Depresyon, vücutta iltihapla ilişkili çıktı

Fransız uzmanlar depresyonun vücutta iltihaplanma ile tetiklendiğini belirledi. Araştırma depresyon tedavisinde yeni yöntemler için de ümit olacak

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 04 Mart 2016 06:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Depresyon, vücutta iltihapla ilişkili çıktı

Fransa Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Enstitüsü (INSERM), depresyonun bağışıklık sistemimizdeki hücrelerin tetiklediği inflamasyonla (iltihaplanma) ilgili olduğunu öne süren bir çalışma gerçekleştirdi. Araştırmada bağışıklık sisteminde yer alan mast hücrelerinin inflamatuar durumlarda organ ve dokularda hızla üremesiyle gelişen mastositoz rahatsızlığına yakalanan hastalar incelendi. INSERM'deki bilim insanları, bu nadir hastalığa sahip olan kişilerin neredeyse yüzde 50'sinin, depresif belirtiler gösterdiğini söylüyor. Depresyon ile mastositoz arasındaki ilişki uzun zamandan beri incelendiği için yeni bir araştırma yapmaya karar veren uzmanlar, bu rahatsızlığa sahip 54 kişiden kan örnekleri aldı.


TEDAVİDE YENİ UMUT

Bilim insanları depresif belirtiler ile kanda, depresyonu engelleyici bir amino asit olarak bilinen triptofan seviyesini ölçtü. Triptofan diğer adı mutluluk hormonu olan serotoninin salgılanmasını sağlıyor. Depresyon belirtileri gösteren hastaların kandaki triptofan seviyesinin düşük olduğu tespit edildi. Söz konusu hastaların kanlarında triptofan eksikliği nedeniyle sinir sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahip olan nörotoksiklerin seviyesinin arttığı da belirlendi. Çalışma sayesinde keşfedilen bulgu ise depresyon tedavisinde yeni bir kapı araladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber