Dev gemiler Türkiye'de inşa edilecek

Tuzla'da inşa edilen Ronja Supporter isimli gemi, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş'ın katıldığı törenle denize indirilerek Norveç'e uğurlandı. Bakan Elitaş, "İnşallah, en kısa sürede dünyanın en büyük üç tanker üreticisi ülkelerinden biri olacağız" dedi.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Mart 2016 20:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dev gemiler Türkiye'de inşa edilecek

Dualarla denize indirilen gemi, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve protokolün kurdele kesmesinden sonra Norveç'e uğurlandı. Geminin denize indirilmesi esnasında ise mehter marşı çalması dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, yaptığı konuşmada Türkiye'nin dünya genelinde tanker siparişi alan ülkeler sıralamasında 7'inci ülke olmasına dikkat çekti. Bakan Elitaş, deniz yoluyla yapılan taşımanın küresel ticaretteki önemine dikkat çekerek, "Gerek sanayi hammaddesi oluşturan yüklerin bir seferde büyük miktarlarda taşıyabilme gerekse diğer taşımalarda düşük maliyetle deniz yoluyla yapılan taşıma küresel ticarette en fazla tercih edilen yöntemlerden biridir" dedi.

Bakan Elitaş, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin altını çizerek, "Ülkemiz küresel ticaretin önce gelen ekonomilerden biri olma yolunda hızla ilerliyor. 2015 yılında toplu iğneden uçak parçasına havludan gemiye kadar pek çok üründe 220 ülke ve gümrük bölgesine ihracat yaptık. Kalkınmak için daha iyi yarınlara ilerlemek için üretmek ihraç etmek ve yeni pazarlar bulmak zorundayız. Cumhuriyetimizin 100'üncü yaşını kutlayacağımız 2023 yılına az bir zaman kaldı. 2023 ihracat hedeflerine ulaşabilmemiz tüm sektörlerimizin ihracatlarına arttırmasına bağlı" ifadelerini kullandı.

"İLK ÜÇ TANKER ÜRETİCİSİNDEN BİRİ OLACAĞIZ"

"Türkiye, dünya genelinde tanker siparişi alan ülkeler sıralamasında 7'nci ülkedir" diyen Bakan Elitaş, "Özellikle de bugün suya indirdiğimiz büyük tonajlı tanker üretiminde Güney Kore, Çin ve Japonya, Brezilya gibi ülkelerle rekabet ediyoruz. İnşallah, en kısa sürede dünyanın en büyük ilk Türk üç tanker üreticisi ülkelerinden biri olacağız" dedi.

Bakan Elitaş, 77 tersaneye ek olarak 26 yeni daha tersanenin açılacağını belirterek, "Hali hazırda faal 77 tersanemize kısa zaman içerisinde 26 tane daha tersanenin eklenmesiyle birlikte üretim kapasitemiz çok daha fazla artacak. Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 10 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımıza inanıyorum. 2023'e giden yolda Ekonomi Bakanlığı olarak verdiğimiz teşviklerle gemi inşa sektörümüzün yanındayız. Sektörümüze yönelik teşvik sistemimiz kapsamında tersanelerimizin inşa edecekleri gemilere özel olarak katma değer vergisi istisnası gümrük vergisi muafiyeti yatırım döneminde istihdam edilen işçiler için ödenecek sigorta primi, işveren hissesi sağlıyoruz" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber