'Seçilmiş Krallık' sistemine karşıyız

MHP yarın başlayacak anayasa çalışmaları öncesi yol haritasını belirledi. "Yapıcı ve uzlaşmacı" olmayı hedefleyen MHP, başkanlık sistemine karşı çıkacak, ilk dört maddeye dokundurtmayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 03 Şubat 2016 07:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Seçilmiş Krallık' sistemine karşıyız

ÖNDER YILMAZ Ankara

MHP, genel merkez yönetimi ve Meclis grubunun katıldığı kapsamlı bir toplantıyla yarın başlayacak yeni Anayasa çalışmaları öncesinde ilkeler ve yol haritasını belirledi. "Seçilmiş krallık" olarak nitelendirilen başkanlık sistemine karşı durulacak. Değişmez ilk dört madde ve kapsadığı diğer maddelerden taviz verilmeyecek. Eşit temsilde kararların tam mutabakatla alınması istenecek. Uzlaşma komisyonunun süresinin 6 ay değil, yıl sonunda bitmesi talep edilecek.

TBMM'deki toplantıda alternatifli A, B, C, D planları belirlerdi. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyesi afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, MHP'nin belirlediği ilkeler ve aldığı kararları şöyle özetledi:

- UZLAŞMACI OLUNACAK: Uzlaşma komisyonunun iyi niyetli, yapıcı yaklaşım sergilenecek. Bir anayasa yapılması konusunda umutlu olunacak. MHP masayı terk eden taraf olmayacak.

- 60 MADDEDEN DEVAM: 2011'de kurulan uzlaşma komisyonunda dört partinin üzerinde mutabakat sağladığı 60 madde gözden geçirilerek diğer maddelere ağırlık verilebilecek.

- TEMEL HAKLARA ODAKLANMA: Temel hak ve hürriyetler gibi hükümet sistemi dışındaki maddelere öncelikli olarak odaklanılacak.

- SABOTE OYUNUNA GELİNMEYECEK: 2011'deki komisyonda Ak Parti'nin çalışmaların sonuna doğru Türk tipi başkanlık önerisini getirmesi, HDP'nin de savaş tazminatı gibi marjinal önerilerde bulunmasıyla yaşanan sabote etme oyununa gelinmeyecek. Cumhurbaşkanı'nın başkanlık sistemini kamuoyuna anlatmak için yaptığı toplantılarla uzlaşma komisyonunu sabote edercesine domine etme gayretine karşı durulacak. Ak Parti'den -uzlaşma niyeti varsa- bu sabote girişimlerini engellemesi istenecek.

- BAŞKANLIĞA RET: "Seçilmiş krallık olarak" görülen başkanlık sistemi getirilirse karşı durulacak. Üniter devlet yapısı savunulacak. Ak Parti, 'Türkiye'yi 13 yılda uçurduk, rekorlar kırdık' diyor. Bu rekorları parlamenter sistem içinde kırdı. 'Parlamenter sistemin şimdi neyi eksik, neresi sizi engelliyor ki başkanlık sistemini istiyorsunuz? Şimdi 'ya başkanlık ya kaos' diyorsunuz. O zaman 13 yıldır kaos mu var? Hani Türkiye'yi uçurmuştunuz. Erdoğan 64. Hükümet'in başbakanı olarak görev yapıyor olsaydı bu kadar büyük istekle başkanlık sistemi istenir miydi?' denilecek.

- İLK DÖRT MADDE: Anayasanın değişmez ilk dört maddesi dokundurtulmayacak. Bu dört maddenin kapsadığı eğitimin dilini düzenleyen 42. madde, Türk milleti tanıtımı içeren 66. madde ve 123 ila 127. maddeler arasındaki yerinden yönetim düzenlemelerinde de aynı hassasiyet gösterilecek.

- TAM MUTABAKAT İSTENECEK: Uzlaşma komisyonunda eşit temsil olduğu gibi kararların alınmasında, "tam mutabakat" istenecek.

- SÜRE 2016 SONU: Ak Parti'nin 6 ay olarak açıkladığı uzlaşma komisyonunun çalışma süresinin 2016 sonu olarak belirlenmesi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber