Kamuda Yönetim Reformu

Kamu yönetiminde son yılların en önemli değişikliğinde son aşamaya gelindi. Gelinen nokta 05.04.2003 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıntılı olarak değerlendirildi. Kamu Yönetim Reformu kapsamında yapılacak düzenlemelere ilişkin ayrıntılı bilgiler ise 07.04.2003 tarihli Yenişafak Gazetesinde yer aldı. Konunun önemine binaen bu gazetede çıkan haber metninin tümünü yayınlıyoruz.

Haber Giriş : 15 Nisan 2003 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda Yönetim Reformu
Kamu yönetiminde son yılların en önemli değişikliğinde son aşamaya gelindi. Gelinen nokta 05.04.2003 tarihli Bakanlar Kurulu toplantısında ayrıntılı olarak değerlendirildi. Kamu Yönetim Reformu kapsamında yapılacak düzenlemelere ilişkin ayrıntılı bilgiler 07.04.2003 tarihli Yenişafak Gazetesinde yer aldı. Konunun önemine binaen bu gazetede çıkan haber metninin tümünü yayınlıyoruz.

Kamu yönetiminde mantalite tümüyle değiştiriliyor. Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılıyor.


Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığı'ndaki 59. Hükümet, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Kamu Yönetimi Reformu için düğmeye bastı. Kamu yönetiminde mantalite tümüyle değiştiriliyor. Adalet Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı dışındaki tüm bakanlık ve bağlı kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılıyor.

Üç grup, tasarı hazırlıyor

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek önceki gece yarısına kadar süren Bakanlar Kurulu toplantısında Kamu Yönetimi Reform Tasarısı'nı masaya yatırdıklarını ve devrim niteliğindeki paketin en kısa sürede hazırlayarak Meclis'e getirileceğini ifade etti.

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nda Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı, DPT, Devlet Personel Başkanlığı'nın üst düzey bürokratları tarafından oluşturulan 3 ayrı grubun üzerinde çalıştığı taslakların birleştirilerek, ortak noktalarından tek taslak hazırlanmasını istedi. Bunun için 4 bakan görevlendirildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Devlet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'dan oluşan komisyon, Kamu Yönetimi Reform Taslağı'nın omurgasını oluşturdu.

Yetkiler yerel yönetimlere dağıtılıyor

Hazırlanan reform paketine göre bakanlıkların politika belirlemeye yönelik yetkileri merkezde kalırken, bu alandaki tüm hizmetler atama ve tayinler de dahil olmak üzere yerel yönetimlere geçecek. Üst düzey yöneticilerin göreve atanmaları, görevden alınmaları, özlük hakları için ayrı bir yasal düzenleme yapılacak. Üst düzey bürokratların görev süresini hükümetin görev süresiyle sınırlandıran tasarı, görevden alınan bürokratlara da yargı yolunun kapalı hale getiriyor.

REFORM TASARISININ GETİRDİĞİ YENİLİKLER
Müsteşarlar Bakanla Gelip Bakanla Gidecek Yapılan düzenleme ile Müsteşar, Müsteşar Yardımcısı, Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı ve Bakanlıklara bağlı ve ilgili kuruluşların müstakil başkanlarının görev süresi, hükümetin görev süresiyle sınırlandırılıyor
ÜST Kurullar Kamu Yönetimi Reform Taslağında, BDDK, Kamu İhale Kurulu, SPK, Rekabet Kurulu, Enerji Piyasası Üst Kurulu, RTÜK, Telekominikasyon Üst Kurulu vb. kurullar sisteme dahil ediliyor. Bu Kurulların özerkliği ellerinden alınıyor. Üst Kuruldaki Uzmanların öaaşları Başbakanlık Uzmanının maaşı seviyesine çekiliyor.
Vali Memur Oluyor Hazli hazırdaki uygulamaya göre devletin taşradaki en üst düzeyde temsilcisi olan Valiler, mevcut tasarıda İçişleri Bakanlığının eleamanı konumuna getiriliyor. Valilerin bir çok yetkisi İl Özel İdareleri ve Belediyelere veriliyor.
Taşra Teşkilatlarına Son Adalet, Mlli Savunma, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları dışındaki Bakanlıkların ve ilgili kuruluşların taşra teşkilatları kaldırılıyor. Taşra teşkilatları kaldırılan Bakanlıklara ve ilgili kuruluşlara bağlı kurumların görev ve yetkileri İstanbulda Belediyeye, diğer illerde İl Özel İdarelerine bırakılıyor. Trafik hizmetleri yerel yönetimlerin elinde olacak.
Tek Teftiş Kurulu Bakanlık ve bağlı kuruluşlara bağlı Teftiş Kurullarının büyük bölümünün görevine son verilerek genel denetim yapacak teftiş kurulları oluşturulacak. Her kurumun kendi bünyesinde teftiş kurulu bulundurmasına olanak tanınmayacak.
Belediyelere Büyükşehir Modeli Büyükşehir belediyelerindeki Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı ve Daire Başkanları uygulaması diğer belediyelerde de gerçerli olacak.
Ara Kademeler Kaldırılıyor Kamudaki hiyerarşik yapı değiştirilerek SSK'daki yapılanmanın örnek alınmasına karar verildi. Buna göre, kamu kurum ve kuruluşlarında bir başkan ve ona bağlı başkan yardımcısı bulunacak. Genel Müdür Yardımcısı ve Müsteşar Yardımcısı gibi ara unvanlar kaldırılacak.
Eğitim ve Sağlık Politikaları Merkeze Bırakıldı. Milli Eğitim Bakanlığının öğretim birliğini sağlayacak kurumları merkezde bulunacak. Sağlık Bakanlığının genel sağlık politikaları merkezden belirlenecek.
Ekonomi Bakanlığı Kurulacak. Maliye, Hazinenin yanı sıra DPT yeniden yapılandırılacak. Gelir ve giderler Maliye Bakanlığı bünyesinde toplanırken, Hazine sadece borçlanma görevini yapacak. DPT Maliye Bakanlığına bağlanacak. Kültür-Turizm , Çevre-Orman Bakanlıkları birleştirilecek.
40-50 Bin İşçi Memur yapılacak. 40-50 bin civarında işçi bir yıl içinde memur statüsüne geçirilecek. Kamuya 2003 yılında 35 binden fazla personel alınmayacak. Emekliliği hak etmiş işçiler kısa sürede emekli edilecek.
Performansa Göre Maaş Norm Kadro Uygulaması yaygınlaştırılarak devam ettirilecek. Memurlara performansları ölçüsünde ücret verilecek. Devlet Personel Başkanlığı, performans ölçüm kriterlerini belirleyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber