'Yerli turisti unutmayın'

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun açıkladığı '9 maddelik Turizm Eylem Planı' sektörün genelinde olumlu karşılansa da, yeterli olmadığı görüşü hakim oldu.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 23 Şubat 2016 08:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Yerli turisti unutmayın'

Özellikle küçük işletmeler için adım atılması gerektiğini savunan sektör temsilcileri, "Pakette yurtdışından gelecek turiste ve döviz girdisine yönelik kararlar alınmış. Ancak yerli turist unutulmuş. Eğer yerli turistler için de bir tüketici tatil teşviği yapılsaydı, bu da otellere rahat nefes aldırırdı" diye konuştu.

TATİL ALIŞKANLIĞI

Hükümetin sektöre yönelik olarak açıklamış olduğu destek paketinin sektöre önemli nebze de nefes aldıracağını ifade eden Jolly Tur Genel Müdürü Figen Erkan, "Yurtdışından turist getiren büyük tur operatörleri ve otel yatırımcılarına kolaylık sağlayacak. Yabancı turist getiren acentalar için sadece yüksek kapasiteli operatörler baz alınmayarak daha düşük kapasitesi olan operatörler için de farklı bir destek düşünülebilir. Uçuş bazlı destek kısmında Nevşehir - Kayseri bölgesi de kapsama alınmalı. Tanıtım için de ek bütçe yaratılabilirse olumlu katkı sağlar. Bu paket yabacı turist ve döviz girdisi üzerine kurgulanmış. Yerli turist ve onu teşvik edecek çalışmalar planlanmamış görünüyor. Vatandaşa yönelik tüketici tatil teşviği yapılabilirdi. Bu da otellere konaklama talebini arttırırdı

SGK primleri ertelensin

Turizm sektörünün karar vericiler tarafından dikkate alınmasının kendilerini sevindiriğini ifade eden TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, "Alınan kararları olumlu görüyoruz. Bundan sonra 'butik acenteler' için adım atılacak. KOSGEB'in sağladığı olanaklardan bu acentelerimizin yararlanması için çalışmalar yürütülüyor" dedi. SGK primlerinin ertelenmesi konusunda da taleplerinin olduğunu dile getiren Başaran Ulusoy, "Eğer bu isteğimiz de kabul edilirse, birçok kişi işsiz kalmaktan kurtulacak" dedi.

Okullara farklı tatil

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği(TYD) Başkanı Murat Ersoy ise Avrupa'daki gibi okul tatillerinin yaz sezonuna yayılması konusunda Başbakan Davutoğlu'na bir öneri sunduklarını belirtti. Ersoy, "Örneğin Van'daki tatil ile Antalya'daki tatilin başlangıç tarihinin farklı olması gerek. Ayrıca tatil aralığının da 2 aydan 4 aya kadar uzatılabilmesi için bütün sınavların müfredat döneminde tamanlanması önerisi getirdik. Hem Başbakan Davutoğlu'nun hem de Milli Eğitim Bakanı konuya sıcak baktı" diye konuştu.

Dağılımda yanlışlık var

Etstur Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ersoy, "35.5milyar dolar geliri olan bir sektörden bahsediyoruz. Bu tarz sorunlar yaşanmamış olsaydı 40 milyar dolara dayanmış olabilirdik. Ancak pazar dağılımına yanlışık var. Yüzde 25 Rus, yüzde 25 Alman turist, yüzde 50 diğer pazarlardan oluşuyor. Kontrolsüz büyüme bugünkü sorunları doğurdu. Rusya'yla, Almanya'yla sorun yaşanınca kriz ortamı doğmuş oldu. Kısa vadede bunu önlemenin yolu bu tarz teşvik paketleri olabilir ama orta ve uzun vadede 'Turizm Planlama ve Denetim Üst Kurulu' olmalı" dedi.

İstihdam tedbirleri

TÜROB Başkanı Timur Bayındır da şunları söyledi: "Sıkıntıların aşılması için olumlu bir ilk adım. Başbakan'ın bu yoğun gündemde turizm sektörüne mesajı vermesi memnuniyet verici. Ancak istihdama yönelik de tedbirlerin alınmasını bekliyoruz."

Plan dengeli değil

EYLEM planının daha çok Güney'deki otelleri kapsadığına değinen Türkiye Küçük Oteller Derneği Başkanı Ömer Faruk Boyacı, İstanbul ve Kapadokya gibi kültür tuları ile ön plana çıkan yerler göz ardı edilmiş. Bu yüzden eylem planının dengeli olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Burak COŞAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber