Hükümet, 15 rektörde ısrarlı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

AKP, yeni kurulan 15 üniversitede rektör seçimi süreci başlatılmasına karşın, kurucu rektör atanmasında belirleyici olma ısrarını sürdürüyor. Bu amaçla hazırlanan ve kurucu rektörlerin, Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği dört adaydan YÖK'ün önereceği iki aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören yasa teklifi TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda kabul edildi.

15 üniversitenin kurulmasına ilişkin yasa çıkarılırken, kurucu rektörlerin Milli Eğitim Bakanlığı'nın önereceği adaylar arasından cumhurbaşkanınca atanması öngörülmüştü. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, bu yasayı veto etmiş ancak AKP, bu düzenlemede ısrar etmişti. Sezer, değiştirilmeden ikinci kez kabul edilen yasayı onaylamak zorunda kalmış ve Anayasa Mahkemesine başvurmuştu. Anayasa Mahkemesi de rektör seçimine ilişkin hükmü iptal etmişti. YÖK bunun üzerine yeni kurulan üniversitelere, ayrıldıkları üniversitelerin rektörlerini kurucu rektör olarak atamış ve seçim sürecini de başlatmıştı.

Buna karşın AKP'li Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Tayyar Altıkulaç, bakanlığın rektör seçiminde etkili olabilmesini sağlamak amacıyla yeni bir yasa teklifi verdi. YÖK'ü de sürece katan teklif dün komisyonda AKP ve CHP'li milletvekillerinin sert tartışmaları arasında kabul edildi.

'Yine mahkemeden döner'

AKP'lilerin YÖK Başkanı Erdoğan Teziç'e 'Bir muhalefet lideri gibi davranıyor' eleştirisini yönelttikleri ve "YÖK parlamentoyu dışlıyor, rektör atamaları sürecini başlattı. Birileri işi almış götürüyor" dedikleri görüşmeler sırasında CHP'li Mustafa Gazalcı da, "Doğal süreç başladı ama AKP rektör atamasında söz sahibi olmakta ısrar ediyor. Üniversiteleri dükkânı olarak görüyor. Bu yasa da Cumhurbaşkanı'ndan ve Anayasa Mahkemesi'nden döner" uyarısında bulundu.

YÖK Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sayın'ın hükümetin YÖK'e yönelik baskılarını anlatmasına ise AKP'li vekiller sert tepki gösterdi, Komisyon Başkanı Tayyar Altıkulaç da konuşmayı sürdürmesine izin vermedi. Tartışmalardan sonra CHP'nin teklifin geri çekilmesi yönündeki önerisi reddedildi ve tasarı AKP'lilerin oyuyla kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber