Somalı gençlerin kaderini değiştiren proje

301 madencinin ölümüyle yasa bürünen maden şehri Soma'da, gençlerin istihdamı için çeşitli projeler hayata geçiriliyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 13 Mart 2016 11:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Somalı gençlerin kaderini değiştiren proje

Orhan ŞAHANOĞLU b>

'Maden Somalı Gençlerin Kaderi Olmamalı' projesiyle 4 aylık turizm eğitimi verilen 40 genç, staj döneminin ardından Hilton Otel'de kadrolu olarak çalışmaya başlayacak.

MADEN Somalı Gençlerin Kaderi Olmamalı" projesini Soma Kaymakamlığı, Soma Çocuk Gençlik Gelişim Derneği ile (BOYD) Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği ortaklaşa yürütüyor. Bu kapsamda 8'i üniversite, 11'i lise, 21'i ortaokul mezunu 40 Somalı gence verilen turizm eğitimi, son aşamaya geldi. 15 Mart'ta sona erecek 4 aylık eğitimde gençlere 5 yıldızlı bir otel personelinde olması gereken tüm nitelikler öğretildi.

Ayrıca gençlere mesleki İngilizce eğitimi de verildi. İsviçre Turizm Eğitimi sistemi baz alınan proje sonrası 40 genç Hilton

Otel'de 1 aylık zorunlu stajı da tamamlayıp kadrolu personel olarak çalışmaya başlayacak.

'HERKESİN SORUMLULUĞU'

Proje sorumlusu BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu ve Somalı gençlerden Rabia Taşkın, projeyi HABERTÜRK'e anlattı. "Maden faciası kadar, Somalı gençlerin kaderinin maden olduğu ve eninde sonunda o madene mecbur kalacağına dair konuşmalar beni rahatsız etti. Nasıl Soma gibi turizme yakın yerlerde böyle çaresizlik ve kabulleniş olur anlam veremedim" diyen BOYD Başkanı Karcılıoğlu, şöyle devam etti: "Soma'ya gittiğimizde 150 çocuk başvuru yaptı. Ancak gerekli maddi desteği alamayınca 40 çocuk seçmek

zorunda kaldık... Türkiye'de turizm sektöründe çalışanların yüzde 84'ü eğitimsiz. Şu an piyasada çalışan elemanların çok daha üzerinde bir eğitim aldılar. Birçok genci böyle projelerle eğiterek turizmin de gençlerin de kaderini değiştirebiliriz."

'ŞİMDİ BİNLERCE HAYALİMİZ OLDU'

MADEN faciasında bir yakınını kaybeden Rabia Taşkın da eğitim alan gençlerden. Taşkın, duygularını şöyle özetledi: "Rüya gibi bir ortamdayız. Biz bir hayal bile kuramazken şimdi binlerce hayale sahibiz. Amacı olmayan arkadaşlarımız bile kendine birçok hedef koydu. Turizm sektöründe ön büroda çok başarılı olacağımı düşünüyorum. Çok iyi İngilizce öğrendik. Ailelerimiz çok mutlu. İnşallah güzel günler bizim olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber