Polis dayağına ikinci mahkûmiyet

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 07:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

YÖK protestosuna naklen dayak, İçişleri Bakanlığı'nı mahkûm ettirdi. Ankara İdare Mahkemesi, YÖK'ü protesto gösterisinde yakaladıkları öğrenci Veli Kaya'yı bir depoya sokarak döverken kameraya yakalanan polisleri 'görevi kötüye kullanmakla' suçladı ve bu kusurdan sorumlu tuttuğu İçişleri Bakanlığı'nı maddi ve manevi tazminat ödemeye mahkûm etti.

6 Kasım 2003'te Ankara Kızılay'daki YÖK'ü protesto eylemine güvenlik güçleri müdahale etmiş, dağılan gruptan yakaladıklarını gözaltına alırken, Veli Kaya adlı genci ise Şekerbank'a ait depoya götürerek dövmeye başlamıştı. Bu dayak görüntüleri televizyon kameraları tarafından görüntülenmiş, genci kurtarmak isteyen vatandaşlarla avukatların tepkileri de canlı yayında ekranlara yansımıştı. Olaydan sonra hakkında ceza davası açılan iki polis, 'kötü muameleden' altışar ay hapse mahkûm edilmişti. Dayak mağduru Kaya, avukatı Gökçen Zorlu aracılığıyla, idareye başvurarak gördüğü işkence ve fena muamele nedeniyle uğradığı maddi ve manevi zararın karşılanmasını istemiş, ancak idareden olumsuz cevap alınca, bu kez İçişleri Bakanlığı aleyhine 172 YTL maddi, 10 bin YTL de manevi tazminat istemiyle dava açmıştı. Ankara 9. İdare Mahkemesi, öncelikle Anayasa'ya göre idarenin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü oluğunun altını çizerek davayı kabul etti. Mahkeme, bakanlığın bu olaydan neden sorumlu olduğunu da gerekçesinde şöyle açıkladı: "Polis memurlarının yasaların kendilerine verdiği yetkiyi kötüye kullanmak suretiyle polisle arbedeye giren davacıyı etkisiz hale getirip gözaltına alması gerekirken kötü muamelelerde bulunarak maddi ve manevi zarar verdikleri mahkeme kararıyla yargılanan iki polis memuru hakkında verdiği altışar aylık mahkûmiyet kararıyla sübuta erdiğinden davalı idarenin personelinin kusurundan meydana gelen zararı ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Olayda, polis memurlarının hatalı davranışları sonucu davacının fiziksel sağlık sorununun olumsuz şekilde etkilendiği anlaşıldığından davacının manevi zarara uğradığının kabulü gerekir. Bu durumda davacı lehine maddi tazminat ve olay nedeniyle duyduğu üzüntüyü kısmen hafifletebilmek için manevi tazminata hükmedilmesi gerekmektedir."

3 bin YTL faiziyle ödenecek

Mahkeme, bakanlığı bu görüşle dayak mağduru Kaya'ya, kırılan gözlüğü için 172 YTL maddi tazminat, 3 bin YTL ise manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Bu miktara, davanın açıldığı tarihten itibaren yasal faiz de yürütülecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber