Putin Moskova için değil İstanbul için çalışıyor!

Birleşik Krallık Büyükelçisi Moore, 'Finans merkezi olmak için çok uygun' dediği İstanbul'un rakibi Moskova için ise çarpıcı değerlendirme yaptı: "Putin, rakip olmaması için başarılı çalışıyor."

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 03 Şubat 2016 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Putin Moskova için değil İstanbul için çalışıyor!

Ercan Baysal

Birleşik Krallık Büyükelçisi Richard Moore, Türk finans piyasalarının iki ülke arasındaki ilişkilerde ön plana çıktığını söyledi. Londra'nın dünyanın bir numaralı finans merkezi olduğuna dikkat çekten Moore, İstanbul'un ideal konumuyla finans merkezi olmak için en önemli şehirlerden biri olduğunu söyledi. Londra ve New York'un yanı sıra Singapur ve Tokyo'nun da önemli finans merkezlerinden biri olduğunu ifade eden Moore "Bu arada muhakkak Dubai önemli adımlar yapmış olabilir ama kendi içinde yerel bir pazarı yok. Deniz aşırı pazar olarak etkili. Birkaç yıl önce İstanbul'la birlikte finans merkezi olmak için Moskova da ortaya atılmıştı. Son dönemde Putin, Moskova'nın İstanbul'a rakip olamaması için başarılı çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu başlangıç pozisyonu olarak İstanbul güçlü" dedi. Gazetelerin Ankara temsilcileri ile bir araya gelen Moore, önemli açıklamalar yaptı.

BANKACILIKTA ORTAKLIK

İstanbul güçlü bir finans merkezi olursa bunun Londra'nın güçlenmesini sağlayacak bir unsur olacağını belirten Moore "Böylece İslami bankacılık gibi bazı ortaklıklar için fırsatlar doğabilir. Türkiye'nin güçlü bir bankacılık sektörü olduğunu görüyoruz. 2008'de finans krizinden Türkiye güçlü bir şekilde sıyrılmayı başardı" dedi. Önümüzdeki 4 yılın İstanbul'un finans merkezi olması için gereken reformların yapılması için fırsat olduğunu belirten Moore, şunları söyledi: "Biz de bu çalışmaların bir parçası olmak istiyoruz. Londra finans merkezinin geniş bir uzmanlık bilgisi var, Londra finans merkezinin en itibarlı markalarından olan Lloyd's of London'ın Türkiye piyasalarına girmesi reasürans pazarının var olmasına ve canlanmasına katkı sağlayacak."

YAPISAL REFORMLAR KONUSUNDA İKNA OLDUM

BÜYÜKELÇİ Moore "Türkiye, son 2 yıldır seçim süreci yaşanmasından dolayı reformların uygulanmasında hız kaybetti. Benim görüşme imkanım olduğu pek çok kişi bunun farkındalar, bilincindeler. Bu konuda iyimser olmak durumundayız. Hükümet kapsamlı bir reform paketi uygulamaya koyacağını açıkladı. Çok hırslı ve iddialı hedeflere sahip. Ben uygulanacağı konusunda ikna oldum. Bir deyiş vardır 'tatlıyı yediğinizde tadını fark edersiniz.' Uygulamaya alınınca bekleyip göreceğiz. Yabancı sermaye için eşit bir oyun sahası olması lazım. Yolsuzlukla mücadele bu eşit oyun sahasının kurulabilmesi için önemli unsur" diye konuştu.

LONDRALI FİNANSÇILAR TÜRKİYE'YE GELİYOR

Bağımsız danışmanlık hizmeti veren kuruluşlarla çok çeşitli konularda rapor ve inceleme çalışmaları yürüttüklerini belirten Moore "Katılım bankacılığı, sigorta sistemleri ve emeklilik maaşlarının ödenmesi gibi konularda çalışıyoruz. Bu kapsamda birkaç etkinliğimiz oldu. 18-19 Şubat'ta iki günlük Finansal Hizmetler Sektörü Konferansı olacak. Bu etkinliğimize Birleşik Krallık'tan bakan düzeyinde katılım olacak ve umuyoruz Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de katılabilir. İki günlük konferans ayrıntılı bir fırsat olacak. Mayıs ayında da Londra finans merkezinin başkanı Türkiye'yi ziyarete gelecek" dedi.

GÜNEYDOĞU'DA DİYALOG ORTAMI

İngiltere'nin Türkiye'nin PKK ile mücadelesinde ona Avrupa'da en güçlü desteği veren ülke olduğuna dikkat çeken Moore "Güneydoğu'da diyalog ortamı da başlatılması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü biz terörle acı deneyim yaşadık. Nihayetinde fark ettik ki gerçekle yüzleşmek durumundayız, terörü yenebilmek için. Türkiye'nin ne yapması gerektiği ile ilgili bir reçete sunmuyorum. Ama hükümet çözüm sürecini rayına oturtma kararı aldığında elimizden gelen desteği vereceğiz. Tabii ki en önemli unsur PKK'nın ateşkes ilan etmesi" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber