AB'den Diyanet'e suçlama

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Kasım 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AB Komisyonu'nun açıkladığı İlerleme Raporu'nun, aralarında Trabzon'da öldürülen Katolik rahip Andrea Santoro'nun da bulunduğu gayrimüslim din adamlarına yönelik saldırılarla ilgili bölümünde, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın, "misyonerlik faaliyetlerini hedef alan hasmane bir tutum içinde olduğu" vurgulandı.

Raporun gayrimüslim cemaatlerin sorunlarına yer verilen "Dini Özgürlükler" başlıklı bölümünde, gayrimüslim din adamlarına saldırılar konusunda şu ifadeler yer aldı:

Trabzon'daki olay

"Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ve yerel dini makamların vaaz ve yayınları misyonerlik faaliyetlerine karşı hasmane tutum sergileyebilmektedir. Gayrimüslim cemaatlerin din adamlarına ve ibadet yerlerine saldırılar yapıldığı rapor edilmiştir. Karadeniz bölgesindeki Trabzon ilinde Şubat 2006'da gerçekleşen Katolik Rahip Andrea Santoro cinayetiyle ilgili duruşma, failin ağır cezaya mahkûm edilmesiyle sonuçlandırılmıştır. Süryanilere karşı da bazı olaylar vuku bulmuştur."

AB'nin geçen yılki İlerleme Raporu'nda da gayrimüslim dini toplulukların şiddet ve tehdit edici tacizlere uğradığı belirtilirken, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Mart 2005'te 'misyonerlik' faaliyetlerine karşı bir hutbeyi onayladığı kaydedilmişti. AB'de rahatsızlık yaratan hutbede, tek hak dinin İslam olduğu ve diğer dinlerin mensuplarının ahirette hüsrana uğrayacakları savunulmuştu.

Türkçe bilmeyen ne yapacak?

İlerleme Raporu'nun "Kültürel Haklar" bölümünde, Türkçe bilmeyen Kürt kökenli vatandaşların kamu hizmetlerine erişimini kolaylaştıran önlem bulunmadığı eleştirisi de yapıldı. Raporda, anadili Türkçe olmayan çocukların Türk eğitim sisteminde anadillerini öğrenemediği, bu eğitimin sadece özel eğitim kurumlarında yapılabildiği belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber