YÖK'ten 'rektör' öfkesi

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 10 Kasım 2006 07:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, 15 yeni üniversiteye rektör atanmasıyla ilgili olarak Meclis gündeminde bulunan yasa teklifini 'akıl dışı' olarak nitelendirdi. Yeni kurulan 15 üniversitenin rektörlerinin Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) belirleyeceği 4 isim arasından, YÖK tarafından seçilerek 2 ismin Cumhurbaşkanı'na sunulmasını öngören yasa teklifini değerlendiren YÖK Başkanvekili Eşme, 'MEB, bizim alt birimimiz değil. Eğer, böyle bir şey yapılacaksa, bizim onlara 4 isim sunmamız gerekmektedir' dedi.

Eğitim-Sen tarafından düzenlenen 'YÖK'ün Strateji Raporu' başlıklı panelde YÖK ve MEB temsilcileri bir araya geldi. Panelde konuşan Prof. Eşme, 'Siyasi kişiler rektör belirleyemez. Bu işe siyaset bulaşmamalıdır. Şu anda sorun yok ama 22 rektörden 16'sı irticai faaliyetlerinden görevden alındı. Siyaset atarsa böyle oluyor' diye konuştu.

Panelde konuşam MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, YÖK'ün yapısının değişerek yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

YÖK Başkanı da YÖK mağduruymuş

YÖK Başkanvekili Prof. İsa Eşme, 'Aslında ben de YÖK mağduruyum' diyerek başından geçen bir olayı anlattı: '7 yıl asistanlık yaptım. Ardından YÖK, asistanlığın usullerini değiştirdi. Üniversitede, 'Sizi atacağız' dedi ama sonunda aşıldı. Diğer bir örnek ise, 1998 yılında Cumhuriyet gazetesinde eğitim fakülteleri ile ilgili yapılacak reformu eleştiren bir yazı yazdım. Aynı zamanda dekan yardımcısı idim. Rektör beni çağırdı. YÖK'ten aramışlar. Rektöre, 'İsterseniz istifa edeyim. Bizim önümüz artık kapanacak' dedim. 53 yaşında emekli olmak zorunda kaldım veya bırakıldım. Sayın Başkan Erdoğan Teziç de YÖK'ten çok çekti.'

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber