Altın borsasında büyük operasyon: 11 kişi gözaltı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun başvurusuyla 11 kişi gözaltına alındı, 4 kişi ise aranıyor

İstanbul Altın Borsası'nın eski yöneticilerine yönelik düzenlenen operasyonda, altın borsasının 2005 yılından önceki 2 ayrı yönetim kurulu başkanları M.Ş. ve S.Ç.'ın da aralarında bulunduğu biri kadın 11 kişinin ifadeleri alınmak üzere emniyete getirildi. Olayla ilgili 4 kişinin arandığı belirtildi Başbakanlık Teftiş Kurulu, İstanbul Altın Borsası'nın eski Başkanı M.Ş. ve Yönetim Kurulu üyeleri İ.Y., İ.K., M.A., O.K. ve S.M. hakkında, Başbakanlığın yayınlamış olduğu tasarruf genelgesine uymama, Kamu İhale Kurumu'na tabi olmadıklarını ileri sürerek yasalara aykırı mal ve hizmet alımı yapmak ve memur maaşlarına sınırlama getiren 631 Sayılı Kanun Gücünde Kararname'ye aykırı işlem yaptıkları iddiasıyla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na iki ayrı suç duyurusu yaptı. Bunun üzerine Beyoğlu Cumhuriyet Savcısı Faysal Akbulut, polise talimat vererek aralarında İstanbul Altın Borsası'nın eski başkanları M.Ş. ve S. Ç.'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin ifadesinin alınması istedi. Savcının emri üzerine mali polis operasyon düzenledi. M.Ş., S. Ç., İ. Y., S. E. ve M. U.'nun da aralarında bulunduğu biri kadın 11 kişi ifadeleri alınmak üzere Mali Şube Müdürlüğü'ne getirildi. Diğer 4 kişinin de aranmasına başlandı.

SEZER'DEN FAZLA MAAŞ ALMIŞ

Başbakanlık Teftiş Kurulu incelemesinde, İstanbul Altın Borsası Başkanı M.Ş.'in Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Erdoğan'dan bile daha fazla aylık gelir elde ettiği ileri sürülürken, Yönetim Kurulu üyeleri İ.Y., İ. H., M. A., O. K. ve S. M.'nun suçlandığı bir başka konu da Kamu İhale Kanunu'na aykırı mal ve hizmet alımında bulundukları yönündeki iddialar.

SANIKLAR NEYLE SUÇLANIYOR?

Mali Şube Müdürlüğü tarafından ifadeleri alınan altın borsasının eski yöneticilerine şu suçlamalar yapıldı. n Altın borsası binasında yer alan bazı teknik ve değerli eşyaların sigortalanmasıyla ilgili yapılan bir ihalede, 4 ayrı firmadan teklif alındığı, en yüksek fiyatı veren firmayla yapılan görüşmeler neticesinde bu sigorta şirketinin diğer 3 firmanın altında teklif vermesi üzerine ihaleyi o firmaya vererek ihale kanunu ihlali. Altın Borsası başkanı ve yardımcılarının yurtdışı gezilerinde fazladan bir gün kalarak kamuyu zarara uğrattıkları. Altın Borsası'nda görevli V.N.S isimli işçinin haksız yere işten atılarak tazminata mahkum olunduğu ve kamunun zarara uğratıldığı suçlaması yapıldı. Soruşturma dosyasında, M. Ş.'in Borsasının özerk bir kurum olması nedeniyle, Başbakanlığın yayınladığı tasarruf genelgesine tabi olmadığını ileri sürerek, genelge kapsamı dışındaymış gibi uygulamalarına devam ettiği, Kamu İhale Yasası'na aykırı uygulama yaptığı, kendi maaş ve ek gelirlerini 15-20 bin YTL'ye çıkardığı, görevini savsakladığı iddia edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber