İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Zayıflama ilaçlarına itibar etmeyin

Bahar aylarının yaklaşmasıyla zayıflama ürünlerinden kaynaklanan ölüm haberleri yeniden gündeme gelmeye başladı. Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Kartal, özellikle gençlerin zayıflamak adına kullandıkları bu ilaçların sahte veya kalitesiz olduğunu belirtti. Kartal, limonlu yeşil çayın zayıflamaya yardımcı olduğunu da ifade etti.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Mart 2016 23:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Zayıflama ilaçlarına itibar etmeyin

Geçtiğimiz günlerde İzmir Karşıyaka'da 15 yaşındaki bir genç kızın internetten aldığı zayıflama ilacını içtikten sonra kalp krizi geçirip hayatını kaybetmesi, bu ilaçlarla ve çaylarla ilgili tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Özellikle gençlerin zayıflamak adına kullandıkları ilaçların sahte veya kalitesiz olduğunu belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Fitoterapi Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Kartal, "Halkımızın bunlara itibar etmemesi gerekiyor. Çünkü televizyonlarda reklamı yapılan ürünlerin çoğu para kazanmak amaçlı" diye konuştu. "Halkın sağlığını ikinci plana iten bir anlayış söz konusu. Dolayısıyla halkımızın hekim veya eczacılara güvenmesi, onlara danışıp ona göre bu ürünleri kullanması gerekir" açıklamalarında bulunan Prof. Dr. Murat Kartal, "Merkezimizde piyasada bulunan bu ürünlerin analizini yaptığımızda ürünlerin gerçek olmadığını veya kalitesinin düşük olduğuna rastlıyoruz. Halkımız bu ürünleri kullanmak istiyorsa sadece eczanelerden almalıdır. Eczacılar bu konuda en eğitimli kişilerdir. Onlara danışılarak alınan bu ilaçlar, kullanıcılarda oluşan bu tip problemlerin yaşamasını engelleyecektir" ifadelerini kullandı.

"İLAÇLAR UZMAN KONTROLÜNDE KULLANILMALI"

Bahar aylarının yaklaşmasıyla bu ürünlerin kullanımının arttığını ifade eden Prof. Dr. Kartal, "Dengeli beslenme ile birlikte spor yapılmalı. Bu ürünler doktor veya eczacının onay verdiği ilaçların olmalı. Yani uzman kontrolünün olması çok önemli. Çünkü bu ilaçların güvenilirlikleri ve kalitesi önem arz ediyor. Aldığımız bazı ürünlerin hangi kalitede olduğu belli değil. Bunun sonucunda da zehirlenmeler, ölümler olabiliyor. Bir de bazı bitkisel ürünlerin belli süre kullanılması gerekli. Bunları kullanırken uzman desteğine başvurmak çok önemli" dedi.

PROF. DR. KARTAL'DAN ZAYIFLAMA TÜYOLARI

Beslenme alışkanlığının ve spor yapmanın önemine de değinen Prof. Dr. Kartal, "Zayıflamak isteyenlerin beslenme alışkanlıklarının değişmesi lazım. Bunun dışında spor da yapmalılar. Kilo problemi kişilerin hareket ettiğinden fazla beslenmesinden kaynaklanıyor. Bu anlamda metabolizmayı hızlandırmak gerekiyor." dedi. "Bunun için kullanılan preparatlar var. Örneğin, limonlu yeşil çay tüketmek metabolizmayı hızlandırıyor" diyen Kartal, açıklamalarına şöyle devam etti: "Yeşil çayın zayıflamada pozitif etkilerinin olduğu kanıtlanmıştır. Çin tarçını da kan şekerini düzenler. Toz halinde yoğurdun içine koyarak tüketebilirsiniz. Bu da kan şekerinizi dengede tutar. Bunların dışında, tokluk hissi yaratan karnıyarık otu tohumu ve kabukları da zayıflamanıza yardımcı olacaktır. Bu tohumu yemeklerden yarım saat önce bol su ile karıştırarak içmeliyiz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber