'Üniversiteye Geçiş Sistemi Forumu' sonuç bildirgesi açıklandı.

Haber Giriş : 25 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye girişte herkese eşit katsayı uygulanmalı'

Sabancı Üniversitesi'nce organize edilen Üniversiteye Geçiş Sistemi Forumu'nun sonuç bildirgesi açıklandı.

Üniversite rektörleri, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu ve Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi temsilcileri, lise müdürleri, dershane yöneticileri ve rehber öğretmenlerin katıldığı forumun ortak bildirgesinde üniversiteye giriş sınavında lise müfredatının tamamından soru yöneltilmesi, farklı okul türü ve alanlarına uygulanan katsayıların kaldırılması ve herkese eşit şartlarda imkan tanınması istendi.

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Baykal moderatörlüğündeki grupta, ÖSS'de halen yüzde 20 civarında etkisi bulunan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı uygulamasının yüzde 10'lara indirilmesi gerektiği vurgulanarak, meslek liselerine uygulanan puan eşitsizliğinin de kaldırılması gerektiği belirtildi. Bildirgede şöyle denildi: ?AOBP içinde okulların ÖSS ortalamalarının yer alması bireysel başarıya ait ölçme değerlendirmede kitlesel başarının kullanılamayacağı ilkesi açısından doğru değildir. Özellikle alan içi?alan dışı, genel lise?meslek lisesi ayrımları ve farklı katsayıların kullanılması eğitimde fırsat eşitliğine ve bireysel değişim hakkına aykırıdır.?

Üniversiteye Geçiş Sistemi Forumu'nda mevcut sistemin değiştirilerek 3 aşamalı sınav sistemine geçilmesi de talepler arasında. Final Dergisi Dershanesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Taşel, tek sınavın doğru olmadığını ifade ederek, lise 1'den itibaren her sene sonunda bir sınav yapılmasını ve bu sınavlar sonunda üniversiteye girilmesi gerektiğini vurguladı. Güven Dershane Sahipleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Kılcı ise ilköğretim 8'inci sınıfta yapılan Liselere Giriş Sınavı sonucunun da az da olsa üniversiteye girişe etki etmesini, liselerin 4 yıla çıkarılarak 2 yıl ortak müfredat yapılmasını ve bu müfredata göre genel sınav yapılarak 3 aşamalı bir sınav sistemine geçilmesini önerdi. Forum'da dile getirilen konular önümüzdeki günlerde kitap haline getirilerek Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK, Üniversitelerarası Kurul, ÖSYM ve okullara gönderilecek.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber