TBMM Başkanları da devlet mezarlığına defnedilecek

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 08 Kasım 2006 16:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski başbakanlardan Bülent Ecevit'in devlet mezarlığına defnedilmesine ilişkin tasarı, TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyonda yapılan değişikliğe göre sadece başbakanlar değil, vefat eden TBMM Başkanları da devlet mezarlığına gömülecek.

Komisyonda kabul edilen tasarı, 6 Kasım 1981 tarihli ve 2549 sayılı Devlet Mezarlığı Hakkında Kanun'da değişiklik yapıyor. Tasarı, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları ve Cumhuriyet'i kuran Atatürk'ün en yakın silah arkadaşları olan İstiklal Harbi komutanlarının yanı sıra, başbakanların da Ankara'daki Devlet Mezarlığı'nda defnedilmesine imkan sağlıyor. Tasarının göreşmeleri sırasında AK Partili milletvekillerinin verdiği bir değişiklik önergesiyle vefat eden TBMM başkanlarının da devlet mezarlığına defnedilmesi benimsendi. Tasarı, vefat edenin vasiyeti veya yakınlarının talebi üzerine devlet mezarlığı dışında bir yere defin yapılmasını da öngörüyor.

Komisyondaki görüşmeler sırasanda söz alan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, mevcut yasada sadece cumhurbaşkanlarının devlet mezarlığına gömülebilmesinin öngörüldüğünü hatırlatarak, "Bizce cumhurbaşkanlarının sorumluluğu ne kadar büyük ve önemliyse, ülkesine hizmet eden başbakanların da sorumluluğu o kadar önemlidir" diye konuştu. Şahin, bu konuda eksikliği gidermek için başbakanların da devlet mezarlığına gömülmesini öngeren tasarıyı hazırladıklarını kaydetti.

Son 50 yıldır ülkesine hizmet eden Bülent Ecevit'in vefatı nedeniyle bu tasarının hazırlanma zorunluluğunun doğduğunu anlatan Şahin, Genelkurmay Başkanlığı'nın cenaze törenleriyle ilgili yönergesine göre sadece cumhurbaşkanlarına ulusal cenaze töreni yapılmasının öngörüldüğünü hatırlattı. Şahin, Ecevit'in canezesi için devlet töreni düzenlenebilmesi konusunda Başbakanlık Müşteşarlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasındaki görüşmelerin devam ettiğini, bu konuda da kısa zamanda değişiklik yapılacağını söyledi.

CHP'li komisyon üyesi Nurettin Sözen, 25 yıl önce çıkarılan yasada aniden değişiklik yapılması konusunda gösterdiği duyarlılık için hükümete teşekkür etti. Son 25 yıllık süre içinde vefat eden 8 başbakan bulunduğunu, bunlardan üçü için anıt mezar yapıldığını, 5'i nin de anıt mezarı bulunmadığını ifade eden Nurettin Sözen, yasanın bu haliyle çıkması durumunda bu 5 eski başbakanın naaşının devlet mezarlığına taşınmasının gündeme gelip gelmeyeceğini sordu. Her başbakanın devlet mezarlığına gömülmeyi haketmeyebileceğini dile getiren Sözen, uygun olmayanların devlet mezarlığına gömülmemesi için Bakanlar Kurulu'na yetki verilmesini istedi.

Yasanın acele hazırlanmasına karşın hemen sulandırılmaya çalışıldığını, yasanın kapsamına TBMM Başkanları'nın da eklenmesine karşı olduklarını dile getiren Sözen, "Yakında komisyon başkanlarının da devlet mezarlığına gömülmesi istenebilir" dedi. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Ziyaettin Akbulut, "Benim öyle bir talebim yok" dedi.

AK Parti Bursa Milletvekili Ertuğrul Yalçınbayır, devlet mezarlığına kimlerin gömülebileceğini düzenleyen yasanın son derece sınırlı olduğunu belirterek, bu yasa kapsamında 3 Cumhurbaşkanı ile Atatürk'ün silah arkadaşı 61 kişinin buraya defnedildiğini söyledi. Devlet protokolünde TBMM Başkanları'nın Cumhurbaşkanı'ndan sonra 2. sırada yer aldığının altını çizen Yalçınbayır, sivilleşmenin önünün açılabilmesi için başbakanlar gibi TBMM Başkanları'nın devlet mezarlığına görülmesi gerektiğini söyledi.

Milletvekillerinin eleştirilerine cevap veren Mehmet Ali Şahin, eski başbakanların durumunun ne olacağı konusunun, yasaların geriye işlemesiyle ilgili olduğunu belirterek, "Kişilerin lehinde olan düzenlemeler geriye doğru yürüyebilir. Tasarıda bu konuda açık bir hüküm bulunmamasına karşın, yakınlarının başvurusu halinde, başka yere defnedilen eski başbakanların cenazesi devlet mezarlığına taşınabilir. Böyle bir talep gelmesi halinde olumlu karlışılık verilir" dedi.

AK Partili Veli Kaya ise vefat eden her başbakanın, seçim bölgesinde yaptırılacak bir anıt mezara defnedilmesini önerdi.

AK Partili milletvekillerinin, TBMM Başkanları'nın da devlet mezarlığına defnedilebilmesini öngören değişiklik önergesi kabul edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber