Özel Okullar Derneği, üniversiteye girişte iki aşamalı sınava geçilmesini istedi

Haber Giriş : 28 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üniversiteye girişte iki aşamalı sınava geçilsin, liseleri de kaldıralım'

Üniversiteye giriş sistemi ve Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) son 5 yılın öğrenci başarı durumları ile ilgili bir rapor hazırlayan Özel Okullar Derneği, 1999 yılında getirilen tek aşamalı sınav sisteminin öğrencilere büyük zarar verdiğini ve başarı grafiğinin her geçen yıl düştüğünü açıkladı.

Özel Okullar Derneği Başkanı Dr. Rüstem Eyüboğlu, tek aşamalı sınav sisteminin genel liseleri bitme noktasına getirdiğini belirterek, ?Bu liseler sınav sisteminin değiştiği 1999 yılında öğrencilerinin yüzde 16'sını üniversitelere yerleştirirken bu oran kademeli olarak 2000'de yüzde 13'e, 2001'de yüzde 10'a, 2002'de yüzde 7'ye düşmüştür. En son 2003'te de bu oran yüzde 8 olarak gerçekleşmiştir. Rakamların bize söylediği, genel liselerin bittiği yönündedir. Bu tablo karşısında düz liselerin artık kalkması gerekir.? dedi. Öğrenci başarı grafiğindeki düşüşün sadece düz liselerle sınırlı kalmadığına ve son 5 yılda her okul türünde gözle görülür bir başarı düşüklüğü olduğuna dikkat çeken Dr. Rüstem Eyüboğlu, iki aşamalı sınav sisteminin devam etmesi durumunda bu tür sorunların olmayacağını anlattı. Eyüboğlu, sınav sisteminin değiştiği yıl liseye başlayan gençlerin önceki yıllara oranla daha başarısız olduğunu da vurguladı.

Son zamanlarda eğitim kurumları arasında devlet lisesi, özel lise gibi ayrım yapıldığını ve bunun doğru olmayacağını da kaydeden Eyüboğlu, yabancı dil ağırlıklı liseler(süper) ile fen liselerinin üniversiteye girişte gösterdiği başarıda özel okulların büyük katkısının olduğunu ifade etti. Rüstem Eyüboğlu şöyle konuştu: ?Özel okulların ilköğretim kısımlarında yetişen kaliteli öğrencilerin hedeflerinden biri de Anadolu ve fen liselerini kazanmak oluyor. Dolayısı ile yetiştirdiğimiz öğrencinin yüzde 50'sini fen ve Anadolu liselerine veriyoruz. Geriye kalan yüzde 50 ve yeni aldığımız öğrencilerle de aynı başarıyı sağlamaya çalışıyoruz.?

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber