Tasarruf tüyoları

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 16:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Evlerde, enerji ve suyu çok basit tedbirlerle verimli kullanarak, yarı yarıya tasarruf sağlamak mümkün olabiliyor.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın İnternet sitesinden derlenen bilgiye göre, yeryüzünün üçte ikisi su olduğu halde bunun sadece yüzde 0.3'ünün içilebilir su olması nedeniyle, su kaynaklarının verimli kullanılması gerekiyor.

Gelişmiş ülkelerin çoğunda 75-125 litre civarında olan kişi başına günlük su tüketiminin, İstanbul'da 150-200 litre civarında olduğuna işaret edilirken, alınacak basit tedbirlerle, evlerde su ve enerji kullanımında yarı yarıya tasarruf sağlamanın mümkün olduğuna dikkat çekiliyor.

Banyo yerine duş

Banyo ve tuvalette kullanılan su miktarı, evde tüketilen toplam suyun yüzde 70'ini oluştururken, banyo yerine duş alarak su tüketimini yüzde 25 azaltabilmek mümkün oluyor. Duş yapmak için ortalama 5-6 dakika ayrılması durumunda ise duş başına 55 litre su tasarruf ediliyor.

Klasik duş başlıkları dakikada ortalama 15-20 litre su akıtırken düşük akımlı duş başlıklarıyla bu rakam 9-10 litreye iniyor. Böylece 5-6 dakikalık duş sırasında 90-120 litre sıcak su yerine, 45-60 litre sıcak suyla aynı işlemi yapmak mümkün olabiliyor.

Tuvalet rezervuarının su sızdırmasıyla su kaybı, günde 700 litreye ulaşabiliyor. Sızıntı olup olmadığını anlamanın yolu ise rezervuara birkaç damla boyalı su ilave etmek. Boyalı suyun 5-7 dakika içinde tuvalette görülmesi, sızıntı olduğu anlamına geliyor.

1 dereceyle yüzde 5 tasarruf

Oturma odası sıcaklığı için 20 derece yeterli olurken, 1 derecelik sıcaklık düşürme yüzde 5'lik yakıt tasarrufu sağlıyor. Yatak odası için uygun sıcaklığın ise 17 derece olduğu belirtiliyor. Isıtıcı veya radyatörlerin önüne eşya konması ise sıcak hava hareketini önlüyor. Bu da ısınmak için daha fazla enerji harcanması anlamına geliyor.

Güneş etkisini kaybettiği zaman ısının kaçmasını önlemek için perdelerin kapatılması tavsiye edilirken, kapalı ve uygun perdelerin, pencerelerden ısı kaybını yüzde 25 oranında önlediğine dikkat çekiliyor.

Florasan Tasarruf kaynağı

Kompakt floresan lambalar, normal lambalardan 5 kat daha az enerji tüketiyor ve 10 kat daha uzun ömre sahipler. Enerji koruyucu lamba satın alarak da aydınlatma maliyeti yüzde 75 oranında azaltılabiliyor.

Kullanılmayan odalarda lambaların kapatılması tasarruf için büyük önem arz ederken, kirli ve tozlu lambaların yüzde 25 daha fazla enerji tüketiyor.

Fırın ve ocaklar

Yiyeceklerin ısıtılması için mikro dalga fırın kullanımı, klasik fırına göre yüzde 66 daha az enerji tüketimi sağlıyor. Her kapak açılışında sıcaklığın 25-30 derece birden düşmesi nedeniyle yemek pişerken fırın kapağının gerekmediği sürece açılmaması tavsiye ediliyor. Kapaksız kapla yemek pişirilmesi ise 3 kat daha fazla enerji tüketimine neden oluyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber