KPSS Soru Cevap Dosyası 3

İlk soru cevap dosyasını 2 Kasım'da, ikincisini ise 4 Kasım'da yayımlamıştık. Ziyaretçilerimizin, önceki uyarılarımızı dikkate aldığını ve hem bu dosyaları hem de KPSS bölümünü dikkatli bir şekilde incelediklerini gelen maillerden anlamaktayız. Ziyaretçilerimize, bu dikkatlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Bugün üçüncü dosyamızı yayımlıyoruz. Dosyaya ulaşmak için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İŞÇİ OLACAK SONRA MEMUR OLABİLİR MİYİM?

SORU: merhaba,
Ben Tedaşın daimi işçi kadrosuna ve osymnin atama yapacağı sözleşmeli personel kadrosuna başvuracağım. Acaba tedaşda işe başlayıp daha sonra ösymden de atamam gelirse tedaşdan ayrılıp ösymnin atadığı kadroda işe başlayabilir miyim?

CEVAP: evet yapabilirsiniz. Zira biri işçi kadrosudur. Birisi memur. İşçilikten istifa edince memuriyete başlamak için bekleme süresine tabi olmazsınız.


2004'TE YERLEŞTİM AMA GİTMEDİM

SORU: 2004 ve 2006 yılllarında Kpps ye girdim. 2004 Kpss puanımla bir kadroya yerleştirilmiştim, fakat göreve başvuramadım. 2004 puanım, 2006 puanımdan daha yüsektir. Bu seneki yerleştirmede hangi puanım geçerli olacaktır?

CEVAP: Öğrenim durumunuz değişmemişse 2004 KPSS puanı ile başvuru yapacaksınız. Ancak http://kpss.osym.gov.tr adresinden başvuru hakkınız yok görünüyorsa göreve başladığınız kurumdan atamanızın yapılmadığına dair yazıyı alıp ÖSYM'ye başkanlığına vermeniz gerekmektedir.


İNGİLİZCE BİLMEK

SORU: Ben 1995 yılında ilkokuldan sonra anadolu lisesini kazandım ve hazırlık sınıfını ortaokul 1.sınıftan önce okuyarak,ortaokul ve liseyi anadolu lisesinde bitirdim.ancak KPSS tercih kılavuzunda bazı kadrolar için 7105 nolu niteliğe(ingilizce bilmek) uyma koşulu aranmaktadır,bu koşulun daha ayrıntılı açıklaması olarak başvurma özel koşullarında:
"3.5. Başvuru şartları arasında dil şartı olarak sadece "İNGİLİZCE BİLMEK" gibi bir yabancı dil bilme şartının yer alması halinde, bu kadroları, (3.5.)'de belirtilenler dışında ortaöğretimde yabancı dil hazırlık eğitimi görüp başarılı olanlar ile yabancı dil hazırlık sınıfını müteakip yabancı dil ağırlıklı eğitim veren Ortaöğretim kurumlarından mezun olduğunu belgelendirenler, yükseköğrenimde zorunlu/seçmeli yabancı dil hazırlık eğitimi görüp başarılı olanlar ile yabancı dil ağırlıklı ya da yabancı dille eğitim veren yükseköğretim kurumlarından mezun olanlar da, tercih edebileceklerdir." koşulu yer almaktadır.buna göre benim başvurma özel koşulllarından 3.5 maddesinde belirtilen koşulu sağlayıp sağlayamadığım hakkında bilgi verirseniz sevinirim.

CEVAP: Kılavuz ortaöğretim demektedir. İlk sekiz yıllık eğitim ilköğretim, lise eğitimi ise orta öğretim olarak adlandırılmaktadır. Siz ortaokul 1 öncesi hazırlık aldığınız için bu şartı taşımıyorsunuz.


BİLGİSAYAR SERTİFİKASI

SORU: merhaba ben 08 nisan- 20 haz. 1996 tarihleri arasında katıldığım kustan M.E.B. Bilgisayar Meslek Dalı Eğitim Programı sertifikası aldım ancak şu anki kılavuzda yazan Bilgisayar İşletmeni Sertifikası benim aldığım sertifika yerine geçebilir mi. Bu konuda net bir bilgiye nereden ulaşabileceğim konusunda yardımcı olabiliseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler

CEVAP: Bu konuda kurumlar dahi ne yapacağını bilmiyordur diye tahmin ediyoruz. Bu konudaki en uygun cevabı Milli Eğitim Bakanlığı verebilir.


KALORİFERCİ BONSERVİSİ NEDİR?

SORU: ben kpss/2 girdim ve tercih yapacağım kadrolar arasında kalorifercilik için tercih edeceğim. ancak bir kalorifercilik özel şartında kaloriferci bonservisi istiyor ben birtürlü bunun ne olduğunu öğrenemedim siz yardımcı olursnız sevinirim.

CEVAP: Bonservisler, çalışılan özel sektörce verilmektedir. Örneğin bir aşçının bonservisini lokanta sahibi verir ama bu belge odadan da onaylattırılır. Bonservis ile sertifika farklı farklı şeyledir. Sertifikası olan her aday bonservise sahip olmayabilir. Bu ayrıntıya dikkat edilmelidir.


MALİYE-MUHASEBEYİ KİM TERCİH EDER?

SORU: kpss/1 e katıldım ve KPSSP3 puanım 66.688 fakat tercih kılavuzunda puanlar belirtilmediği için bu puanımla nereye başvurabileceğimi bilmiyorum.Meselaı tercih yapılacak bir bölümün yanında aranan şartlar bölümünde 4459 kodu var. Bu da Maliye-Muhasebe bölümü mezunu diyor.Ben İşletme Fakültesi Muhasebe Finansman Bölümü mezunuyum.Buraya başvurma hakkım var mı?En kısa zamanda cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

CEVAP: Maliye muhasebe bölümü mezun olma şartını aranan bir kadroyu siz tercih etmemelisiniz. Zaten böyle bir tercih yapsanız dahi bilgisayar bunu eleyecektir.


MEMUR İSTİFA EDİP YENİ BİR MEMURİYETE GEÇEBİLİR Mİ?

SORU: Bır memur KPSS'ye gırıp ve kendı kurumundan ıstıfa edıp baska bır memurıyete gecıs yapabılır mı?

CEVAP: Bir memur istifa ederek yeni bir memuriyet kadrosuna başlayamaz. Memur halükarda muvafakat alarak ve naklen başka bir memuriyet kadrosuna geçebilir. İstifa eden bir memur, usulüne uygun istifa etmiş ise en az 6 ay boyunca yeniden memur olamamaktadır.

Diğer taraftan bu açıklama KPSS kılavuzunda yer alan ve yanında (S) harfi bulunan kadrolar için geçerli değildir. Sözleşmeli kadrolar KİT'lerde bulunmakta olup, bunlar memur kadrosu değildir. Bu nedenle memur KPSS'ye girip, bu sözleşmeli kadroları tercih ederek yerleşebilir ve daha sonra da istifa ederek geçiş yapabilir.


VS. DİYE KISALTILAN DİĞER BELGELER NELER

SORU: Ortaöğretim Kimya Öğretmenliği bölümünde okuyorum ve lisede kimya bölümünden mezunum. 2006 KPSS/2'ye ortaöğretim düzeyinde girdim. Bir kadroya yerleşebilmem halinde gereken sertifika, askerlik, vs gibi belgelerin başvuru tarihinde elimde olması gerektiği söyleniyor. Sorum şu: vs. ibaresiyle kısaltılan ve muğlak bırakılan bu durumun kapsamı nedir? Sadece "MEB onaylı Bilgisayar İşletmenliği Sertifikasına sahip olmalıdır" gibi ifadelerle belirtilen belgeler mi yoksa net olarak ifade edilmeyen ama gerekli olacak başka belgeler de varmı? Mesela "askerlik yapmış ya da erteletmiş olmak", "bir ortaöğretim kurumunun kimya alanından mezun olmak", "arazide çalışmaya ve seyahate elverişli olmak" gibi şartlar için de başvuru tarihinde elimizde bir belge bulunması gerekiyor mu? Bu şartlarla iligili herhangi bir belgeden kılavuzda söz edilmemiş.
Şimdiden teşekkür ederim.

CEVAP: Vs. diye kısaltılan bölüme sürücü belgesinden, diyanet verdiği belgelere, dil belgesinden askerlik belgesine kadar bir çok belge girmektedir. Bu belgelere internet üzerinden başvuru tarihi itibariyle sahip olunması gerekmektedir.


YAŞ ŞARTI

SORU: 2006 kpss tercih formunda gümrük müsteşarlığı-muhafaza memurluğu kadrolarının koşullarında yer alan " 30 yaşından gün almamış olmak"maddesi, sınav tarihi itibarıyla mı geçerli?

CEVAP: Yaş şartı yerleştirmeye esas alınan puanınıza ait sınav tarihi itibariyle hesaplanmaktadır.


İŞLETME İKTİSAT BÖLÜMÜ VAR MI?

SORU: Merhaba, KPSS tercih kılavuzunda yer alan kadro özelliklerinden 4421 nolu kadro özelliğinde yer alan iktisat-işletme şeklindeki özelliğin (açıklamanın)
kapsamı hem işletme hemde iktisat mezunlarını kapsamaktamıdır? Ben bir işletme mezunu olarak bu kadro tahsisinde tercih yapabilirmiyim. İlginize teşekkür ederim.

CEVAP: Tercih kılavuzunun mezun olunan lisans programlarını gösterir bölüme bakıldığında İşletme-İktisat bölümünün ayrı bir kodu olduğu görülecektir. Bu 6229'dur. Buna göre sadece "işletme-iktisat bölümü mezunu olmak" şartı aranan bir kadroyu sadece bu bölüm mezunları tercih etmelidir.


İKTİSAT TEK BAŞINA YAZILMAMIŞ

SORU: Ben Çukurova Üniv. İ.İ.B.F. iktisat bölümü mezunuyum. Memurluk için tercih yapacağım ama kılavuzun 4431 kodlu aranan niteliklerinde İşletme, İşletmecilik, İş idaresi ve İktisat, İşletme-Ekonomi,İşletme-İktisat lisans programlarının birinden mezun diye yazılmış. Yani iktisat tek başına yazılmamış. Acaba 4431 isteyen yerleri tercih edebiliyormuyum. İlginiz için şimdiden teşekkürler.

CEVAP: İktisat yazılmadığı için bu bölüm mezunları bu şartı arayan kadroları tercih etmemelidir. Tercih edilmesi halinde sistem bu tercihleri dikkate almayacaktır.


OCAK AYINDA MEZUN OLACAĞIM

SORU: Uludağ Üniversitesi Makina Müh. bölümünden mezun olma durumundaydım. KPSS1 sınavına girdim(Temmuz). Okulum Ocak 2007 de biticek.Tercih yapma durumum var mı?Sitenizde mezun olmayanın yerleştirilse bile ataması yapılmayacak deniyor.Bu hakkım okulum bittiğinde bana geri verilir mi?Yani eğer yerleştirilirsem ocak 2007 de atamam yapılabilir mi?

CEVAP: Daha önce belirtildiği üzere internet üzerinden başvuru yaptığınız gün mezun olmalısınız. Kendinizi mezun gösterip yerleşseniz dahi atamanız yapılmayacaktır. Siz 2007 ocak ayında mezun olduktan sonra, 2007 yılı ocak ayından sonra açılacak yerleştirme işlemlerine katılabilirsiniz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber