşeni. Cemil ve Menna AFP'ye davet edildiğini teyit etti.

Rusya: PYD'siz olmaz

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2015 yılının dış politikasını değerlendirdiği basın toplantısında "Suriye'de süren savaşın sona ermesi için Cenevre'de yapılacak toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıda beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira Kürtler, Suriye halkının önemli bir bölümünü oluşturuyor" dedi.

Lavrov, "Suriyeli Kürtlerin barış görüşmelerine katılmasını engellemek adaletsizlik ve yapıcı değil. Bazı muhalefet üyelerinin barış görüşmelerinden dışlanması uluslararası hukukun ihlalidir" ifadesinde bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber