Adli Tıp Kurumu'nun tarafsız ve bağımsız olmadığı AİHM tarafından da ima edildi

Haber Giriş : 30 Mart 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adalet Bakanlığı'na bağlı olması nedeniyle kamuoyunda en çok tartışılan kurumlardan biri olan Adli Tıp Kurumu'nun, tarafsız ve bağımsız olmadığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nce de (AİHM) ima edildi.

AİHM, "wernicke korsakoff" hastaları için Adli Tıp Kurumu'nun dışında bir başka yerden rapor alınmasını istedi. AİHM, korsakoff hastası Sinan Eren için de tedbir kararı verdi. Balyemez'le ilgili verilen İstanbul Tabip Odası ile Adli Tıp raporları arasındaki çelişkiye de dikkat çeken AİHM, korsakoff hastaları ile ilgili rapor hazırlayacak kurumun, bağımsızlık ve tarafsızlık açısından hiçbir şüpheli yanının olmaması gerektiğini vurguladı.

AİHM, cezaevine konulmasın, dedi
Cezası ertelenen hasta mahkumlardan olan Bekir Balyemez, hastalığı devam etmesine rağmen yeniden tutuklanarak cezaevine konulmak istendi. Bunun üzerine Balyemez'in avukatı Gülizar Tuncer, AİHM'e acil başvuruda bulundu. Tuncer, mahkeme içtüzüğünün ilgili maddeleri uyarınca AİHM'den bir karar çıkıncaya kadar müvekkilinin cezaevine konulma kararına tedbir uygulanmasını istedi. Avukat Tuncer, başvuru dilekçesine müvekkili hakkında Adli Tıp Kurumu ile İstanbul Tabip Odası tarafından verilen ve birbirine tamamen zıt iki ayrı raporu da ekledi. AİHM'in 3. Dairesi, 2 Şubat 2004 tarihli ve 03/32495 sayılı kararında davanın hakkaniyete uygun bir şekilde sonuçlandırılabilmesi açısından Bekir Balyemez'in belli bir tarihe kadar cezaevine konulmaması yönünde tedbir kararı aldı.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber