Çubukçu: 29 bin 844 çocuk, genç, yasli ve özürlüye yatılı hizmet veriyoruz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Kasım 2006 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakani Nimet Çubukçu, halen tüm il merkezlerinde, 35 ilçede Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ve bunlara bagli 560 sosyal hizmet kurulusunda 29 bin 844 çocuk, genç, yasli ve özürlüye yatili hizmet verildigini söyledi. Çubukçu, 17 bin 269 çocugun ailesinin yaninda desteklendigini, 415 bin kisinin ise gündüzlü hizmet modellerinden yararlandigini kaydetti.

Devlet Bakani Nimet Çubukçu, halen tüm il merkezlerinde, 35 ilçede Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ve bunlara bagli 560 sosyal hizmet kurulusunda 29 bin 844 çocuk, genç, yasli ve özürlüye yatili hizmet verildigini vurgularken, 17 bin 269 çocugun ailesi yaninda desteklendigini, 415 bin kisinin ise gündüzlü hizmet modellerinden yararlandigini bildirdi.

Devlet Bakani Çubukçu, bakanligina bagli kurumlarin 2007 yili bütçe görüsmelerinde yaptigi sunumda, Aileye Dönüs Projesi ile 2005 yilindan bugüne 2 bin 822 çocugun kendi aile ortamina kavusturuldugunu bildirirken, toplam 14 bin 447 çocugun da koruma karari alinmadan ailesi veya yakinlarinin yaninda desteklendigini kaydetti. Çubukçu, halen 767 çocugun koruyucu aile hizmetinden faydalandigi bu hizmet modelini yayginlastirmak üzere profesyonel koruyucu aile uygulamasina geçilmesi amaciyla egitim programlari planladiklarini anlatirken, hazirylik asamasinda olan yönetmelige göre yardim miktarinin çocuklarin yas ve egitim durumuna göre farklilastigini ve 550 YTL'ye kadar çiktigini söyledi. Çubukçu, koruyucu aile uygulamasi ile 3 bin çocugun bu hizmetten yararlandirilmasini lhedeflediklerini bildirdi. Çubukçu bugüne kadar korunmaya muhtaç statüsünde bulunan 8 bin 666 çocugun aile edindirme hizmetinden yararlandirildigini belirtirken aile edindirmeyi düzenleyen yeni tüzügün de yil sonuna kadar çikacagini söyledi.

Bakan Çubukçu, en fazla 12 çocugun barinacagi Sevgi evleri projesine hiz verdiklerini anlatirken, 21 sevgi evinin tamamlanarak hizmete açildigini, 120 sevgi evinin insasina baslandigini, 160 sevgi evinin yapimi ile ilgili ihale ve proje çalismalarinin devam ettigini kaydetti.

Çubukçu, sosyal hizmetler alaninda yasanan degisim ve dönüsüme, fiziksel mekanlarda yaratilan olanaklara paralel olarak, üniversite sinavina katilan 592 çocugun 314'ünün bir üniversite yerlestigini ifade etti. Çubukçu, koruma altinda bulunan ve 18 yasini tamamlayan 26 bin 513 gencin kamu kurum ve kuruluslarinda ise yerlestirildigini bildirdi.

Nimet Çubukçu, 2007'de 65 bin bakima muhtaç özürlünün bakimlinin saglanmasini hedeflediklernini kaydederken, her bir özürlü için evde bakimda ailesi veya akrabalarina ödenecek aylik bakim ücretinin 385 YTL, özel bakim merkezlerinde ödenecek en yüksek aylik bakim ücretinin ise 770 YTL olarak belirlendigini belirtti.

Bakan Çubukçu, nüfusun yüzde 7.14'ünü olusturan 60 yas ve üzerindeki yaslilara hizmet sunan huzurevlerinde halen 5 bin 518 yasliya hizmet verildigini dile getirirken, 2010 yilinda yasli oraninin yüzde 15'in üzerine çikacagi tahmin edilen Türkiye'de yaslilara yönelik hizmetleri hizla iyilestirmek ve alternatif hizmet modellerini gelistirmenin büyük önem tasidigina isaret etti. Çubukçu, yasli ve yaslilik sorunlarinin arastirilacagi bir enstitünün kurulmasi yönendeki çalismalari tamamlama asamasina geldiklerini, konusla ilgili taslagin yakinda Bakanlar Kuruluna sunulacagini bildirdi.

Çubukçu, halen tüm il merkezlerinde, 35 ilçede Sosyal Hizmetler Müdürlükleri ve bunlara bagli 560 sosyal hizmet kurulusunda 29 bin 844 çocuk, genç, yasli ve özürlüye yatili hizmet verildigini vurgularken, 17 bin 269 çocugun ailesi yaninda desteklendigini, 415 bin kisinin ise gündüzlü hizmet modellerinden yararlandigini anlatti. Çubukçu, bu yil sonuna kadar 45 yeni kurulusun daha açilmasinin planlandigini bildirdi.

Bakanligina bagli Kadinin Statüsü Genel Müdürlügü'nün çalismalari hakkinda da bilgi veren Çubukçu, 'Kurumsal kapasite olusturma' ve 'Kadina karsi aile içi siddetle mücadele' olmak üzere iki ayri bilesenden olusan projeye bu yil sonunda baslanacagini bildirdi. Çubukçu, bu projenin disinda uygulamaya koymayi planladiklari bazi projeleri ise söyle açikladi:

'-Türkiye'de görme özürlü kadinlarin sorunlarinin tespiti ve çözüm önerilerinin tartisilmasi amaciyla Görme Özürlü Kadinlar Kurultayi düzenlenmesi,

-Çocuk ve Kadinlara yönelik siddet hareketleriyle töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için alinacak tedbirler arasinda yer alan 'Kadinlara Yönelik Siddet Izleme Komitesi'nin kurulus çalismalarinin yapilmasi,

-Avrupa Konseyi bünyesinde olusturulan 'Kadinlara Yönelik Siddetle Mücadele Görev Gücü'nün girisimiyle 27 Kasim'da baslayacak olan 'Aile Içi Siddet Dahil Kadina Yönelik Siddetle Mücadele Kampanyasi'nin 8 Mart 2008 tarihine kadar sürdürülmesi.'

Bakan Çubukçu, Özürlüler Idaresi Baskanligi'nin çalismalari hakkinda bilgi verirken, sosyal yardim alaninda özürlülere baglanan ayliklarin hem yüzde 200 ile yüzde 300 oraninda artirildigini, hem de kapsaminin genisletildigini söyledi. Bu çerçevede 18 yasindan küçük özürlü çocuga olan muhtaç ailelere ve her ikisi de özürlü olan çiftlerin her birine özürleri oraninda maas baglandigini kaydeden Çubukçu, geçen yil 328 bin özürlüye 340 milyar YTL aylik ödemesi yapildigini, bu yil yapilan ödemelerin ise 510 milyar YTL olmasinin öngörüldügünü belirtti. Ekonomik ve sosyal yoksunluk içinde bulunan ve bakima muhtaç özürlülerin bakima ihtiyacinin karsilanmasinin da sosyal devlet ilkesinin bir geregi oldugunu vurgularken, bu kapsamda önümüzdeki yil için 65 bin özürlüye bakim hizmeti verilmesi ve bunun karsiliginda 360 milyon YTL ödrenmesinin planlandigini anlatti. (ANKA)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber