'Katiller müttefik'

Ankara'daki kalleş saldırının altından terör örgütü PYD/YPG çıktı. Türkiye'ye üzüntülerini iletip saldırıyı kınayan ABD, Rusya ve AB ülkeleri; destekledikleri YPG'ye karşı bakalım ne yapacak?

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 19 Şubat 2016 08:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Katiller müttefik'

Tuğba Ceyhan

PKK-YPG İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENDİ

- Başkent'te askeri servis araçlarının hedef alındığı ve 27 TSK mensubu ile bir sivil vatandaşın şehit olduğu hain saldırı, çok kısa sürede aydınlatıldı. Başbakan Davutoğlu, bomba yüklü araçla saldırı düzenleyen teröristin YPG'li Salih Neccar olduğunu açıkladı. Bombacının, örgütün Türkiye kolu PKK'lı teröristlerle birlikte saldırıyı gerçekleştirdiği belirlendi.

TERÖRE KARŞI SAMİMİYETİNİZİ GÖRELİM

- Türk Dışişleri, saldırıya ilişkin belgeleri, ABD ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu BM'nin 5 daimi üyesinin yanı sıra Almanya ve Hollanda ile de paylaştı. Türkiye'nin uyarılarına rağmen, PYD/YPG'yi terör örgütü olarak görmeyip, ağır silahlarla destekleyen sözde müttefiklerimizin, kınama yayınladıkları bu saldırı sonrası ne tavır alacakları merak konusu oldu.

Ankara'da Genelkurmay Başkanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı ve TBMM'in yer aldığı bölgede önceki akşam meydana gelen canlı bomba saldırısının detayları belli oldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından olay yerinde 10 savcı görevlendirilirken kriminal inceleme sonunda canlı bombanın kimliği tespit edildi. Parmak izinden kimliği tespit edilen canlı bombanın PYD/YPG mensubu Suriyeli 24 yaşındaki Salih Neccar olduğu belirlendi.

ARAÇ HAZIRLANDI

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, geçen yıl temmuz ayında Türkiye'ye giriş yapan Neccar, mülteci kılığında Suriye'nin Kamışlı kentinden Mardin'in Nusaybin ilçesine geçti. Neccar'a Gaziantep'te bulunan Göç İdaresi İl Müdürlüğü'nde resmi işlemleri yapılarak biyometrik kimlik verildi. Merkezde PYD'li teröristin parmak izi de alındı. Neccar' saldırı gününe kadar da Diyarbakır ikamet etti. Bomba yüklü düzenek Diyarbakır Lice'de çalıntı araca yerleştirildi.Canlı bomba Ankara'ya gelirken, kendisine başka bir araçtaki teröristler eskortluk yaptı. Teröristler saldırı günü gece saat 02.30 sıralarında Ankara'ya geldi. Bomba yüklü aracın plakası şehrin girişinde 34'ten 06'ya çevrildi. Ankara'da keşif turu yapan Neccar, MOBESE kameralarına da takıldı.

BOMBA DÜZENEĞİ

Saldırıda kullanılan bombanın türü de belirlendi. Olay yerinde yapılan incelemelerde bomba düzeneğinin TNT ve RDX tipi olduğu, (Royal Demolition Explosive) mazot ile güçlendirildiği belirlendi. Bomba düzeneğinin her ihtimale karşı pil ile de desteklendiği böylece zaman ayarlı hale getirildiği, intihar bombacısının elinin yetişeceği noktaya da fünye konulduğu ortaya çıktı. Böylece eğer intihar eylemcisi bir şekilde eylemi gerçekleştiremezse zaman ayarlı düzenek devreye girecek ve araç her ihtimalde de patlatılmış olacaktı.

İZMİR'DEN KİRALANDI

Saldırıda kullanılan aracın geçen ay İzmir'den kiralandığı öğrenildi. Aracı kiralayan iki şüpheli dün Adana ve Bolu'da gözaltına alındı. Sahte kimlikle araç kiralayan şüphelilerin hırsızlıktan sabıka kayıtları olduğu da tespit edildi. Şüpheliler kiraladıkları aracı İstanbul'a götürdü ve araca sahte plaka takarak internetten 'düşük fiyata' Diyarbakır'dan birine sattı. Araç İstanbul'dan Diyarbakır'a götürdü. Soruşturma kapsamında Ankara, aracı çalarak teröristlere satan iki hırsızın da bulunduğu 14 şüpheli gözaltına alındı. Adana ve Bolu'nun da aralarında bulunduğu 7 ilde eş zamanlı operasyonlar yapıldı. Şüpheliler arasında bomba malzemesini temin edenlerin de olduğu ifade edildi. Adli Tıp Kurumu'nda ölenlerin DNA işlemleri de başlatıldı. 20 cesedin büyük oranda yanması kimlik tespitini zorlaştırdı. Saldırıda hayatını kaybedenlerden 5'inin cenazesi ailelere teslim edildi.

HAKLI OLDUĞUMUZU DÜNYA GÖRECEK

Erdoğan, istihbari bilgi ve belgelerin saldırının failinin PKK/PYD olduğunu ortaya koyduğunu belirterek PYD'ye yaklaşım konusunda dünyaya çağrıda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'a taziye ziyaretinde bulundu. Ziyaretin sonrası gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, terör saldırısında 28 vatandaşın yaşamını yitirdiğini belirterek, "Bunlardan 20'si bildiğiniz gibi rütbeli arkadaşlarımız, 8'i vatandaş... Onları ebediyete uğurluyoruz" ifadesini kullandı. Taburcu edilenlerin dışında 28 yaralının şu an hastanelerde olduğunu dile getiren Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu olay şunu göstermiştir; Türkiye'de son dönemde cereyan eden terör eylemleri karşısındaki operasyonlarımız ciddi manada neticesini vermektedir. Fakat işin menşeine, kökenine indiğimizde burada ulusal olmaktan öte ulusal ve uluslararası bir terör boyutuna bu işin ulaştığını görüyoruz. PKK ve PYD her ne kadar bu işin kendileriyle alakalı olmadığını söylüyorlarsa da İçişleri Bakanlığımızın da tüm istihbarat örgütlerimizin de elde ettiği bilgilerle, belgelerle bunlara ait olduğu ortaya çıkmış vaziyettedir."

14 KİŞİ GÖZALTINDA

Şu an 14 kişinin gözaltına alındığını ifade eden Erdoğan, "14 ile kalmayacak, bunun gerisi de gelecektir. Çünkü bu işin uzantılarının içeride ve dışarıda olduğu görülmüştür, görülmektedir. Uluslararası camiada PYD ve YPG ile Türkiye'deki PKK'nın ne denli güçlü olduğunu söylediğimiz halde inandıramadığımız dostlarımızın bu işi daha iyi anlamalarına bu olay vesile olacaktır" diye konuştu. Belgelerle, bilgilerle bunları kendilerine hep ulaştırıldığını vurgulayan Erdoğan, "Ama bizim söylediklerimiz ne yazık ki bize kaldı. Biz yine söylemeye devam edeceğiz. Dünya inanıyorum ki bu haklı iddialarımızı, belgelerimizi kabul edecek ve tarih önünde de diğerlerini hesaba çekeceklerdir" ifadesini kullandı.

ERDOĞAN ŞEHİT CENAZESİNE KATILDI

Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki terör operasyonunda yaralanan ve kaldırıldığı hastanede şehit olan Jandarma Astsubay Seçkin Çil (29) için Kocatepe Camisi'nde tören düzenlendi. Törene, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şehidin babası Ali Çil, askeri ve mülki erkan ile çok sayıda vatandaş katıldı.

CANLI BOMBA SURİYELİ SALİH NECCAR

Başbakan Davutoğlu, saldırıyı düzenleyenin PYD'li Salih Neccar olduğunu belirterek, "Türkiye'ye düşman bir örgütü destekleyenler dost hüviyetini kaybeder" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Karargahı'nda Orgeneral Hulusi Akar'a taziye ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her türlü tehdidi bertaraf etmeye muktedir olduğunu vurguladı. Terör olayının aydınlatıldığını belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: "Saldırıyı Türkiye'deki bölücü terör örgütü mensuplarıyla Suriye'den sızan YPG mensubu bir kişinin birlikte gerçekleştirdiği ortaya çıktı. Bu intihar saldırısını gerçekleştiren Salih Neccar Kuzey Suriye'nin Amuda şehrinde 1992'de doğmuş. Saldırının doğrudan YPG irtibatı ortaya çıkmıştır. İstihbari ve emniyet çalışmaları sonucu gözaltılar oldu. Haince, alçakça saldırıyı gerçekleştiren, saldırıya katkıda bulunan kim varsa hepsi yakalanacak, adalete teslim edilecek."

Davutoğlu, saldırıyı YPG/PYD mensubunun, PKK'nın Türkiye'deki unsurlarıyla Kuzey Irak'tan da destek alarak organize bir suç işlediklerinin kesinleştiğini vurguladı.

BELGELER VERİLECEK

Saldırı nedeniyle Brüksel'deki zirveye katılamadığını ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu: "Bu saldırı YPG'nin bölücü örgütün parçası olduğunu ortaya koydu. Ümit ederiz ki bazı müttefik ülkelere ve dünyaya bu açık gerçeği göstermiş olsun. Dışişlerimiz elimizdeki delilleri başta P5 ülkeleri olmak üzere 'YPG terör örgütü değildir' diyen ülkelere dağıtacak. 11 Eylül sonrası Türkiye teröre karşı nasıl dayanışma gösterdiyse müttefiklerimizden aynı dayanışmayı görmek en temel hakkımız. Burada 'ama'lı, 'belki'li açıklamalar bizi tatmin etmedi, etmiyor, etmeyecek. Bu belgeleri gördükten sonra hala karşımızda YPG'yi savunmaya niyet eden olursa onların terörle mücadele konusundaki samimiyetini de sorgularız."

HAFTANİN KAMPI YERLE BİR

Haftanin Kampı'na önceki akşam yapılan hava operasyonunda terör örgütü elebaşlarının da aralarında olduğu 60-70 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildiren Davutoğlu, "Sorumluları tespit edildikten sonra bunların adalete teslim edilmesi yanında Türkiye dışında bu sorumluların kaynağı olan unsurlara karşı da ne zaman ve hangi şartlarda ne gün hangi mukabelede bulunacağımız da bizde mahfuzdur. Yani kesinlikle bu saldırının bedeli ödetilecektir. Her türlü meşru müdafaa da dahil tedbiri sınırda alacağız" dedi. "PYD'ye daha sert öa da farklı önemler alınacak mı?" sorusuna Davutoğlu, "Suriye sahasında sınırımıza dönük atılan havan mermilerine mukabelede top atışlarımız oldu. Bu devam edecek. Yani sınırımıza dönük kim ihlal ederse, en güçlü şekilde mukabelede bulunulacak" yanıtını verdi.

TÜRKİYE BİR BÜTÜNDÜR

Başbakan Davutoğlu, "Türkiye bir bütündür. 78 milyon bu zorluğu da aşacak güce, kudrete sahibiz. Biz buradayız, bu topraklardayız, ebediyen burada kalacağız" dedi. Davutoğlu, Ankara'daki terör saldırısına ilişkin Twitter'dan açıklamalarda bulundu. "Ankara'da 28 kişinin hayatını kaybettiği hain terör saldırısı tüm Türkiye'ye, kardeşliğimize yapılmıştır" bilgisini paylaşan Davutoğlu, "Saldırıyı gerçekleştiren YPG, bölücü terör örgütünün bir parçası, uzantısıdır, ülkemizi hedef almaktadır. Türkiye bir bütündür. 78 milyon bu zorluğu da aşacak güce, kudrete sahibiz. Biz buradayız, bu topraklardayız, ebediyen burada kalacağız" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri, Halep'e bağlı Azez'de bulunan PYD/PKK hedeflerini tüm gece boyunca Fırtına obüsleriyle bombaladı.

SÖZDE MÜTTEFİKLERE SON UYARI

"DEAŞ'a karşı YPG'yi kullanabiliriz" düşüncesiyle YPG'yi Türkiye sınırında güçlendiren veya YPG'ye destek veren müttefik ülkelere de seslendiğini belirten Davutoğlu, şunları kaydetti: "El-Kaide ve DEAŞ nasıl masaya oturamazsa terör örgütü olan YPG de masaya oturamaz. Bugün o destek verilen YPG, Ankara'da bizim kalbimizde, bizim canlarımızı aldı. Saldırılar devam etse de etmese de cevap verilecek ama YPG kadar onlar da bu sorumluluğu paylaşmış olurlar. Dayanışma mesajlarına teşekkür ediyoruz ancak dayanışma sözle olmaz. Biz nasıl 11 Eylül karşısında dayanışmamızı fiilen Afganistan'da gösterdik. Başta ABD olmak üzere hiçbir NATO üyesi ülkenin, Afganistan'da omuz omuza durduğumuz ülkenin, Türkiye'nin kalbinde bize saldırı yönelten bir terör örgütü ile ilişki kurmasını mazur görmeyiz ve bu konuda da tutumumuzu açık ve güçlü bir şekilde bir kez daha uyarıyoruz. Türkiye'ye düşman bir örgütü doğrudan ya da dolaylı destekleyenler de Türkiye için o anlamda dost hüviyetini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırlar."

ESAD'A KARŞI TEDBİR ARTIK HAKKIMIZ

PKK'nın bugün başka unsurlar tarafından kullanıldığına dikkati çeken Davutoğlu: Birinci unsur Suriye rejimidir. Suriye rejiminin BM Daimi Temsilcisi Caferi, 'YPG, desteklediğimiz bir örgüttür' açıklaması yaptı. Buradan biz şu sonucu çıkarıyoruz; YPG, Suriye rejiminin bir piyonudur ve bu saldırıdan Suriye rejimi doğrudan sorumludur. Suriye rejimine dönük her türlü tedbiri alma hakkı da bizde mahfuzdur. Hiç bunda tereddüt de yoktur. Gerekli tedbiri alırız. Şu andan itibaren Suriye rejimi de bu anlamda bu işten birinci dereceden sorumludur.

PARALEL'DE ORTAK AKIL

MİT tırları ihaneti soruşturması nedeniyle tutuklu bulunan Can Dündar'ın Genel Yayın Yönetmeni olmasıyla Cumhuriyet Gazetesi, Paralel Yapı'nın dümen suyuna girerken artık Cumhuriyet ile Zaman Gazetesi aynı manşetlerle çıkıyor. Önceki gün "Azez Düğümü" manşetini ortak olarak atan Cumhuriyet ile Zaman dün de "Devletin Kalbine Bomba" ortak manşetiyle çıktı. Paralel Yapı'nın 17-25 Aralık'tan beri ortağı olduğu PKK'nın Suriye kolu PYD'ye tek söz etmemeleri dikkat çekti.

KARDEŞİMİ GÖTÜRMEYİN

Ankara'daki saldırıda şehit olan sivil memur 25 yaşındaki Orçun Munyas'ın Muğla'daki cenaze töreninde kardeşi Elif, "Ben seni Ankara'dan böyle mi getirecektim. Kardeşimi götürmeyin" diye gözyaşı döktü.

ŞEHİT AİLESİNDEN CHP'YE TEPKİ

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün Keçiören Adli Tıp Kurumu'na giderek, şehit ailelerine başsağlığı diledi. Yetkililerden bilgi alan Kılıçdaroğlu, çıkışta basın mensuplarına açıklama yaptı. Daha sonra aracına bindiği sırada bir şehit yakını, Kılıçdaroğlu'na, "Yüzünüz var da cenazelere geliyorsunuz. Arka çıkıyordunuz ya" sözleriyle tepki gösterdi.

İKİ VEKİL SON ANDA KURTULDU

Bombalı saldırıdan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan ve Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider'in son anda kurtuldukları ortaya çıktı. Patlama alanına yaklaşık 50 metre mesafede olduklarını söyleyen Gider, "Patlama anında tırın altına girdik sandık. Öyle bir ses. Sonra şoför 'bina yıkıldı' dedi. Bir baktık, alev topu yukarı çıkıyor. Büyük bir şaşkınlık yaşadık. Sonra da zaten ortalık ana baba gününe döndü" dedi.

28 OCAĞA ATEŞ DÜŞTÜ

Ankara'da askeri personel servisine yönelik düzenlenen terör saldırısında 28 ocağa ateş düştü. Saldırıda ağır yaralanan arasında eski Kültür Bakanı Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'nun iki yeğeni de var.

İLK KADIN ŞEHİT

Ankara'daki bombalı terör saldırısı kurbanları arasında bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda sivil memur olarak çalışan 32 yaşındaki Ayşegül Pürnek'in şehit olduğu haberi, Kayseri'deki ailesini gözyaşlarına boğdu.

Ankara'daki terör saldırısında şehit düşen Astsubay İbrahim Baran'ın Kırşehir'in Kaman ilçesindeki baba ocağında büyük üzüntü yaşanıyor. Evli ve 2 çocuk babası şehit Astsubay İbrahim Baran'ın (42), ailenin en küçük evladı olduğu belirtildi.

İKİ KIZI YETİM KALDI

Kıdemli Astsubay Cüneyt Sertel'in evine ateş düştü. Haymana Topçayırı Mahallesi nüfusuna kayıtlı Kıdemli Astsubay Cüneyt Sertel'in evli ve 18 yaşında Zeynep, 8 yaşında Ceren isimli iki kız çocuğu babası olduğu öğrenildi

TERHİSİNE 73 GÜN KALMIŞTI

Asker şoförlerden 28 yaşındaki Ali Öztaş'ın Adana'daki baba evine ateş düştü. Öztaş'ın şehit olduğu haberi sabaha karşı Adana'nın Belediyeevleri Mahallesi'nde oturan babası Mehmet ile annesi Miyeser Öztaş'a bildirildi. Acı haberle yıkılan 3 çocuk sahibi Öztaş çifti, Ankara'ya götürüldü. Şehidin evi ve sokaktaki birçok eve Türk Bayrağı asıldı. Akrabaları da eve akın etti. Dayı Veli Çelik, yeğeninin terhis olmasına 73 gün kaldığını, 1 ay önce Adana'ya izne geldiğini söyledi. Yeğeninin çok iyi niyetli olduğunu belirten Çelik, "Teröre lanet olsun, vatan sağ olsun. Yapacak bir şey yok" dedi.

ÇANKIRI 2 ŞEHİT VERDİ

Patlamada Çankırı iki şehit verdi. Patlama anında servis içinde bulunan Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda sivil memur olarak çalışan Cumali Akman ve 3 yıllık Astsubay Mehmet Koray Pınar şehit düştü.Şehit Akman'ın 3 yıllık evli ve bir çocuk babası olduğu öğrenildi. Cumali Akman'ın Çankırı'da defnedileceği öğrenildi.

LİCE VE İDİL'DE 7 ASKER 1 POLİS ŞEHİT

Diyarbakır Lice-Bingöl karayolunda ilerleyen askeri minibüsün geçişinde PKK'lılar yola tuzakladıkları 1 tonluk bombayı patlattı. Şiddetli patlamada araçtaki 6 asker şehit olurken 1 asker de yaralandı. Hain saldırıda İzmirli Jandarma Astsubay Başçavuş Halit Zilhani Çelik ile Jandarma er Mustafa Nerkis, Amasyalı erler Recep Bodur ile Mustafa Bilgili, Adanalı erler Fatih Yeniay ve Kadir Görgülü şehit oldu. Yaralı asker ise Diyarbakır Asker Hastanesi'nde tedaviye alındı. İncelemelerde teröristlerin patlamayı gerçekleştirmek için yer altından yüzlerce metre kablo döşediği tespit edildi. Bölgede kaçan teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için geniş kapsamlı operasyon başlatıldı. Dün ikinci acı haber Şırnak İdil'den geldi. Teröristlerin ilçeden temizlenmesi operasyonunda teröristlerce yapılan silahlı saldırıda Mersinli Özel Harekat Polisi Veysi Kakı ile İstanbullu Uzman Çavuş Burak Güneş ağır yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralılar tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Öte yandan İdil'de açılan hendeklerin kapatılması için geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber