Kararlı diplomasi sonuç verdi

Dışişleri Bakan Çavuşoğlu ve Ankara'nın kararlı tutumu terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'yi, yarınki Cenevre görüşmelerinde masa dışında bıraktı.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 28 Ocak 2016 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kararlı diplomasi sonuç verdi

Mahmut GÜRER

Cenevre'deki kritik Suriye toplantısı öncesi yoğun bir telefon diplomasisi yürüten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ankara, PYD'nin Cenevre'ye davet edilmesini engelledi. ABD, Fransa, İngiltere ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanları ile birçok kez görüşmeler yapıldı ve "PYD'nin neden masada olmaması gerektiği" ayrıntıları ile anlatıldı. Türkiye ile birlikte koalisyonun en önemli gücünü oluşturan ABD ve Avrupa ile Suudi Arabistan'ın tam desteğini alan Ankara, ardından da BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile görüştü. Çavuşoğlu, Mistura ile yaptığı görüşmede, "PYD'nin terörist örgüt olduğunu" ve "Suriye'deki Kürtleri temsil etmediğini" somut bilgi ve belgelerle ortaya koydu.

Viyana kararına gönderme yapıldı

PYD'nin, daha önce Cenevre'de muhalefetle gerçekleştirilen iki toplantı ile Viyana'da yapılan Çekirdek Grup toplantısında da yer almadığını da hatırlatan Ankara, görüşmelere katılacak tarafların kimler olacağı konusunda Viyana'da alınan karara gönderme yaptı. Adı geçen gruplar arasında PYD'nin bulunmadığına işaret etti.

Boykot ederiz resti çekildi

Çavuşoğlu, PYD'nin Cenevre'ye davet edilmesi halinde, Ankara'nın toplantıyı "boykot" edeceğini vurgulandı. ABD ve Avrupa'nın Türkiye'nin yanında yer alması ve Ankara'nın "boykot" resti sonuç verdi. BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, son dikakada bir erteleme olmazsa Cenevre'de yarın gerçekleşecek görüşmelere PYD'yi davet etmedi.

Suriye Meclisi davet edildi

Suriye'deki Kürt gruplardan oluşan Demokratik Suriye Meclisi'ne (DSM) ise davetiye gönderildi. Ancak davetiyenin, sadece DSM Eş Başkanı Heysem Menna'ya yapıldığı öğrenildi. DSM'nin PYD'ye yakın diğer Eş Başkan İlham Ahmed'in de, görüşmelere çağrılmadığı belirtildi.

PYD davet edilmedi Demirtaş üzüldü!

Brüksel'de bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Avrupa Parlamentosu (AP) yetkilileri ile görüşme sonrası yaptığı açıklamada PYD'nin Cenevre'ye davet edilmemesini eleştirdi. Demirtaş, "Türkiye'nin PYD'ye karşı göstermiş olduğu tutum kabul edilebilir değil. Türkiye'ye karşı tek bir kurşun atmamış bir örgütü, sırf Türkiye'yi memnun etmek için masaya oturtmayacaklarsa o konferans başından itibaren çökmüş demektir. Oradan bir sonuç çıkmayacak demektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber