İran'ın Türkiye'de ne kadar parası var?

İran'ın, yurtdışında bulunan paraları, bir süreden beri tartışma konusu. İran hükümeti yaptığı son açıklamaya göre söz konusu varlıkların bir kısmı Türkiye'nin de aralarında bulunduğu beş ülkede bulunuyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 03 Şubat 2016 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İran'ın Türkiye'de ne kadar parası var?

Hürriyet Dünyası yazarı Uğur Gürses, İran'ın Türkiye'de kalan parasını kaleme aldı. Gürses, kısıtlamaların kalkması ile birlikte tüm dünyanın dikkatini çeken İran'ın Türkiye'deki parasını ilişkin şu bilgileri kaleme aldı:

İran, 2012'de katı kısıtlamalar gelmeden önce günlük 2-2.5 milyon varil ham petrol ihraç ederken, kısıtlamalar sonrasında 1-1.5 milyon varile düştü. Kısıtlamalarda istisnalar oldu; Çin ve Hindistan neredeyse aynı miktar ithalata devam ederken, Kore, Türkiye ve Japonya azaltarak ithalat yapmaya devam ettiler.

Şimdi kısıtlamalar kalktı, ama İran eski üretim gücüne hemen ulaşamıyor. İran'ın enerji alanlarına devasa yatırımlar yapması gerekiyor. Ekonomik büyüme için de yüksek yatırımlar kaçınılmaz. Bunun için de para gerekiyor.

Bunun da iki penceresi var; dondurulmuş olan kendi varlıkları ile ülkeye yatırım yapmak isteyen yabancı yatırımcılarının getireceği paralarla.

Malum, 2012 Temmuz ayından itibaren İran bankalarının uluslararası para transferi yapmasına olanak sağlayan Swift sistemi üyelikleri de dondurulmuş, ne alacaklarını alabilmiş, ne de ödeme yapabilmişti. Bu yasak, nükleer anlaşması sonucunda geçen ay kalktı.

Önceki gün İran Hükümet Sözcüsü Muhammed Bagher Nobakht AP'nin Tahran muhabirine, kısıtlamalar nedeniyle dondurulan 100 milyar dolarlık varlıklara erişimlerinin olduğunu açıklıyordu. Soru üzerine, bu varlıkların Çin, Hindistan, Japonya, Kore ve Türkiye'de olduğunu söylüyordu. Tam da, 2012-2016 arasında petrol satış kısıtlamalarında istisna olan ülkelerde.

Şimdi, kısıtlamalar süresince transfer edilemediği için hesaplarda kalan ve zorunlu olarak dondurulan bu paralar transfer edilebilecek. Muhataplar arasında Türkiye de var.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber