Yetişme dönemindeki aday öğretmen ne zaman tayin isteyebilecek?

Yetişme dönemindeki öğretmen, 1,5 yıl sonra asil memur olacağı için ancak 1,5 yıl sonra nakil isteyebilecek

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Şubat 2016 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yetişme dönemindeki aday öğretmen ne zaman tayin isteyebilecek?

Aday Öğretmenlerle ilgili bazı sorunlu konuları ele almış ve "Aday öğretmenlerin durumu netleşmeli" başlığı ile yayımlanmıştı.

Bu yazımızdan sonra MEB 11 maddelik bir açıklama yapmıştı. Bu yazıyı da "MEB'den 11 maddelik aday öğretmenlik yazısı" başlığı ile yayımlanmıştı.

Bakan Avcı 30 bin öğretmen için 35 bin danışman öğretmenin başvurduğunu açıkladı. 35 bin öğretmenin nasıl belirlendiği ya da belirlemedeki yanlışlıkları zamanla zaten ele almıştık fakat 35 bin başvuru 30 bin hatta daha az sayıdaki aday öğretmeni karşılamaktan uzaktır. Çünkü aday öğretmenlerin yetiştirme sürecini geçirecekleri iller ile danışman öğretmenlerin sayıları uyumsuzdur. Ayrıca alan bazında danışman öğretmen görevlendirilmesi de yapılamamıştır. Yani A branşı aday öğretmene B branşında danışman öğretmen düşebilir. Örneğin A iline 1 tane Elektrik öğretmeni atanmış ama sadece 1 okuldan 8 elektrik öğretmeni danışman yapılmış.

Danışman öğretmenleri yetiştirmek üzere yetiştirilen Danışman öğretmen yetiştirme formatörleri de süreç konusunda bilgisizdirler.

Adaylığın kalkması için bir yıl değil 1,5 yıl gerekli.

Evet artık ilk atama öğretmenler adaylığın kalkması için 1,5 yıl bekleyecekler. Bunun ilk 6 ayı (Mart-Eylül) Yetiştirme Süreci olacak. Yetiştirme sürecinden sonra Aday öğretmen olarak başlanacak ve adaylık süreci bir yıl sonra tamamlanmış olacak.

Yetiştirme süreci en çok da özür grubu atamalarına etki edecektir

Yetiştirme süreci, atamaların Şubatta yapılması konusunu başka bir yazıda ele alacağız fakat yetiştirme süreci en çok özür durumu tayini düşünenleri etkileyecektir. Çünkü bu öğretmenler Şubat 2016 da atandıkları halde ancak ve ancak en erken 2017 yaz özür grubunda yer değiştirebileceklerdir.

Bu konuda özel okulda çalıştığı için adaylığı kalkanlar ile daha önce öğretmen/memur olarak çalışıp bu atamada öğretmen olarak atananlar avantajlı çünkü onlar fiilen göreve başlayacaklar yetiştirme sürecine tabi olmayacaklardır.

Çok soru geldiği için cevaplayacak olursak: yetiştirme sürecini atandığım okulda geçirirsem yine de 1,5 yıl sonra mı özür durumu tayin isteyebilirim sorusunun cevabı: Maalesef öyle çünkü özür grubu tayinlerde adaylığın kaldırılması (ya da kaldırılacak durumda olması, -kısaca 1 yıl fiilen öğretmenlik-) şartı bulunmaktadır. Bu nedenle bu öğretmenler de 1,5 yıl sonra 2017 yaz özür grubunda yer değiştirebilirler.

MEB aylardır konuşulan Aday Öğretmen yetiştirme süreci ile ilgili hazırlıksızdır. Ne mevzuat hazırdır ne de hazırlayıcılar... Günü birlik kararlarla her defasında yeni yeni değişiklik ya da eklemelerle süreç yönetilmeye çalışılmaktadır. Oysa ki bu konuda çalıştay da yapılmış her şeyin hazır olduğu ilan edilmişti. Görünüyor ki başlangıçtan beri sorunlar vardır.

Maksut BALMUK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber