KPSS Kılavuzunda yer alan veteriner kadrolarındaki cinsiyet sorununa ilişkin Bakan Eker'e mektup

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Kasım 2006 13:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sayın Veteriner Hekim Dr. M.Mehdi EKER,
T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanı

ÖSYM tarafından 2006 yılı KPSS tercih kılavuzunda yayımlanan kadrolardan anlaşıldığına göre bu yıl içerisinde Bakanlığınız merkez ve teşkilatına 60 adet veteriner hekim alacağınızı ilan etmişsiniz. Ancak bu 60 veteriner hekim kadrosundan 34 tanesine sadece erkek olanların alınacağı gibi temel bir koşul arandığına üzülerek tanık olmaktayız. Bildiğiniz gibi Anayasamızın 10. maddesinin birinci bendine göre ?Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.? Ayrıca aynı maddenin 2. bendi sizin de milletvekili olarak bulunduğumuz yasama dönemi olan 7.5.2004 tarihinde, 5170 sayılı kanunun 1. maddesine göre ?Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür? diye değiştirilmiştir. Bu değişikliğe elbette yürekten inanarak ve içinizden gelerek destek verdiğinize inanıyoruz. Bunun yanında yine anayasamızın 49. maddesi ?çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir?, 70. maddesi ?Her Türk, kamu hizmetlerine girme hakkına sahiptir. Hizmete alınmada, görevin gerektirdiği niteliklerden başka hiçbir ayırım gözetilemez.? demektedir.

Sizce Anayasaya aykırı hareket ettiğinizi düşünüyor musunuz?

Sizin de bir meslektaşımız olarak bildiğiniz gibi hayvanların evcilleştirilmesiyle doğup gelişen veteriner hekimlik yalnız hayvan sağlığı ile değil insan sağlığıyla da doğrudan ilgili bir meslek grubudur. Son günlerde gündemi oldukça meşgul eden kuş gribi, kırım Kongo kanamalı ateşi, şarbon ve kuduz gibi hastalıklarla bu duruma kamuoyu da yakından tanıklık etmiştir. Veteriner hekimlik zoonozların kontrolü yanında, gıda hijyeni, hayvansal endüstri kaynaklı bulaşma ve kirlenmenin önlenmesi, karşılaştırmalı hekimlik, laboratuar hayvanları hekimliği ile afetlerde ve diğer felaketlerde acil veteriner hekimliği hizmetleri gibi konuları kapsamaktadır. Bakanlığınızda 6500 adet veteriner hekim kadrosu olduğu halde mevcut çalışan veteriner hekim sayısı 2500 civarındadır ve sadece bu yıl için 2006 yılı KPSS sınavına giren işsiz veteriner hekim sayısı 4400 civarındadır. Demek ki kamuoyunu yanıltan bazı kişilerin iddia ettiği gibi ülkemizde yeterli veteriner hekim yok değil. Yeterince veteriner hekim vardır ve çoğunluğu da ekonomik nedenlerden dolayı kendileriyle ilgili olmayan başka mesleklerde çalışmaktadır. Hiç kimse spor olsun diye bir sınava girmez veya bu şekilde sınava girenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Halbuki sizin de açıkladığınız gibi ülkemizde 400.000 gıda satış noktası ve 30.000 gıda üretim işletmesine karşı denetim yapacak sadece 5000 personeliniz bulunmaktadır. Neredeyse her gün basın ve televizyonlardan gıda konusunda yaşanan rezaletleri izliyor veya okuyoruz. Sizlerin de bu konuda bilgilendirildiğini sanıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü bu yıl kuş gribi virüsünün büyük bir salgına dönüşeceği ve insandan insana geçme özelliği kazanacağını ilan ederek bütün ülkelere hazırlık yapmaları konusunda önerilerde bulurken ne yapılmaya çalışıldığını anlamakta güçlük çekiyoruz. Kuş gribini elinizdeki eksik eleman ve dağınık teşkilat yapısıyla önleyerek mucize yaratmaya çalıştığınıza inanıyoruz. Bununla birlikte 210 adet bayan kuran kursu öğreticisi kadrosu açılmasına rağmen 60 kişilik veteriner hekim kadrosu (üstelik bunların 34 tanesi sadece erkek olacak) açılmasını esefle karşılıyoruz. Elbette bu ülkenin kuran kursu öğreticisine de ihtiyacı vardır. Ancak sağlığın daha ön planda olduğu da muhakkaktır ve sağlıklı olmayan bir topluma dinini öğretmeniz mümkün değildir. Sağlık Bakanlığından ümidimizi kestik, orası İnsanları Tedavi Bakanlığı haline geldi. Kendi kuruluş yasasında yazan ?koruyucu sağlık hizmetleri? görevini çoktan unutmuş durumda. Peki bu ortamda veteriner halk sağlığının da önemi bilen ve bu şekilde eğitim almış bir veteriner hekim olarak sizce halkın sağlığını korumanın Bakanlığınızın elinde olduğunu hiç düşündünüz mü?

Bildiğiniz gibi Türkiye'de mevcut 19 adet Veteriner Fakültesinden 17 tanesi faal durumdadır ve hiç birinde alınma şartı olarak cinsiyet ayrımcılığı yapılmamaktadır. Kız ve erkek öğrenciler aynı şartlarda eğitim görmektedir. Mezun olduktan sonra da zaten aynı şartlarda çalışacaklarını başından beri kabul etmiş durumdadırlar. Bu gün ülkemizin en ücra köşelerinde bile bayan veteriner hekimler gerek kamuda ve gerekse özel kliniklerinde büyük baş hayvanların suni tohumlamasından aşılamasına kadar her türlü zor şartlarda en az erkek veteriner hekimler kadar başarıyla hizmetlerini yürütmektedirler. Bir erkeğin bile başaramadığı operasyonları kıvrak zekaları ve becerikli elleriyle gerçekleştirmekte ve hayvanlara şifa dağıtmaktadırlar.

Veteriner hekimlerin Sağlık Bakanlığından dışlandığı, Belediyelerde kadrolarının elinden alındığı ve Çevre ve Orman Bakanlığının kapısından içeri alınmadığı bir ortamda Bakanlığınızın da bu kervana katılması bizleri üzmektedir. Üstelik de siz Cumhuriyet döneminin ilk Veteriner Hekim Tarım Bakanısınız. Meslektaşlarınızın sizi hiçbir zaman unutmayacağına emin olabilirsiniz.

Saygılarımızı sunar, yanlışlığın düzeltilmesi için gereğinin yapılmasını arz ederiz.

Prof. Dr. Ayhan FİLAZİ
Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası
Yönetim Kurulu Adına
Başkan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber