MB Başkanı memur maaşları ile ilgili uyarısını tekrarladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Kasım 2006 16:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, kamu çalışanlarına 2007 için öngörülen ücret artışının, enflasyondaki düşüş sürecine destek vermesinin mümkün olmadığını belirterek, ''Yıl sonu yüzde 5 enflasyon hedefinden belirgin bir sapma yaşanacaktır'' dedi.

Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine, finansal piyasalardaki gelişmeler, enflasyon, büyüme, istihdam ve cari açık rakamlarına ilişkin sunum yaptı.

Son 4 yılda enflasyon ile mücadelede önemli mesafeler alındığını ancak fiyat istikrarının henüz sağlanamadığını belirten Yılmaz, enflasyonla mücadelenin kararlı şekilde süreceğini bildirdi. Yılmaz, bu mücadelenin, uzun ve zorlu bir süreç olduğunun unutulmamasını istedi.

Yılmaz, 2006 yılının ilk 7 ayında enflasyonda yükselme eğilimi görüldüğünü, bunda, mevsimsel koşullar ve dışsal unsurların etkili olduğunu anımsattı. Yılmaz, bazı sektörlerdeki enflasyon rakamları hakkında da bilgi verdi.

''ORTA VADELİ PERSPEKTİFTE BAKILIYOR''

Merkez Bankasının temel politika aracının, kısa vadeli faiz oranları olduğunu ifade eden Durmuş Yılmaz, faiz kararlarında sadece enflasyon hedeflerinin gözetildiğini, tüm gelişmelere orta vadeli bir perspektif içinde bakıldığını, enflasyonu etkilemesi olası temel eğilimler ve kalıcı etkilerin dikkate alındığını söyledi.

Yılmaz, Ocak-Temmuz döneminde enflasyonun yükselmesi, finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalar, iç ve dış gelişmelerin yarattığı belirsizlik algılamaları nedeniyle enflasyon beklentilerinin Nisan-Temmuz döneminde bozulduğunu ve enflasyon hedeflerinden uzaklaştığının görüldüğünü kaydetti.

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, alınan faiz kararlarının, ekonomik aktivite ve enflasyon üzerindeki etkisinin, ilerleyen dönemlerde daha kuvvetli hissedileceğini ifade etti.

TAŞIT SATIŞLARINDA GERİLEME

Yılmaz'ın verdiği bilgiye göre, toplam taşıt satışları 2006 yılı üçüncü çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 33 oranında geriledi.

Beyaz eşya satışları ise bu yılın üçüncü çeyreğinde 2005 yılının aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında düştü.

Tüketici kredilerindeki yıllık reel artış, Eylül'de yüzde 63,3 ile son 15 ayın en düşük seviyesine geriledi.

2006 yılı ikinci çeyreğinde toplam sabit sermaye yatırımları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 arttı.

Özel sektörün sabit sermaye yatırımları yüzde 14,8 oranında arttı, kamu yatırımları ise yüzde 11,3 azaldı.

''YÜZDE 4 ULAŞILABİLİR NİTELİKTE''

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, yıl sonu yüzde 5 enflasyon hedefinden belirgin bir sapmanın yaşanacağını bildirerek, ''Alınan kararların etkilerinin ilerleyen dönemlerde daha kuvvetli hissedilmesi ile enflasyon düşüş eğilimine geri dönecektir'' dedi.

Yılmaz, 2007 ve 2008 yılları için yüzde 4 olan enflasyon hedeflerinin ulaşılabilir nitelikte olduğunu belirterek, tüm politikalarının, bu hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik olarak uygulandığını söyledi.

Ancak, enflasyonun orta vadede düşüş eğiliminin öngördükleri şekilde devam etmesinin önündeki risklere işaret eden Yılmaz, şöyle konuştu:

''Orta vadeli enflasyon bekleyişlerinin hedeflerin üzerinde seyretmesi, ücret ve fiyat belirlemede bir risk unsurudur. Ekonomik birimlerin, geleceğe ilişkin planlarında enflasyon hedeflerini göz önüne almaları son derece önemlidir.

Petrol fiyatlarındaki son dönemdeki düşüşün kalıcı olup olmadığı henüz belli değildir. Özellikle dış siyasi gelişmelere bağlı olarak petrol fiyatlarının artma riski her zaman bulunmaktadır. Küresel risk algılamalarında ve uluslararası likitide koşullarında gelişmiş ülke para politikalarından kaynaklanabilecek hızlı değişiklikler bir risk oluşturmaktadır. Böyle bir durumda bankamız, orta vadeli bakış açısı ile uyumlu olarak enflasyondaki geçici yükselmelere tepki vermeyecek ancak orta vadeli enflasyon beklentilerini yakından takip edecektir. Hizmetler sektöründeki fiyat katılıklarına karşı, bu sektörlerde arzı ve rekabeti artırıcı uygulamalara mutlaka gidilmesi gerekmektedir.''

''YEREL YÖNETİMLERİN HARCAMALARINA DİKKAT''

Merkez Bankasının, siyasi süreçleri dikkatle takip ettiğini vurgulayan Yılmaz, bu süreçlerin enflasyon hedeflerini etkilemesi durumunda, Merkez Bankasının politika faizleri aracılığıyla tepki vermekten çekinmeyeceğini söyledi.

Yılmaz, sıkı maliye politikalarının kararlılıkla sürdürülmesinin son derece önemli olduğuna da dikkati çekti.

''Kamu çalışanlarına 2007 için öngörülen ücret artışlarının, enflasyondaki düşüş sürecine destek vermesi mümkün olmayacaktır'' diyen Yılmaz, fiyatlama politikalarının, enflasyon hedeflerine uyumlu olarak oluşturulmasının, bütçe harcama sınırları kapsamında program dışı kamu fiyat ayarlamalarına ihtiyaç bırakılmamasının önemli olduğunu kaydetti.

Yerel yönetimlerin harcamalarına özellikle dikkat edilmesini isteyen Yılmaz, yapısal reform sürecine kesintisiz devam edilmesi ve reformların zamanında gerçekleştirilmesinin kritik öneme sahip olduğuna işaret etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber