Başbakan ve bakanların işlediği suçlarda zamanaşımı duracak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüce Divan'ın Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'i Türkbank ihalesinde suçlu bulan gerekçeli kararında, Başbakan ve bakanların yargılanmalarına ilişkin önemli bir içtihat kararı da verildi

Gerekçeli kararda, başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili suçlarında zamanaşımının görev süresince işlemeyeceğine karar verildi. Böylece uzun yıllar iktidarda kalarak Yüce Divan'da yargılanmaktan zamanaşımı nedeniyle kurtulma olanağı da ortadan kalkmış oldu. Gerekçeli kararda ayrıca, Türkbank ihalesinin iptalini eski Başbakan Bülent Ecevit'in sağladığı da bildirildi.

ÖRNEK KARAR

Yüce Divan'daki yargılamada, Yılmaz ve Taner'in avukatları suç tarihinin 13 Ekim 1998 olduğu davada, görevi kötüye kullanma suçunun tabi olduğu 5 yıllık zamanaşımının dolduğu gerekçesiyle ?davanın düşmesi? kararı verilmesini istedi. Ancak Yüce Divan, 5'e karşı 6 oyla aldığı kararla başbakan ve bakanların görevleriyle ilgili suçlarında zamanaşımının dokunulmazlıkları devam ettikçe işlemeyeceğini belirterek önemli bir içtihada imza attı. Yüce Divan'ın kararına göre uzun süre dokunulmazlık zırhıyla korunan başbakan ve bakanlar için zamanaşımı yargılanmaktan kurtaracak bir rol oynamayacak. Örneğin 10 yıl iktidarda kalan bir başbakan, zamanaşımına tabi olmadan aradan ne kadar süre geçerse geçsin yargılanabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber