'Sigaraya yüzde 20 zam yapılacak'

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara fiyatlarının Ulusal Tütün Kontrolü Programı kapsamında artırılacağı, gündemde olan artışın sigara fiyatlarına yüzde 20 oranında yansıyacağı bildirildi. Sigarayla Savaşanlar Vakfı Başkanı Ubeyd Korbey, Maliye Bakanlığı'nın sigaraya zam yapılması yolunda bazı sinyaller verdiğini söyledi.

Gündemdeki bu artışın Başbakanlık tarafından belirlenen Ulusal Politika çerçevesinde yapılacağını dile getiren Ubeyd Korbey, "Bu Ulusal Politika kapsamında Ulusal Tütün Kontrolü Programı hazırlandı.

'Avrupa seviyesine gelecek'

Sigara fiyatları 'Ulusal Tütün Kontrolü Programı' çerçevesinde artırılacak. Gündemde olan artış sigara fiyatlarına yüzde 20 oranında yansıyacak" dedi. Bu programa göre Türkiye'deki sigara fiyatlarının Avrupa seviyelerine getirileceğinin altını çizen Ubeyd Korbey şöyle dedi:

"Bu da sigaraya iki-üç yılda yüzde 50'nin üzerinde zam anlamına geliyor. Artık sigara ülkemizdede pahalı olmalı. Şu anda Türkiye'de sigara fiyatları Avrupa'nın üçte ikisine denk geliyor. İki-üç yılda Avrupa'daki artışlar da göz önüne alındığında bizdeki artış yüzde 50'nin üzerinde öngörülüyor."

Marlboro 5.40 YTL olacak

Zam gündeme gelince sigara üreticilerinin karşı politikaya geçtiğine dikkati çeken Korbey, bu konuda ısrarcı hareket edilmesi, insan sağlığının korunması gerektiğini söyledi. Yüzde 20'lik zam ile halen bir paketi 4.25 YTL'ye satılan kısa Marlboro ve Camel gibi sigaraların paketi 85 yeni kuruşluk zam ile 5.10 YTL'ye çıkacak. Uzun Marlboro ve Camel gibi sigaralar da 90 yeni kuruşluk zam ile 5.40 YTL'den satılacak.

Ubeyd Korbey, Türkiye'de yılda yaklaşık 110 bin kişinin sigaradan öldüğünü, binlerce kişinin hasta ve sakat kaldığını ifade ederek, "Yerinde politikalar nedeniyle son altı-yedi yılda sigara tüketimi ülkemizde yüzde 10'un üzerinde azaldı. Bu yıl yüzde üç-dört azalma bekliyoruz. Zamlarla azalmanın daha fazla olacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber