İşsizlik maaşı almak kolaylaşacak en düşük ücret 266 YTL oluyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İşsiz kalanlara geçici güvence sağlamak amacıyla kurulan İşsizlik Sigortası Fonu'ndan maaş almak kolaylaştırılıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, ulaştığı 21 milyar yeni liralık tutarıyla dikkatleri üzerine çeken ve 'amacına uygun kullanılmadığı' eleştirilerine hedef olan fonun daha etkin kullanılması için hazırladığı yasa tasarısını tamamladı. Buna göre işsiz kalan kimseye maaş bağlanmasıyla ilgili prosedür azaltılırken, ödenen ücret de yüzde 50 artırılıyor. Halihazırda günlük net kazancın yüzde 50'si olan işsizlik ödeneği yüzde 70'e yükseltiliyor. Bu değişiklikle en düşük işsizlik maaşı 266 yeni liraya çıkıyor. İşsizlik maaşının tavanını sınırlayan düzenleme yumuşatılıyor.

Yürürlükteki düzenlemeye göre işsizlik maaşı, 380 yeni lira olan asgari ücretin netini geçemiyor. Bu madde, "... İşsizlik ödeneği aylık asgari ücretin netinin yüzde 150'sini geçemez." şeklinde değiştiriliyor. Dolayısıyla işsiz kalanların alacağı maaşın üst sınırı 570 yeni liraya yükselecek. Bu değişikliğe göre 800 yeni lira ve üzeri maaşla çalışırken işsiz kalan biri, aylık 570 yeni lira işsizlik maaşı alabilecek. İşsizlik maaşı almak için 4 ay kesintisiz çalışma şartı kaldırılıyor. Öngörülen sigortalılık süreleri 90 gün kısaltılıyor. Türkiye'de 6 yıldır yürürlükte olan işsizlik sigortasının etkisi, yararlanma şartlarının ağır olması yüzünden sınırlı kaldı. Toplam işsizlerin sadece yüzde 4'lük kısmı bu ödenekten yararlanabiliyor. Bu yöndeki eleştirileri dikkate alan hükümet, işsizlik maaşına hak kazanmak için gerekli olan çalışma sürelerini kısaltıyor. Bu çerçevede hazırlanan yasa tasarısına sosyal tarafların görüşü alınarak son şekli verildi. Tasarının önümüzdeki günlerde Başbakanlıka gönderilmesi bekleniyor. Düzenleme son 4 ay kesintisiz çalışmış olma zorunluluğunu kaldırıyor. Bunun yerine 'son bir yıl içerisinde 4 ay çalışmış olma...' maddesini getiriyor. İşsizlik maaşına hak kazanma sürelerini ise 90 ile 60 gün arasında kısaltıyor. Buna göre 6 ay işsizlik maaşı almak için gerekli olan '600 gün sigortalı olarak çalışmış olma' şartı, 510 gün şeklinde değiştiriliyor. Aynı şekilde 8 ay maaş alacaklar için 900 gün şartı 810'a, 10 ay maaş alacaklar için 1080 gün şartı 1020'ye düşürülüyor.

Tasarıda askere gitmek amacıyla çalışma hayatına ara verenlerle ilgili hükümler de dikkat çekiyor. Uygulamaya başlanan asker dönüşü işsizlik maaşı bağlanması da kanunî hükme bağlanıyor. Askerde geçen süreyi dikkate almaksızın terhisten itibaren 30 gün içinde İşkur'a başvuranlar, 10 aya kadar işsizlik maaşı alabilecek. İlgililerin bu haktan yaralanabilmeleri için askere gitmeden önce işsizlik maaşına hak kazanmış olmaları gerekiyor. Yeni düzenlemeyle, askerlik için işinden ayrılmak durumunda kalanların mağduriyeti sona erecek. Askerlik dönüşü yeni bir iş buluncaya kadar 266 ile 570 yeni lira arası maaş alabilecekler. Aynı maddeye göre doğum yapan sigortalı kadınlar, doğum izinlerinin ardından 10 aya kadar işsizlik maaşına hak kazanıyor.

Tasarıda yeni ne var?

İlk işsizlik maaşı, işsiz kalınan ayın sonunda ödenecek.

İşverenlerin, işsize işten ayrılma bildirgesini gönderme zorunluluğu kalkıyor.

Türkiye'de çalışan yabancı uyruklu işçiler de işsizlik sigortası kapsamına alınıyor.

Doğum yapan sigortalı kadınlar, doğum izinlerinin ardından 10 aya kadar işsizlik maaşına hak kazanıyor.

İşsizlik maaşına hak kazanmak için öngörülen çalışma süresi 90 ile 60 gün kısalıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber