Selam Tevhid'de kumpas duruşmaları kapalı yapılacak

Mahkeme heyeti, duruşmaların tamamının kapalı yapılmasına karar verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mart 2016 19:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Selam Tevhid'de kumpas duruşmaları kapalı yapılacak

Paralel Devlet Yapılanması'nın "Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas kurduğu iddiasına yönelik açılan dava kapsamında firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün, Ömer Köse ve muvazzaf subayların da aralarında bulunduğu 45'i tutuklu 122 sanığın yargılandığı davada, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına hükmedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Avukat Ömer Turanlı, 30 yıldır terörle mücadelede görev alan müvekkili Yurt Atayün'ün Ankara'daki saldırıda ölenlerin yakınlarına başsağlığı dilemek için söz istediğini söyledi.

Mahkeme Heyeti Başkanı Canel Rüzgar da, bu acıyı herkesin yaşadığını ve başsağlığı dilediğini belirterek, davayla ilgisi olmadığı gerekçesiyle Atayün'e söz vermedi.

Duruşmada söz alan bazı avukatlar da, Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki kararının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bazı siyasetçilerin beyanlarından alıntılar yaptı.

Avukatlar, mahkemenin tarafsızlığına gölge düştüğü gerekçesiyle çekilme ve reddi hakim taleplerinde bulundu. Mahkeme heyeti ise, bu talepleri kabul etmedi. Mahkeme Başkanı Rüzgar, iddianamede duruşmaların kapalı yapılmasının istendiğini belirterek, savcıya söz verdi.

Cumhuriyet Savcısı Ali Kaya da, iddianame doğrultusunda karar verilerek, duruşmaların kapalı yapılmasını istedi.

Talebe ilişkin beyanı alınan avukat Ömer Kavili, savcının kapalı duruşma için gerekçesinin de açıklaması gerektiğini dile getirerek, "Davanın basından ve kamuoyundan kaçırılmak istendiği açıktır. Duruşmada usul hataları yapılmıştır. Aleni duruşmalarda hukuka aykırı işlemler yapılırsa, bir de kapalı olursa, 7'nci viteste duruşma yapacaksınız, demektir" ifadelerini kullandı.

Mahkemenin okuduğu evraklara göre, duruşma tutanaklarının CD ortamında İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'ne verildiğini belirten Kavili, buna tepki gösterdi. Mahkeme Başkanı da, talep edilmesi halinde avukatların da CD ortamında tutanakları alabileceklerini dile getirerek, emniyete duruşmaların ses ve görüntü kayıtlarının verilmediğini söyledi.

Avukat Ömer Turanlı da, davadaki gizlilik kararının Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca istendiğini anımsatarak, dosyadaki gizliliğin birçok defa ihlal edildiğini söyledi.

Turanlı, kapalı duruşmalarla ilgili düzenlemeleri içeren CMK'nın 187. maddesinin 3. bendine göre ölçülü kısıtlama olabileceğini dile getirdi. Mahkeme heyeti, taleplere ilişkin karar vermek üzere duruşmaya ara verdi.

Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, ''Davanın devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler kapsamında olması ve kamu güvenliğinin zorunlu kıldığı hal gözetilerek, duruşmaların tamamının kapalı olmasına'' karar verdi.

Kararın ardından Mahkeme Başkanı Rüzgar, duruşma salonunun boşaltılması için duruşmaya ara verdi. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, davanın bundan sonraki duruşmalarına sanıklar, müştekiler ve taraf avukatları alınacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber