İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı görüşülüyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Şubat 2016 21:57, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kuruluyor


- Başbakan Yardımcısı Elvan:
- "Bu tasarı Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve İsveç'teki insan hakları ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik mevcut olan tasarılardan daha güçlü bir tasarıdır"
- "Siz dünyanın en güzel anayasa ve yasasını da yapsanız, sizin zihniyetiniz insan haklarını özümsememişse, buradan çok olumlu netice alamazsınız"
- Ankara'daki terör saldırısı, TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunu çalışmalarında gündeme geldi

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasını öngören tasarının, Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve İsveç'teki insan hakları ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik tasarılardan daha güçlü tasarı olduğunu kaydetti.

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonunda, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu Tasarısı görüşülüyor.

Tasarı üzerinde milletvekillerinin eleştirilerini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Elvan, tasarıdaki düzenlemeler hakkında 2009-2010 yıllarında kapsamlı çalışmalar yapıldığını bildiklerini söyledi.

Çalışmalar sırasında 39 sivil toplum örgütünün görüşünün alındığını ve bunların tamamını değerlendirdiklerini kaydeden Elvan, tasarıya son şekli verilirken Paris prensiplerinin dikkate alındığını, oradaki her bir maddeyle bu tasarıdaki maddenin karşılaştırmasının yapıldığını bildirdi.

Elvan, tasarı hazırlanırken AB müktesebatının dikkate alındığını ifade ederek, reformlara yönelik çalışmaları yürütürken Fransa, Almanya, İngiltere, Hollanda ve İsveç'teki uygulamalara baktıklarını bildirdi. Elvan, bu beş ülkedeki düzenlemeleri incelediklerini belirterek, "Şunu çok açıklıkla ifade ediyorum. Bu beş ülkedeki insan hakları ve ayrımcılıkla mücadeleye yönelik mevcut olan tasarılardan daha güçlü bir tasarıdır" dedi.

"150 kişiyle mi bu işler yapılacak" denildiğini kaydeden Elvan, 50-60 kişinin çalıştığı kurumların yanı sıra, 7-8 kişi çalışan kurumların da bulunduğunu vurguladı.

Elvan, 150 kişilik kadroyu oluştururken mümkün olduğunca esnek yapı olmasını istediklerini söyledi. Elvan, "Anayasa ve yasalar, oralara yazacağız hususlar önemli ama daha önemli olan insanın zihniyeti, kafa yapısı" diyen Elvan, "Siz dünyanın en güzel Anayasa ve yasasını da yapsanız, sizin zihniyetiniz insan haklarını özümsememişse, buradan çok olumlu netice alamazsınız. Burada esas önemli olan; insan haklarının özümsenmesi, ayrımcılığın ne kadar iğrenç verici bir husus olduğunun herkes tarafından benimsenmesi" diye konuştu.

"Ayrımcılıkla ilgili tanım yok" eleştirisini dile getirildiğini anımsatan Lütfi Elvan, bu konuda AB'nin ayrı, BM'nin ayrı tanımlar yaptığını belirtti.

Elvan, "Biz öyle bir yapı oluşturalım ki bu kurum, mümkün olduğu ölçüde esnek bir yapıda olsun, kurumun kendi içinde karar alabilecek karar mekanizmaları olsun. Aslında biz alanı genişletiyoruz, daraltmıyoruz" diye konuştu.

- "Biz mümkün olduğu ölçüde kurumu rahat bırakalım istedik"

"Ayrımcılık, insan hakları ve işkenceyi önleme konusunda ayrı ayrı kurumlar olsun" denildiğini dile getiren Elvan, şöyle konuştu:

"Biz bunları detaylıca tartıştık. Olamaz mıydı? Olabilirdi. Ama bunlar iç içe geçmiş hususlar. Siz insan hakları konusunu ayrımcılıktan çok fazla ayırt edemezsiniz. 2 ya da 3 farklı kurum oluşturduğunuz anda kurum kargaşası çıkacaktır. Bir kurum 'benim yetkimde', diğer kurum da 'benim yetkimde' diyecektir ve sorun ortada kalacaktır. Yoksa ilave bir kurum niye oluşturmayalım? Hollanda, Fransa ve İngiltere'de, ayrımcılık ve insan hakları ile ilgili kurumların, aynı kurum altında olmasının önemine çok fazla sayıda vurgu yapmışlar, bunun gerekçelerini anlatmışlar. Bunlar bize makul geldi. Bu ülkelerde ayrımcılık ve insan hakları kurumu beraber. Biz mümkün olduğu ölçüde 'Kurumu rahat bırakalım, kurum kendi içinde etkin bir yapı oluştursun' istedik."

- "Hollanda'da kraliyetin onayıyla atanıyor"

Başbakan Yardımcısı Elvan, "kurul üyelerinin hükümet ve cumhurbaşkanı tarafından atanmasına" yönelik eleştiriyi yanıtlarken, Avrupa'dan örnekler verdi. Hollanda'da Adalet ve Güvenlik Bakanlığının teklifi ve kraliyetin onayıyla kurul üyelerinin atandığını belirten Elvan, Fransa'da ombudsmanı cumhurbaşkanının atadığını, üyeleri ise ombudsmanın seçtiğini, İngiltere'de ise Devlet Bakanının atadığını bildirdi.

Elvan, "Burada önemli olan husus, atanan kişilerin kimler tarafından atandığı değil, o atanan kişilerin gerçekten liyakat sahibi olup olmadığı ve kurumu etkin olarak kurumu çalıştırıp çalıştıramayacağı konusudur" sözlerini sarfetti.

Başbakan Yardımcısı Elvan, şöyle konuştu:

"Cinsel yönelime yönelik olarak şunu da ifade edeyim. Burada evet, böyle bir tavsiye kararı var. Ancak Avrupa içerisinde de bununla ilgili ciddi bir tartışma var. Biz Anayasa ve uluslararası sözleşmeleri dikkate aldığımızda, böyle bir terimin buraya konmasının uygun olmayacağını düşündük. Biz, toplumun bütününü kucaklamak ve bu anlayış içinde hareket etmek zorundayız."

Elvan, meslek gruplarının neden tasarıya yazılmadığına ilişkin eleştirilere yanıt verirken, bir mühendisin de insan hakları konusunda bilgili olabileceğini, o yüzden meslek gruplarını yazmadıklarını söyledi.

Kurul üyelerinin atanması konusunda Lütfi Elvan, "Atamalarda hangi ülkeye bakarsanız bakın, siyasi otoriteler yapıyor bunları. Burada önemli olan o kurumdaki işlevsel bağımsızlıktır, o bağımsızlığın tesis edilmesidir" diye konuştu.

Elvan, "Almanya'daki kurul; bırakın yaptırımı, tavsiye vermeyi; insan hakları ve ayrımcılıkla ilgili kurul sadece ve sadece danışmanlık yapıyor, bunu da bilelim. AB'de durum pembe tablo değil. İnsan hakları ve ayrımcılık alanında tek ses olursak güçlü oluruz" sözlerini sarfetti.

Daha sonra tasarının görüşmelerine devam edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber