TİGEM ve TMO personeli Üretimi Teşvik Primi bekliyor

Bu yazımızda, Üretimi Teşvik Priminin (ÜTP) Dayanağı ve Kapsamını inceliyoruz

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Mart 2016 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TİGEM ve TMO personeli Üretimi Teşvik Primi bekliyor

Sizlerden gelen sorular çerçevesinde Üretimi Teşvik Primi konusunu inceledik.

Üretimi Teşvik Priminin (ÜTP) Dayanağı ve Kapsamı

2006 yılında yürürlüğe giren 5553 sayılı Tohumculuk Kanununun geçici 3. maddesinde "233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında olup, kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukları üreten kamu kuruluşunun memur ve sözleşmeli personeline; bir yıllık tutarı onaltı yaşını doldurmuş işçiler için geçerli olan bir aylık brüt asgari ücret tutarının üç katını geçmemek kaydıyla üretimi teşvik primi ödenebilir. Bu ödeme, kuruluşun tohumluk üretimine devam ettiği sürece ödenir ve damga vergisi hariç herhangi kesintiye tabi tutulmaz. Bu şekilde ödenecek üretimi teşvik priminin ödeme dönemiyle bu ödemeden yararlanmaya ilişkin usul ve esaslar; personelin unvanı, görev mahalli ve elde edilen tohumluk satış hasılatına katkısı dikkate alınarak Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenir." hükmü yer almaktadır.

233 sayılı KHK kapsamında olan ve tohumculuk faaliyeti yürüttüğü kabul edilen iki kurum bulunmaktadır: TİGEM ve TMO

2006 yılından bu yana neden ÜTP ödenmedi?

Kanun "ödenebilir" ifadesine yer vererek konuyu Yüksek Planlama Kuruluna (YPK) bırakmıştır. ÜTP ödenmesi için öncelikle konuya ilişkin bir YPK kararı bulunması gerekmektedir. Ancak bu konuda yürürlüğe giren bir karar bulunmamaktadır.

2006 yılında yürürlüğe giren ama uygulaması olmayan düzenleme tekrar neden gündeme geldi?

2016 ve 2017 yıllarını kapsayan 3. Dönem Toplu Sözleşme'nin Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu "Yüksek Planlama Kurulu kararı" başlıklı 15'inci maddesinde yer alan "5553 sayılı Kanun'un geçici 3'üncü maddesinde öngörülen YPK kararı çıkarılabilmesi hususunda çalışma yapılacaktır" ifadesine yer verilmiştir.

Böylece Kanunda öngörülen Pirimin ödenmesine ilişkin düzenleme yapılması için çalışmaların başlatılması karar altına alınmış oldu.

Çalışma ne durumda?

Yetkili Sendika Toç Bir-Sen'in internet sitesinde yer alan habere göre DPB'de yapılan ve ilgili kurum temsilcilerinin de yer aldığı toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ÜTP'ye ilişkin taslağı hazırlayarak Kalkınma Bakanlığı aracılıyla YPK'nın onayına sunması kararlaştırılmıştır. Tıklayınız. http://www.tocbirsen.org.tr/resimler/pdf/dp-tarim-upt.pdf

ÜTP'den kimler yararlanabilir?

Kanuna göre, ÜTP'den yararlanmak için öncelikle TİGEM'de veya TMO'da memur ya da sözleşmeli olarak istihdam edilmek gerekmektedir. Buna göre işçiler ÜTP'nin kapsamı dışındadır.

Ayrıca maddede ÜTP ödenmesine ilişkin usul ve esasların "personelin unvanı, görev mahalli ve elde edilen tohumluk satış hasılatına katkısı dikkate alınarak" alınarak belirleneceği ifade edilmiştir. Dolayısıyla çıkarılacak kararda personelin unvanı ve görev yerine ek olarak tohumluk satış hasılatına katkısının da dikkate alınması gerekmektedir. Bu durumda TİGEM ve TMO'da doğrudan tohumculukla ilgilenen personele ödenecek ÜTP tutarının diğer personele ödenecek tutardan daha yukarıda olması mümkündür.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber