e-Devlet siber saldırılara karşı daha güvenli!

Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme (Türksat) AŞ Genel Müdürü Ensar Gül, e-Devlet Kapısı'nın kurumların güvenliğini artırdığını belirterek, "Eğer bir kurum, hizmetlerini e-Devlet Kapısı üzerinden verirse siber saldırılara karşı daha güvenli hale gelir.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2016 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
e-Devlet siber saldırılara karşı daha güvenli!

Gül, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen "Satellite 2016 Kongre ve Fuarı"nın ardından AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Dünyanın uydu alanındaki en önemli fuarı olan Satellite 2016'ya ikinci kez katıldıklarını anımsatan Gül, bu sayede kısa sürede dünyanın önde gelen uydu üreticileri ve işletmecileriyle görüşme imkanı bulduklarını dile getirdi.

Gül, 150 ülkeden 350'yi aşkın şirketin katıldığı fuarda, Türksat'ın 4B uydusunu tanıttıklarını ifade ederek, "Arkadaşlarımız, ocak ayında devreye aldığımız 4B uydusunun kapasitesini pazarlamaya çalıştılar. Bu fuar bizim için bu yüzden çok önemliydi" değerlendirmesinde bulundu.

Uluslararası şirketlerin ve diğer katılımcıların Türksat'a gösterdikleri ilgiden memnun olduğu anlatan Gül, "Türksat kendi bölgesinde güçlü ve lider bir kuruluş, onun için uluslararası işletmeciler de bizimle iş birliği yapmak istiyor" diye konuştu.

"Tüm dünyaya hizmet vereceğiz"

Gül, fuarda ayrıca geçen yıl aralık ayında stratejik iş birliği protokolü imzaladıkları Inmarsat ile anlaşma yaptıklarını hatırlatarak, "Bugün biz Inmarsat ile bir anlaşma imzaladık. Bildiğiniz gibi bizim kapsama alanımız Çin'in batısından Atlas Okyanusu'na kadar. Inmarsat'ın ise bütün dünyada kapsama alanı var. Biz bu şekilde bütün dünyada hizmet vereceğiz, Inmarsat da bizim hizmetlerimizi kendi müşterilerine pazarlayabilecek" bilgilerini verdi.

Son yıllarda büyük atılım yaptıklarını aktaran Gül, şu anda 4 haberleşme uydusuna sahip olduklarını ancak uydu sayısını 2019'a kadar 6'ya ve 2023'e kadar 10'a çıkarmak istediklerini kaydetti.

Gül, '2023'e kadar global bir uydu operatörü olmayı planlıyoruz" dedi.

"Milli uydu çalışmalarında aksama yok"

Türkiye'nin ilk milli uydusu olacak "Türksat 6A Yerli Haberleşme Uydusu Projesi"ne yönelik projelerin planladığı gibi sürdüğünü söyleyen Gül, "Türksat 6A, inşallah 2019'un başlarında tamamlanacak ve aynı yıl uzaya fırlatacağız. Uzaya fırlatmayı, başka bir firmayla anlaşıp Türksat yapacak. Bu fuarda hem Türksat 6A hem de Türksat 5A ve 5B için fırlatma firmalarıyla görüştük" ifadelerini kullandı.

"e-Devlet kurumların siber güvenliğini artırıyor"

Gül, Türksat'ın siber güvenlik alanında da önemli sorumluluklar taşıdığını vurgulayarak, sadece bu alanda çalışan özel bir birimleri olduğunu belirtti.

Bu birimin, Türksat'la iş birliği yapan diğer kurumların sitelerine "sızma testleri" uygulayarak gerekli tedbirlerin alınmasını sağladığını anlatan Gül, e-Devlet uygulamasına yönelik bilgileri de paylaştı.

Gül, Türksat'ın geliştirdiği ve işlettiği e-Devlet sisteminin güvenlik duvarlarının bugüne kadar hiçbir siber atakta geçilemediğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Eğer bir kurum, hizmetlerini e-Devlet Kapısı üzerinden verirse siber saldırılara karşı daha güvenli hale gelir. Çünkü herhangi bir saldırı ilk önce e-Devlet Kapısı'na gelecek ve biz bu konuda gereken her türlü tedbiri alıyoruz. Bu şekilde o kurumun hizmetlerini vatandaşımıza güvenli bir bağlantıyla sunuyoruz ve kurumun web sitesini siber saldırganlardan koruyoruz. Ancak hizmetleri doğrudan kendileri veren kurumların web sitelerinde herhangi bir açıklık varsa kötü niyetli kişiler o kurumun veri tabanına daha kolay erişebilir. Diğer türlü, arada biz varız. Önce bizi, sonra kurumun kendi güvenlik duvarlarını geçmelerini lazım. Dolayısıyla, e-Devlet Kapısı'nın kullanılması kurumların siber güvenliğini artırıyor."

"Halka arza hazırız, yasal süreci bekliyoruz"

Gül, Türksat'ın piyasalar tarafından beklenen halka arzına da değinerek, bu konudaki çalışmaların devam ettiğine dikkati çekti.

Halka arz kapsamında uluslararası bağımsız denetleme şirketi PricewaterhouseCoopers (PwC) ile 6 ay önce çalışmaya başladıklarını anımsatan Gül, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bağımsız denetleme kuruluşu PwC, Türksat'ın son 3 seneki raporlarını denetledi. Ayrıca muhasebe sistemimizi uluslararası standartlara getirmemizi sağladı. Bundan sonra yasal sürecin tamamlanmasını bekleyeceğiz. Türksat, kanunla kurulduğu için ilgili kanunda değişiklik yapıldıktan sonra halka arz edilebilir.

Biz şirket olarak halka arza hazırız, sadece hukuki sürecin tamamlanmasını bekliyoruz. Süreç tamamlanınca halka arz için piyasalar açısından doğru zamanı belirleyeceğiz. Türksat, halka arz edildiğinde İstanbul borsasında uydu alanında işlem gören ilk ve tek şirket olacak. Bu, İstanbul borsası için de önemli bir gelişme

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber