Polis olan kişi için, nakil yasağı neleri kapsıyor?

Polis eğitim merkezlerinde eğitim görerek mezun olan ve polis olarak atananlar, başka kurumlara memur olarak geçebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 06 Mart 2016 00:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Polis olan kişi için, nakil yasağı neleri kapsıyor?

Soru: Bir buçuk yıllık polis memuru KPSS ile başka bir kuruma atanabilir mi? KPSS ile atanabilirse hangi pozisyonlara atanabilir?

Cevap:

3201 sayılı Kanunun Ek 24 üncü maddesi şu şekildedir:

"...Polis meslek eğitim merkezlerinde eğitimlerini başarı ile tamamlayanlar, Emniyet Genel Müdürlüğü kadrolarına aday polis memuru olarak atanırlar. Bu şekilde atananlar, atanma tarihinden itibaren altı yıl süreyle başka kurumlara nakil yoluyla atanamazlar. Bu süre zarfında memuriyetten çekilen, çekilmiş sayılan, meslekten veya memuriyetten çıkarma cezası alan ve asli memurluğa atanamayarak ilişiği kesilenler, kendilerine yapılmış olan öğretim masraflarını kanuni faizi ile birlikte, bu sürenin eksik kalan kısmı ile orantılı miktarı tazminat olarak ödemek zorundadırlar..."

Son fıkrada yer alan "nakil" kavramı, 657'e tabi memur kadrolarına atanmayı kast etmektedir.

Yani, POMEM yoluyla polis memuru olan bir Devlet memuru, daha sonra başka bir kamu kurumunun 657'e tabi memur kadrosuna naklen atanamaz.

Bu kısıtlama, sınavla atanılacak bir görev olsun veya olmasın, Emniyet açısından fark etmemektedir. Devlet Personel Başkanlığı her ne kadar, sınavla atanılan bir görev için muvafakat verilebileceğini belirtmiş olsa da, Emniyet Genel Müdürlüğü, muvafakat vermemektedir.

Diğer taraftan bu kısıtlama, sözleşmeli pozisyonlara, işçi kadrolarına veya akademik personel kadrolarına geçişi kapsamamaktadır. Zira yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, nakil kısıtlaması sadece "memurluktan başka memurluğa" atanmayla ilişkindir. Sözleşmeli görevler ile, işçi statüsü veya akademik personel statüsü memurluk değildir. Bunların her birinin tabi olduğu ayrı bir kanun veya Bakanlar Kurulu kararı bulunmamaktadır. Bu bağlamda, POMEM ile polis memuru olan bir kişi, tazminatını ödemek koşuluyla sınavla atanmaya hak kazandığı sözleşmeli, işçi veya akademik personel pozisyonlarına istifa ederek geçiş yapabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber