İlaçta dev anlaşma

Dünya biyoteknoloji devi Baxalta ile ortak olan Eczacıbaşı, Türkiye'de ortak yatırımı gündemine aldı. CEO Karamercan, "Bakanlıkla temaslarımız en üst düzeyde sürüyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 27 Ocak 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İlaçta dev anlaşma

Özgül ÖZTÜRK

Kan hastalıkları ve bağışıklık sistemi bozukluklarına yönelik biyoteknolojik ilaçlar geliştiren Amerikan Baxalta, Türkiye'de Eczacıbaşı'yla yüzde 50-50 ortaklığa gitti. Dünya genelinde 6 milyar dolar ciro, 6 bin çalışan ve 7 ülkede 12 tesisle faaliyet gösteren Baxalta ortaklığıyla kurulan Eczacıbaşı-Baxalta şirketi Türkiye'nin biyoteknolojik ilaçlarda dışa bağımlılığını azaltmayı ve Türkiye'deki standartları yukarı çekmeyi planlıyor.

HEDEF BİYOTEKNOLOJİDE LİDERLİK

Eczacıbaşı-Baxalta'nın kuruluş imzaları İsviçre'nin Neuchatel şehrindeki Baxalta biyoteknolojik üretim merkezinde düzenlenen bir basın toplantısında atıldı. Eczacıbaşı CEO'su Erdal Karamercan, Eczacıbaşı'nın 1994'ten bu yana Amerikalı Baxter Hastane Ürünleri şirketiyle Türkiye'de yüzde 50-50 ortaklık yapısıyla faaliyet gösterdiklerini anlattı. Baxter firmasının 2015 yılı Temmuz ayında biyoteknolojik ilaç birimini geliştirmek için 'Baxalta' adında ayrı bir şirket kurduğunu anlatan Karamercan, "Şirket, yeni kurumunda da Türkiye'de Eczacıbaşı'yla yola devam etmek istedi. Bu ortaklıkla Türkiye dünyada ön plana çıkan biyoteknolojik ilaçlara erişimde bir adım öne çıkacak. Eczacıbaşı da biyoteknolojik ilaç alanında Türkiye'de lider olacak" dedi.

TÜRKİYE'DE ÜRETİM PLAN

Türkiye'de gerçek anlamda biyoteknolojik ürün üretimi ve Ar-Ge'sinin bulunmadığına, Baxalta'nın ise dünyada dört ülkede bu tarz yatırımı olduğuna dikkat çeken Karamercan, "Baxalta ABD, Avusturya, Singapur, ve İsviçre'de biyoteknolojik ilaç üretimi yapıyor.

TÜRKİYE'DE ÜRETİM PLANI

KARAMERCAN, "İşbirliğin bir sonraki aşaması Türkiye'yi 5. üretim merkezi yapmak. Sağlık Bakanlığı'yla görüşüyoruz" dedi. Karamercan, yapılacak bir yerli biyoteknoloji üretim yatırımının Türkiye'de sadece ithalat bağımlılığını azaltmakla kalmayıp, ciddi bir katmadeğer de yaratacağını belirtti.

HEDEF 210 MİLYON TL CİRO

Türkiye'de 5 bin hematoloji hastası olduğuna dikkat çeken Eczacıbaşı-Baxalta Genel Müdürü Elif Çelik, bunların 3.500-4 bin kadarının ciddi tedavi aşamasında olduğunu dile getirdi. Baxalta'nın biyoteknolojik ürünlerinin bu hastalara da umut olacağını ifade eden Çelik, "Türkiye'de ilaçları devlet karşıladığı için bu işbirliklerinde Sağlık Bakanlığı'yla çalışıyoruz. Şirketimiz yeni işbirliğiyle 2016'da 210 milyon TL ciro hedefliyor" dedi.

NADİR HASTALIKLARA ÇÖZÜM ÜRETİYOR

Baxalta Intercontinental Bölgesi Başkanı Patrice Zagame, bu yeni yapının Türkiye'deki hastalar, sağlık profesyonelleri ve tüm paydaşlara önemli değer katacağını söyledi. Eczacıbaşı-Baxalta'nın odağının, nadir hastalıklar ve bunlarla mücadele eden hasta ve hasta yakınları olduğunu ifade eden Zagame, Eczacıbaşı-Baxalta olarak bu tip az anlaşılmış hastalıklarla mücadele eden kişilerin hayatına değer katmayı amaçladıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber