Tiryaki hekimler sigarayla mücadeleye zarar veriyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 31 Ekim 2006 18:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara tiryakisi hekimler, zararlı alışkanlıkla mücadeleye zarar veriyor. Dünya genelinde yapılan bir araştırmaya göre sigara içen hekimler, sigaranın zararlarını küçümsüyor.

Aralarında Türkiye'nin de yer aldığı 16 ülkeden 2 bin 836 hekim üzerinde yapılan araştırmada sigara içenlerin yalnızca yüzde 57'sinin sigarayı hastanın 'en zararlı aktivitesi' olarak gördüğü tespit edildi. Sigara içmeyen hekimlerde bu oran yüzde 73'e çıkıyor.

Pfizer ilaçlarının sponsorluğunda gerçekleştirilen 'Sigara İçme Konusunda Hekimlerin Fikirleri' (STOP) adlı araştırmada sigara içen hekimlerle içmeyenlerin sigaraya bakışı arasındaki fark ortaya konuldu. Araştırmaya katılan hekimlerin yüzde 81'i sigara içmeyi kronik ve tekrarlayıcı bir tıbbi sorun olarak görürken, yarısından çoğu sigara içenlere yardımcı olacak zaman bulamadığı cevabını verdi.

Araştırmanın Türkiye'yle ilgili bölümünde de ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Buna göre sigara içen Türk hekimlerin yüzde 76'sı daha önce sigarayı bırakmayı deneyip başarılı olamamış. Bunların yüzde 58'si en az bir kez, yüzde 27'si ise 3 ve daha fazla bırakma girişiminde bulunmuş. Ayrıca Türk hekimlerinin yüzde 93'ü sigara içmenin bağımlılık davranışı olduğunu, yüzde 90'ı da sigarayı bırakmanın bireysel sağlığın düzelmesinin ilk şartı olduğunu düşünüyor.

Hekimlerin yüzde 35'i de sigarayı bırakmadaki başarısızlığın hastanın irade gücü eksikliğinden kaynaklandığını öne sürüyor. Yüzde 47'si ise pratisyen hekimler, sigara bıraktırma uzmanları ve kamu kurumlarının etkili çalışmasıyla sigara bıraktırmadaki başarının artabileceğini vurguluyor.

Öte yandan dünyada en fazla sigara içilen ülkeler sırasıyla Çin, ABD, Brezilya ve Rusya. Türkiye ise dünya sigara pazarında 7. sırada. Resmi rakamlara göre 2005'te Türkiye'de 106 milyar adet sigara satıldı. 1 Ocak 2006 tarihinden itibaren sigara paketlerinin üzerine büyük puntolarla uyarı yazılarının konulması tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 7 düşürdü.

Alimlere göre dinen haram

Din alimleri sigaranın zararlı ve haram olduğu konusunda birleşiyor. Fethullah Gülen, sigara içenlerin çevrelerindekilere de zarar verdiğini belirtti. Gülen, "Bu, hem içenler hem de pasif içiciler için tedricî bir intihardır." derken Prof. Dr. Hayrettin Karaman ise "Sigara sağlığa ve çevreye zararlı. Ayrıca sigaraya verilen para israftır. Bu nedenle de haramdır." görüşünde.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber