Unakıtan, kalan 2 aydaki tüm harcamaları kesti

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuda, yıl sonuna doğru görülen, 'bütçeden kalanları harcayalım' eğilimine Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'dan fren geldi. Maliye, işlemi önceden yapılarak faturası kesilenler hariç 31 Ekim 2006'dan itibaren son iki ayda yapılacak kamu harcamalarını durdurdu.

KAMU kurum ve kuruluşlarının yıl içerisinde çeşitli nedenlerle harcayamadıkları bütçe kalemlerini yılsonunda "hızla" harcama alışkanlığına Maliye Bakanlığı'ndan "fren" geldi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, işlemi önceden yapılarak faturası kesilenler hariç 31 Ekim 2006'dan itibaren son iki ayda yapılacak kamu harcamalarını durdurdu. Kamu kurumları, kendilerine bütçeleri ile ayrılan ödenek kalemlerinin tamamını bütçe yılı sonuna kadar kullanmazlar veya kullanamazlarsa; bu ödenekler bir sonraki yıla devretmiyor, genel devlet bütçesine gelir kaydediliyor. Bu durumu bilen kurum yöneticileri, yılsonu yaklaştığında, Devlet Malzeme Ofisi'nden (DMO) sürekli isteklerde bulunurlardı. Bu istekler genellikle, ellerinde kalan ödeneğe Hazine tarafından el konulmadan önce, ödenekleri bir an önce harcamaya yönelik olurdu. Kamu kurumlarının bu alışkanlığını "ezbere bilen" Maliye Bakanlığı, çoğunlukla "savurganlık" niteliğinde gördüğü harcamaları durdurmak için bu yılbaşında yayınladığı "tasarruf tedbirleri" genelgesi ile önlem aldı.

ALIMLARA DUR: Genelge ile Kırtasiye Alımları, Büro Malzemesi Alımları, Diğer Kırtasiye ve Büro Malzemesi Alımları, Büro-İşyeri Mal ve Malzeme Alımları, Büro-İşyeri Makine ve Teçhizat Alımları, Diğer Dayanıklı Mal-Malzeme Alımları, Büro-İşyeri Mefruşatı Alımları durduruldu. Maliye Bakanlığı, genelgenin dayanağı ve amacını şöyle açıkladı:

YETKİ UNAKITAN'DA: Harcamalarda tasarrufu sağlamak, tutarlı, dengeli ve etkili bir bütçe politikası yürütmek için gerekli önlemleri almaya, sınırlamalar koymaya ve bu hususlarda kamu idareleri için uyulması zorunlu düzenlemeleri yapmaya Maliye Bakanı yetkili kılınmış bulunuyor. Ancak, henüz ödemesi yapılmamış olmakla birlikte, 31.10.2006 (dahil) tarihine kadar ihalesi sonuçlandırılan, sözleşmeye bağlanan, mal teslim alınan, avansı verilen, kredili alımlarda kredi izni alınan veya faturası kesilen alımlara ilişkin olarak söz konusu ekonomik kodlardan yapılacak harcamalar bu kapsamın dışında tutuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber