Yemde KDV indirimi üreticiye yansımadı

Et fiyatlarının dizginlenmesi için gübre ve yemde KDV dün inerken yem üreticileri bunu fırsat bilip zam yaptı. Yani yemde KDV indirimi üreticiye yansımadı. Bakan Çelik de durumu doğruladı ve "Bunu kabul etmeyiz, bir bakış açısı getiririz

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 11 Şubat 2016 08:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Yemde KDV indirimi üreticiye yansımadı

YEMDE ve gübrede KDV'yi indiren yasa Cumhurbaşkanı tarafından onaylanarak Resmi Gazete'de dün yayınlanırken, fırsatçılar bu indirimin fiyatlara ucuzluk olarak yansımasını engelledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, , "Sanayici daha KDV indirimi onaylanmadan zammını yaparak üreticinin KDV indiriminden yararlanmasını ortadan kaldırıyor. Bu mağduriyeti gidermek amacıyla gübre ve yemde bir önceki aya göre fiyat durumunun ne olduğuna bakacağız. Değerlendirmeler sonucunda biz de bir bakış açısı geliştireceğiz" diye konuştu.

Çelik, KDV indirimi ile ilgili üreticilerle telefonda görüşerek sorunlarını dinledi. Çelik, görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, kendisini arayan hemen hemen her üreticinin yemdeki KDV indiriminin zamlarla ortadan kalktığını ve üreticiye yansımadığını belirttiklerini aktardı. Bu zamları kabul etmenin mümkün olmadığını kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Yasa ile gübrede yüzde 18, yemde ise yüzde 8'lik indirim getirildi. Pratikleri, yansımaları şu anda hem bizi hem de üreticileri ilgilendiriyor. Dolayısıyla söz konusu mağduriyeti gidermek amacıyla gübre ve yemde bir önceki aya göre fiyat durumunun ne olduğuna bakacağız." Türkiye'de yaşanan terör olaylarından dolayı gübrenin satışıyla ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını hatırlatan Çelik, gübrenin çıkış noktası ile kullanım zincirindeki bütün halkaları takip edeceklerini bildirdi.

O koz hala elimizde

BAKAN Çelik, artan et fiyatlarına karşı ellerinde ithalat imkanı olduğunu hatırlattı. Çelik, et ithalatının ne kasaplara ne tüketiciye ne besicilere bir faydası olduğunu, bunun doğru bir yöntem olmadığını belirterek, şunları kaydetti: "O koz elimizde ancak asıl olan bizim havyan varlığımızı artırmaktır. Biz sadece spekülatörlere mesaj verdik. Maliyetler çerçevesinde bir tavan fiyatı belirleyip, daha sonra bütün dikkatimizi hayvan varlığımızı artırmaya yoğunlaştırmamız gerekiyor. Seçtiğimiz bu yol da doğru bir yoldur. Şimdi biz önümüzdeki dönemde yemdeki KDV'yi takip edeceğiz, meraların ıslahını sağlayacağız."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber